Rabljena sedmica

JOBS

 

U 56. godini umro je Steve Jobs, osnivač i vlasnik tvrtke Apple, jedan od ljudi koji je u prošlih tridesetak godina najsnažnije utjecao na globalni razvoj informatičke tehnologije. Jobs je izgubio višegodišnju borbu s rakom gušterače. Svojom kreativnošću, znanjem, vizionarstvom i menadžerskim sposobnostima definitivno je promijenio svijet, ali i stvorio najmoćniju korporaciju današnjice koja je – unatoč genijalnosti svog vlasnika i superiornosti svojih proizvoda – ipak bila samo korporacija, sa svim lošim karakteristikama tog kapitalističkog oblika “udruživanja rada”. Bosanskohercegovački književnik Mile Stojić još 2005. posvetio je pjesmu Steveu Jobsu. Iz nje posuđujemo ovaj dio: “Ja ne znam kako je s američkim pjesnicima/ Ali, otkad je njegova stroja iBook G4/ Hrvatski pjesnici, vjerujem pišu laganije/ A to znači bolje.”

DELMATA

 

Ljubo Stipišić Delmata nije mijenjao svijet, niti je imao takvu ambiciju: taj samozatajni Splićanin čitav je, i čitav svoj život, bio uronjen u potragu za esencijom Dalmacije, za njezinim skrivenim bogatstvima, njezinom narodnom duhovnošću pohranjenom u pučkim napjevima, običajima, igrama, legendama, mirisima, prirodi, povijesti, usmenoj predaji… Nitko kao Stipišić nije tako duboko i cijelim svojim bićem prodro u suštinu Dalmacije i u mentalitet Dalmatinaca, pa je potom na tim temeljima gradio svoj čvrsti i sasvim autentični umjetnički svijet u kojem nije bilo mjesta za blefiranje, varanje i izdaju tradicije iz koje je iznikao. Umro je u 74. godini.

JULIJA

 

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko osuđena je na sudu u Kijevu na maksimalnih sedam godina zatvora i na konfiskaciju imovine u vrijednosti od 186 milijuna dolara. Proglašena je krivom za sklapanje štetnih ugovora s ruskim Gazpromom oko opskrbe Ukrajine plinom. Bijesna Julija Timošenko optužila je predsjednika Viktora Janukoviča da izravno upravlja sudskim procesom protiv nje, a izricanje presude izazvalo je sukobe građana s policijom u Kijevu. Osuda Julije Timošenko naišla je na oštre reakcije i Evropske unije, i Rusije, i međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

“Proces protiv Julije Timošenko ukazuje na sustavne probleme unutar pravosudnog sistema u Ukrajini, a način na koji je proces vođen potiče nas da posumnjamo u neovisnost pravosuđa u toj bivšoj sovjetskoj republici”, kaže se u saopćenju Amnesty Internationala, koji suđenje bivšoj ukrajinskoj premijerki nedvosmisleno proglašava politički motiviranim.

PREDSJEDNIK

 

Šef države Ivo Josipović, ničim izazvan, zauzeo se za proširenje vlastitih ovlasti. Naravno, predsjednik se za svoje snažnije ovlasti nije založio zbog nekih sebičnih razloga, nego u interesu Republike Hrvatske i efikasnijeg funkcioniranja državnog sistema: nije vidio ništa neobično u tome što u cjelokupnoj javnosti jedino on vidi potrebu za povećavanjem predsjedničkih ovlasti. U svakom slučaju, Josipović smatra da bi trebao imati ustavnu mogućnost da pomogne građanima koji mu se žale na probleme i ovlast da Saboru vrati zakone na doradu i dodatnu raspravu, a misli, također, da bi u Ustav trebalo ugraditi obavezu svih državnih tijela da konstruktivno surađuju s Uredom predsjednika. Josipović još smatra da prihvaćanje njegovih prijedloga ne bi rezultiralo proširenjem predsjedničkih ovlasti, nego neophodnim usavršavanjem našeg političkog sistema. Više o ovoj inspirativnoj temi u kolumni Viktora Ivančića na 9. stranici.

ROĐENDAN

 

U noći s utorka na srijedu na kninskoj tvrđavi zapaljeno je pedeset i šest baklji u povodu pedeset i šestog rođendana Ante Gotovine, umirovljenog generala koji je u Haagu nepravomoćno osuđen za ratne zločine i izrečena mu je kazna od 24 godine zatvora. Baklje su palili predstavnici braniteljskih i navijačkih organizacija, te Gotovinini prijatelji i suborci, a u rođendanskom slavlju sudjelovala je i HDZ-ova gradonačelnica Knina Josipa Rimac. Još jedan HDZ-ov predizborni doprinos rušenju svega pozitivnog što je proteklih godina postignuto u izgradnji hrvatsko-srpskih odnosa.