Jasenovac svjedoči o mržnji i brutalnosti ustaša

– Kao Židov, ne mogu biti na ovom mjestu a da ne budem dirnut. Za razliku od drugih logora, ovaj je sam po sebi drugačiji, jer u njemu žrtve nisu bili samo Židovi. Drugo po čemu se Jasenovac razlikuje od njemačkih logora, jesu načini ubijanja, koji samo svjedoče o mržnji i brutalnosti onih koji su to činili. Ustaše su upravo prednjačili u sadizmu i pred Nijemcima. No, svi oni, nacisti, fašisti, ustaše, ostavili su za sobom nasljeđe srama. Nije važno je li je ubijeno 80 ili 100 hiljada ljudi ili samo jedan čovjek – rekao je Peres, koji je u Hrvatsku stigao nakon posjeta slovenskom predsjedniku Danilu Türku.

Shimon Peres susreo se lani s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, ali u Izraelu, dok je u Hrvatskoj bio prije tri godine, tada u svojstvu izraelskog premijera. Drugi je to posjet nekog izraelskog državnika Jasenovcu: prije sedam godina Spomen-područje posjetio je tadašnji predsjednik Moshe Katsav.

– Nije dovoljno ostaviti prošlost iza sebe, nego je važno poučavati o tragediji koja uništava svako dostojanstvo žrtava i njihovih porodica. Sam neću šutjeti ni zaboraviti, a ponosan sam što pokušavamo stvoriti civilizaciju humanosti koja poštuje sve ljudske živote, jer samo jedan autoritet ima pravo oduzeti život, a to je Bog – rekao je Peres. On i Josipović bili su složni u ocjenama da je buduće generacije nužno odgajati u duhu tolerancije, kako bi branile univerzalne ljudske vrijednosti i oduprle se nacističkoj ideologiji ubijanja onih koji su drugačiji.

– Ovo je mjesto suočavanja s teškom prošlošću iz koje moramo izvući pouke kako bi nam sutra bilo bolje, te da se više nikada ne ponove strahote s ovog mjesta na kojem su ustaške vlasti ubijale Srbe, Rome, Židove i Hrvate koji se nisu slagali s njima. Ipak, brojni životi ovdje nisu uzalud izgubljeni. Moramo se zahvaliti svakoj žrtvi na poruci koju je ostavila: naime, da se ovakvo što više nikada ne ponovi. Zahvalnost dugujemo i antifašističkom pokretu koji je održao čast Hrvatske u Drugom svjetskom ratu. Iako tužni, na ovom mjestu ostajemo ponosni i s vjerom da se holokaust više nikada neće ponoviti – rekao je Josipović, zahvaljujući Peresu na dolasku u Hrvatsku.

Jednosatni posjet Jasenovcu završio je kadišem, židovskom molitvom za mrtve, koju su kod spomenika vodili rabini Lucijan Prelević i Kotel Da-Don.