Ceci prijeti zatvor

Balkanska folk ikona Svetlana Ražnatović Ceca nalazi se pred velikim problemima, a utisak je da se pred problemima u odnosu na nju nalazi i srpsko pravosuđe. Radi se o istrazi koja protiv nje traje od 2003. godine, od akcije “Sablja”, kad su ona i njena sestra Lidija Veličković osumnjičene da su nezakonito prisvojile 22 miliona njemačkih maraka i pola miliona dolara, a od prodaje 15 fudbalera Obilića. Svetlana Ražnatović je bila predsjednica FK Obilić, koga je njen suprug Željko Ražnatović Arkan, samo njemu znanom metodologijom, u drugoj polovini devedesetih godina za tri takmičarske sezone iz nižerazrednog statusa doveo do pozicije šampiona tadašnje Jugoslavije. Ceca je predsjednicom kluba postala 1998, u trenutku kad je Obilić nastupao u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jer je UEFA postavila uslov koji je glasio da taj klub ne može učestvovati u takmičenju ako mu Arkan ostane formalni predsjednik.

FK Obilić je u kvalifikacijama odmah naletio na Bajern iz Minhena i ispao iz daljnjeg takmičenja, a iz toga vremena se možemo sjećati još samo slike u loži stadiona na Vračaru gdje Ceca sjedi u društvu Franca Bekenbauera koji je tada bio predsjednik Bajerna. Nakon te utakmice krenula je velika rasprodaja igrača Obilića.

Prodaja igrača

Naravno da Ceca tada nije bila ona koja stvarno donosi odluke. Odluke je donosio Arkan, sve dok nije ubijen, januara 2000. godine. Svetlana Ražnatović je nastavila voditi Obilić i iza tog vremena. Danas je on ponovo nižerazredni klub tvrdo zakovan u “beton ligu”.

Tužilaštvo Ceci Ražnatović stavlja na teret da je dio novca trošila na sopstvene potrebe, a dio prikazivala kao lično ulaganje u Obilić. Rekosmo na početku teksta da je istraga počela u martu 2003. godine. Uz velike peripetije, istraga je dovršena prošle godine, taman nekako u vreme kad je TV B92 emitovala veliki serijal o “fudbalskoj mafiji” gdje je bilo vrlo lijepo objašnjeno kako su sve te mahinacije u Obiliću izvedene. Nakon dužega zastoja, tužilaštvo je nakon pola godine odlučilo da istragu nadopuni, odnosno da se još zatraže podaci o prodaji igrača Seada Selakovića i Vladice Ćurčića ruskoj Alaniji te Dragana Šarca bečkoj Austriji. Podaci za te transakcije su stigli prošle nedjelje, a prošlog mjeseca su stigli podaci o prodaji igrača u Bugarsku, Francusku i Tursku. Naročito su iscrpni podaci o prodaji Ivana Vukomanovića francuskom Bordou i Nebojše Jelenkovića bugarskom Liteksu, za koje je tvrđeno da su pušteni bez obeštećenja. Čeka se još da stignu podaci o prodaji Savića u Grčku i onda će istraga biti završena, a predmet proslijeđen tužilaštvu na odlučivanje.

Kako piše “Blic”, pozivajući se na izvor iz tužilaštva, već sada postoji dovoljno elemenata za podizanje optužnice i nju bi svakako trebalo brzo očekivati. No, koliko god da su važni navedeni fakti, važan je i kontekst onoga što se događalo prethodnih godina, dok je istraga išla prilično traljavo.

Popularnost jednako zaštita

Kad je Svetlana Ražnatović izašla iz zatvora, u proljeće 2003. godine, mediji su od nje napravili žrtvu. Vrlo brzo je i ona sama počela pričati o sebi kao žrtvi. Ljudi iz vlasti su joj sve više prilazili, a vrhunac je bio negdje početkom 2007. kad je pjevala premijeru Koštunici i mnogim ministrima na dočeku pravoslavne Nove godine. Sudeći po reakcijama, cupkanju i pjevušenju predstavnika vlasti na tome koncertu te Cecinim povicima da pjesmu posvećuje “voljenom premijeru”, činilo se da je fudbalska afera Obilić zaboravljena i da su je prekrili vjetrovi i šaš.

No, da to baš neće biti tako najavljeno je emitovanjem TV serijala B92 o “fudbalskoj mafiji”, gdje je Ceca bila vrlo visoko rangirana. Ispovijest Žarka Nikolića, funkcionera Obilića i fakti koji su tada prezentovani vratili su istragu na kolosijek s koga je, činilo se, davno sišla. Svetlana Ražnatović je sada veliki ispit srpskoga pravosuđa. Ova 36-godišnja folk zvijezda svakodnevno puni stranice medija i njena popularnost je u Srbiji i susjednim zemljama ogromna. Čini se da je mjera njene popularnosti njena velika zaštita i da je ovo oklijevanje tužilaštva upravo time inspirisano.

Hoće li optužnice biti i kako će ona definitivno izgledati, ostaje da se vidi. Iako su danas izgledi da ona bude podignuta veliki, ne bi to bilo prvi put u Srbiji da iz političkih, rođačkih, kumovskih i nekih drugih razloga predmet bude vraćen u neku od ladica okružnoga suda, dok sve ne prekrije zastara i blaženi zaborav. Hajde da vidimo.