Neumoljivo i atraktivno

Novak Đoković definitivno je pokorio tenisku Ameriku! Osvojio je sve što se na tom kontinentu ove sezone moglo osvojiti. Ili gotovo sve: Indijan Vels, Floridu, Montreal, finale Sinsinatija i, konačno, Otvoreno prvenstvo Sjedinjenih Država.

U polufinalu poslednjeg Gren slema sezone ogledala su se četvorica velikih. U prvom polufinalu igrali su broj jedan i broj tri (Đoković – Federer), a u drugom broj dva i četiri (Nadal – Marej). U obračunu titana, broj jedan i broj dva izborili su finale u kojem je, kao što je red, trijumfovao Đoković, koji je ponovo, šesti put zaredom u šest finala ove godine, sravnio sa zemljom Rafaela Nadala.

Bila je to po svemu velika borba velikih tenisera. Prvi set praktički je oslikao ceo meč. Nadal je otvorio furiozno i, nakon nekoliko izjednačenja u poenima, osvojio prva dva gema. Novak uzvraća, vraća brejk (na isti način nakon nekoliko poravnanja u poenima), niveliše rezultat u setu, ali ne staje, već nastavlja još žešće. Nadal bukvalno ne zna gde se nalazi i to je 6:2 za našeg heroja.

Dominacija bez granica

Početak drugog seta kao da je preslikan iz prvog. Nadal vodi 2:0 (opet nakon nekoliko poravnanja u poenima), Đoković sustiže, ali ovaj se put Rafa drži još četiri gema i to je 4:4. Govor tela kaže da će Nadal opet biti mušterija srpskog šampiona. Novak pojačava i veže deveti i deseti gem. To je 6:4 u drugom setu ili ukupno 2:0 za Novaka.

Tek u trećem setu Nadal pojačava ritam do usijanja. Novak ne popušta i stiže do taj-brejka. Novak loše otvara. Činilo se kao da Španac preokreće meč. U navijačka srca Noletovih poklonika uvlači se strah. Nadal dobiva taj-brejk i set. Na njegovom licu pojavio se tračak nade. Obojica ljutih rivala deluju iscrpljeno. Žrtve su fantastičnog ritma koji diktiraju čas jedan, čas drugi.

Početkom četvrtog seta, na teren je izašao neki odmorniji, odlučniji Novak. Otkud ta snaga? Verovatno ju je crpeo iz frenetičnog, povremeno i histeričnog navijanja većine navijača, koji su u svim mečevima navijali za njegove protivnike. No, neka navijaju. Znaju oni da će, na kraju, “Đura da im oprosti što ih je tukao”.

Počeo je četvrti set. Činilo se da nam je neko promenio TV-kanal, pa sada gledamo drugi meč. Novak je delovao kao nov, baš u stilu svog imena. Osvajao je gemove jedan za drugim. Neumoljivo, veličanstveno, atraktivno – 1:0, 2:0, 3:0…

Nadal je smogao toliko snage da osvoji jedan gem. Đoković je efektno zadao završni udarac i prigrabio četvrti Gren slem trofej u karijeri (treći ove sezone) i prvi na US Openu. Bio je to i revanš za prošlogodišnji poraz od Nadala u finalu istog turnira. Bila je to Novakova deseta titula ove godine, uz polufinale Rolan Garosa i finale Sinsinatija. Bila je to 64. Noletova pobeda u 66 nastupa ove sezone i 27. titula u karijeri.

Sve to je u polufinalu protiv Federera visilo o tankom koncu. I baš tu, pri vođstvu protivnika od 2:0 u setovima, Novak je pokazao da je veliki, da je najveći, da njegova dominacija nema granice.

Realni Nadal

Nadal je bio realan posle finala: “Dao sam sve od sebe, ali to nije bilo dovoljno. Taj momak radi neverovatne stvari”.

Treba pogledati statistiku, jer brojevi, to smo se složili, nikada ne lažu.

Nole je najbolji promotor svoje države Srbije u svetu i inspiracija mnogih sunarodnjaka širom planete. Kanadska slikarka srpskog porekla Marina Gavanski Zisis na svečanosti u Montrealu, povodom zvaničnog ustoličenja Novaka Đokovića na teniski presto, našem je šampionu uručila portret. Ona je tom prilikom rekla da su je na ovu akciju potakli Novakovi uspesi, naročito onaj u Australiji, kada je dižući pobednički pehar Melburna izjavio da taj trofej posvećuje svom narodu i svojoj zemlji.

– To je u mnogima od nas srpskog porekla, naročito u emigraciji, razbudilo emocije i nešto skriveno duže vremena, uplašeno i potišteno u nama, pretvorilo u radost i ponos – izjavila je slikarka.

Ona je dodala da Đokovića nije slikala samo iz rodoljubivih razloga, već i zato što iz njega kao igrača-sportiste i mladog čoveka zrači pozitivna energija koja inspiriše i umetnike.


Očajnički udarac ili šmekerski forhend?

U polufinalu protiv Rožea Federera, Đoković je visio o tankom koncu. I baš tu, pri vođstvu protivnika od 2:0 u setovima, Novak je pokazao da je veliki, da je najveći. Rože je teško podneo poraz.

– Sećam se kada sam gubio juniorske mečeve – neki teniseri gube sa 5:2 u trećem setu, a onda počnu da “šamaraju” loptice. Iz nekog razloga tad sve ulazi u teren, jer je to način na koji su naučili da igraju kada su u zaostatku. Ja nikada nisam igrao na taj način. Verujem u moto da će se vredan rad isplatiti, jer na početku karijere nisam možda uvek radio najviše što sam mogao. Zato je meni veoma teško da razumem kako neko može da odigra takav udarac na meč lopti. Ali možda on to radi već 20 godina, tako da je to za njega normalno. Morate njega da pitate – izjavio je Federer.

Meč je trajao tri časa i 51 minut, a Đoković je osvojio 18 poena više od Federera (161-143). Novak je imao 48 direktnih poena i 35 neiznuđenih grešaka, dok je Rože zabeležio 49 vinera i 59 grešaka. Federer jeste poveo sa 2:0, ali je u oba seta Novak vodio igru. Pokazalo se to u trećem i četvrtom setu, kada je nekada veliki Fedeks oduvan sa terena.

Peti set je doneo spektakularnu igru i dramatičnu završnicu koja je odnela mnogo živaca širom planete. Federer zaboravlja da je upravo on bio taj koji je u odlučujućem setu zaigrao na sve ili ništa. Jeste poveo sa 5:3 i 40:15, ali je Novak u svim tim gemovima bio u igri. Nije gubio veru u sebe. I na kraju, taj ključni forhend Novak nije ispalio iz očaja, kako to njegov rival želi da prikaže, već je to bio potez velikog šmekera. Potez iz domaće radionice. Novak je znao da će protivnik, na prvoj meč lopti kod 40:15, potegnuti za svojim najsigurnijim servisom, a odgovor je bio munjeviti forhend koji je promenio sve. Nastavak tog petog seta bio je ples jednog čoveka – ples najboljeg tenisera planete.