Hobotnica Fimi medije ronila i u Pošti?

Hrvatska pošta potpisala je četiri ugovora u vrijednosti od oko 10,5 milijuna kuna s marketinškom agencijom Fimi media, za koju su Uskok i policija zasad utvrdili da je iz državnih poduzeća i ministarstava putem fiktivnih ugovora o marketinškim uslugama izvukla ukupno 40 milijuna kuna. Tvrdnju o spornim ugovorima iznio je Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista, na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, a na osnovu mnogobrojnih dokumenata koje su mu uputili tzv. zviždači, bivši zaposlenici Pošte. Oni su nakon otkrivanja nepravilnosti u toj instituciji dobili otkaze, a Lesar je sporne ugovore proslijedio Državnom odvjetništvu.

Iako je Robert Jukić, predsjednik Uprave Hrvatske pošte, na sjednici isprva negirao bilo kakvu povezanost s Fimi medijom, kazavši da Hrvatska pošta s tom agencijom nije nikada poslovala u iznosu od deset milijuna kuna, ipak je priznao da su ih posjetili istražitelji.

– Naravno da su pregledali i vidjeli sve. Pustimo da vidimo što će, vezano uz taj predmet, na kraju biti – kazao je Jukić.
No, čini se da je navodna korupcijska hobotnica u Hrvatskoj pošti još mnogo teža. Lesar je upitao kome se zaposlenici Pošte mogu obratiti ukoliko sumnjaju na korupciju i kako izgleda akcijski plan borbe protiv korupcije, tko nadzire njegovo provođenje i tko podnosi izvještaj o njegovoj provedbi te postoje li mehanizmi zaštite zviždača unutar Pošte. Kako je kazao, svi oni koji su javno o tome progovorili danas su bivši zaposlenici. Dodao je da je Pošta nabavila 204 automobila u vrijednosti od oko 260 milijuna kuna, te se zapitao kako to da od velikog broja prodavača automobila nitko osim jednog ponuditelja – Auto Zubaka – nije mogao zadovoljiti uvjete natječaja.

– Lesara ne zanima što mu dva sindikata unutar Pošte imaju za reći, nego je dovoljno imati dvoje-troje, nazovimo ih, zviždača. Dobili su otpremninu i zaposlili se u ministarstvima, pa su počeli “zviždati”. Posredstvom rođaka i prijatelja, u Pošti su bili uhljebljeni 20 do 30 godina i ja ih pitam što su za to vrijeme napravili, osim što pokušavaju opstruirati reorganizaciju i modernizaciju? Prvi natječaj za kupnju automobila je poništen jer nijedna od tri tvrtke nije zadovoljila kriterije, a na drugi se javila samo jedna – kazao je Jukić.

Pa ipak, ne čudi što Jukić upućuje na sindikate, jer je Jadranka Dumbović, predsjednica sindikata Hrvatske pošte, izjavila da je Jukić po dolasku u Poštu znao samo to da ona postoji i da je treba restrukturirati. Jukić je naglasio da je antikorupcijski plan u Hrvatskoj pošti donijet 30. prosinca 2009. i da ga nadzire Uprava. To nije baš logično zvučalo, u što je posumnjao i predsjednik antikorupcijskog vijeća Željko Jovanović, aludiravši na pristranost takvog nadzora.
Državno će odvjetništvo, prema svemu sudeći, i u ovom slučaju imati zadnju riječ. Po zakonu, poručuju iz Uskoka, nisu u mogućnosti govoriti o tim predmetima prije donošenja državno-odvjetničke odluke.

    Uloga čudnovatog kljunaša u raznošenju pisama

    Predsjednik Uprave Hrvatske pošte Robert Jukić govorio je i o restrukturiranju tvrtke od 2008. godine:
    – Od 255 milijuna kuna gubitka u 2008. Pošta je prošle godine imala dobit od 157 milijuna kuna, a 11.000 zaposlenih uredno svaki mjesec prima plaću.

    – Sve da je i tako, to nas ne sprečava da raspravljamo o koruptivnim rizicima – odgovorio mu je Jovanović.
    Lesar je članovima Uprave postavio pitanja na koja su navodno morali odgovarati radnici Pošte prije negoli im je uručen otkaz:

    – U koju skupinu životinja spada čudnovati kljunaš? Čime se hrani koala? – zapitao je Jukića, što je gotovo izazvalo prekid sjednice jer je HDZ-ovac Josip Salapić optužio vijeće da “uznemirava 11.000 poštenih radnika Hrvatske pošte i da se bavi politikantstvom”.