Nekretnino Pavić

I dok hrvatska javnost sa sve većom skepsom očekuje novosti o najpoznatijem pritvoreniku zatvora u Salzburgu, austrijski mediji ne gube interes za sve što se u aferi Hypo dade povezati s Hrvatskom i protagonistima afere mimo Ive Sanadera. Austrijski dnevni list “Der Standard” već neko vrijeme pokušava otkriti što se događalo sa svim poslovima koje je ta banka vodila prema Hrvatskoj, a važniji među njima je prodaja tvrtke kćeri Hypo Consultants hrvatskim kupcima. Najnovije poglavlje priče počinje opet u Koruškoj.

Koruška, nekadašnji dioničar posrnule banke Hypo Alpe Adria, ne želi nacionaliziranoj banci vratiti nazad dividendu isplaćenu za poslovanje u 2007. godini (stečajni upravitelji Hypo banke procjenjuju da se radi o 22,5 milijuna eura isplaćenih 2007. godine, na koje dodaju šest milijuna eura kamata).

Vraćanje dividende traženo je u pismu što ga je koruškom pokrajinskom holdingu uputio stečajni upravitelj Hypo banke; na njega su, pak, negativno odgovorili Hans-Jörg Megymorez i Gert Xander, vodeći ljudi holdinga. I dok je stečajni upravitelj u pismu tvrdio kako Hypo banka zbog gubitaka nije smjela isplatiti dividendu, odnosno kako je s vremenom utvrđeno da je Hypo banka godinama krivo prikazivala svoje poslovne podatke te prikrivala gubitke, šefovi holdinga odgovaraju: dividenda je isplaćena iz rezervi tvrtke i od dobiti ostvarene prodajom nekretnina, te stoga nije nekorektna.

Prodaja u ožujku 2007.

Spomenuti dvojac se, tvrdi “Der Standard”, poziva na prodaju tvrtke kćeri Hypo grupe, famoznog Hypo Consultantsa. Prema otprije poznatim podacima, prodaja Hypo Consultantsa sklopljena je u ožujku 2007. i donijela je Hypo grupi 60 milijuna eura zarade. Hypo Consultants je bila grupa tvrtki u vlasništvu Hypo banke, koja je poslovala s nekretninama, mahom po zemljama bivše Jugoslavije. Odluka o prodavanju vlasničkih udjela u tim tvrtkama dovela je svojedobno i do raskola u vrhu Hypo banke, između Wolfganga Kulterera i Günthera Striedingera. “Rekao sam, recimo, da ne smatram da je pametno da prodajemo naš vlasnički udio u tvrtkama Hypo Consultants. Svaka banka treba takve tvrtke, ne postoji banka koja ih nema. Moj stav je bio da možemo prodati dio, ići u dokapitalizaciju, ali da ne smijemo prodavati naš kompletan udio”, rekao je svojedobno Striedinger u razgovoru za “Novi list”.

On je vjerojatno dobro znao što Consultants grupa znači za financijsko poslovanje i knjigovodstvo Hypo grupe, ali i kakva je vrijednost nekretnina koje su se s vremenom našle u vlasništvu tvrtki Consultants grupe u regiji. Jer, kako objašnjava “Der Standard”, “Hypo banka je na svoju tvrtku Consultants prebacila dio svojih kreditnih zaduženja, kako bi uštedjela na plaćanju osiguranja svog temeljnog kapitala”. A onda se u jednom trenutku dogodila prodaja dijelova Consultants grupe, za koju “Der Standard” piše da je “obilježena nepravilnostima”, kojima se danas bave austrijski istražitelji. “Točnije”, piše “Der Standard”, “pravosudni krugovi istražuju nenaplative kredite plasirane kroz Hypo Consultants, koji i dan danas čine značajan dio svih izvještaja o aktualnoj vrijednosti Hypo banke.” Naime, čini se da su krediti koje je Hypo banka svojevremeno prebacivala na Consultants grupu – a procjenjuju se na oko 260 milijuna eura – nakon prodaje ostali u Hypo banci. “Der Standard” tvrdi da je to, pomalo ironično, moguće iščitati i u službenom priopćenju za javnost Hypo banke iz ožujka 2007, gdje stoji sljedeća rečenica: “Velika dobit ove prodaje je u tome što će najvećim dijelom bankarskih poslova, koji su do sada bili vezani uz Consultants grupaciju, nastaviti gospodariti Hypo Alpe Adria.”

Austrijske istražitelje sada zanima odgovor na pitanje tko stoji iza kupca Hypo Consultants grupe, tvrtke Auctor iz Hrvatske, što Hypo grupa nikada nije javno obznanila. Spominjao se samo Damir Farkaš, koji je vodio hrvatsku tvrtku u Hypo Consultants grupi i koji je, sudeći prema podacima iz elektronskog registra trgovačkih društava “Compass”, danas direktor ProConsultants United, tvrtke registrirane u Klagenfurtu.

Pavić i Orešković

“Der Standard” je došao i do podataka koji potvrđuju da su iza Farkaša u vrijeme kupoprodaje Consultants grupe, među ostalima, stajali Ninoslav Pavić i Stjepan Orešković. “Pavić”, piše austrijski dnevnik, “je najmoćniji medijski poduzetnik u Hrvatskoj – većinski je vlasnik EPH grupe. Riječ je o najvećoj izdavačkoj kući u Hrvatskoj, u kojoj od 1998. njemačka WAZ-grupa drži 49 posto udjela.” Oreškovića prepoznaju kao čovjeka koji s Pavićem “donosi odluke”.

Austrijanci kao kuriozitet navode i da je EPH već od ranije poslovno vezan s Hypo grupom, “barem ako je vjerovati kreditnoj analizi što ju je 2009. provela kuća PriceWaterhouse Coopers”. Prema toj analizi, EPH je kod Hypo Internationala u tom trenutku “imao 17,6 milijuna eura kredita, čija se sigurnosna vrijednost sa 3,7 milijuna eura držala unutar granica”.

No možda je najzanimljivija novost to što austrijski novinari danas dovode u pitanje kredibilitet tvrtke koja je pripremala i nadgledala proces prodaje. Riječ je o tvrtki ASP Consulting, čiji su vlasnici Alon Shklarek i odvjetnički ured Lansky, Ganzer i partneri. “Der Standard” tvrdi kako su uredi tvrtke ASP pretreseni tijekom ljeta prošle godine, prilikom čega su austrijski istražitelji zaplijenili velik broj dokumenata, među kojima su i novi detalji o prodaji tvrtke Hypo Consultants Hrvatska hrvatskim kupcima koji stoje iza Auctora. Ti dokumenti još nisu poznati javnosti.

Zemljišta i projekti u vlasništvu hrvatskih kupaca

Prodaja tvrtke Hypo Consultants Croatia (HCC) značila je i prodaju nekretnina u tvrtkinu vlasništvu. Zahvaljujući dokumentaciji do koje su došle “Novosti”, može se vidjeti detaljan popis nekretnina koje su činile portfelj tvrtke HCC. Donosimo neke od zanimljivijih detalja o zemljištima do kojih je došao Auctor zahvaljujući kupovini HCC-a, praćeno podacima o uknjiženoj vrijednosti na datum 30. rujna 2006:

mil. eura

Žitnjak   10.585.000
Stupnik   13.285.000
Savska Opatovina   10.094.000
Niveta   828.000
Samobor   1.731.000
Zavrtnica   17.073.000
Bužanova/Rusanova-H   11.995.000
Vinkovačka   1.240.000
Cimos   7.197.000
Vjesnik   3.053.000

Sljedeći su projekti bili u stopostotnom vlasništvu tvrtke HCC što je, pretpostavlja “Der Standard”, također prešlo u vlasništvo hrvatskih kupaca:

Projekt Odra Centar d.o.o.
Peskera Projekt d.o.o.
Duga Uvala d.o.o.
Istria Holiday Club d.o.o.
Alpe Adria Savjetovanje d.o.o.
Hypo Consultants Plaza d.o.o.
Mali Maj d.o.o.
Terra d.o.o.
Hypo Consultants Telekom d.o.o.
Zeta d.o.o.
Jota d.o.o.
Alpe Adria Tourist Consultants d.o.o.