Cenzura u omotu autorskih prava

Ne bavi se samo hrvatska javnost ovih dana svojom javnom televizijom, bavi se i srpska, mada ne iz istih razloga. Prije nekoliko dana u Skupštini Srbije trebalo je izabrati dva nova člana Savjeta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), od kojih jednog predstavnika medija. Oba novinarska udruženja istakla su svoje kandidate: Nezavisno udruženje novinara Srbije poznatu televizijsku novinarku Gordanu Sušu, a Udruženje novinara Srbije Milana Bečejića.

U samom glasanju, međutim, nije prošao niti jedan kandidat: Gordana Suša je dobila 120 zastupničkih glasova, a Bečejić jedan. Da bi kandidat bio izabran, valjalo je da u skupštinskoj sali za njega ruku digne 126 zastupnika. Njih nije bilo toliko, zato što se oko tako važne stvari nije dogovorila vladajuća koalicija, pa za Gordanu Sušu nisu glasali socijalisti Ivice Dačića.

Oni ovu kandidatkinju ne ljube još od dana kad su neprikosnoveno bili na vlasti, a ona – izbačena s RTS-a odmah na početku Miloševićeve vladavine – postala je urednica kritički nastrojenog TV magazina VIN i predsjednica NUNS-a, nastalog izdvajanjem jednog broja novinara iz tadašnjeg ratnohuškačkog UNS-a.

Prekid emitiranja regionalnih televizija

No zajedno s njima za Gordanu Sušu nisu glasali ni zastupnici Liberalno-demokratske partije, usprkos tome što su danima prije tvrdili da je ona i njihov izbor. Ne samo da nisu glasali, već uopće nisu bili u skupštinskoj sali. Novinarska udruženja imaju desetak dana da ponovo istaknu svoje kandidate, ali još nije jasno da li to mora biti netko posve deseti ili pak može na glasanje ići isti kandidat koji u prvom pokušaju nije dobio dovoljan broj glasova zastupnika Skupštine Srbije.

Taman u vrijeme u kojem traju parlamentarne igre oko novih članova Savjeta Republičke radiodifuzne agencije, najavljuje se svojevrsna cenzura televizijskih programa u Srbiji. Naime, ovdje djeluje više kablovskih operatera koji u svojoj ponudi imaju oba programa Hrvatske televizije, sarajevskog OBN-a, banjalučke i bjeljinske televizije, nekoliko crnogorskih programa, kao i cijeli niz stranih televizija od kojih mnoge imaju titlove na domaćem jeziku. U napadu brige oko zaštite autorskih prava, RRA je sada spreman da ode korak dalje od cenzuriranja (prekida emitiranja) regionalnih televizija kad se one “sudaraju” u prijenosu nekog sportskog događaja. To se odnosi na situaciju kad, na primjer, pravo prijenosa neke utakmice imaju i HRT i RTS ili neka druga srpska televizija. Najavljeno je da će ubuduće HRT ostati u kablovskim ponudama u Srbiji, ali da će se moći gledati samo ono što je vlastita proizvodnja te televizije, a ne kompletan program kad dosad, u kojem su i strani filmovi i serije. Osim toga, prema novom pravilniku RRA, regionalnim televizijskim stanicama za emitiranje programa u Srbiji bit će potrebna licenca, a sve to umotano u priču oko autorskih prava.

To je odmah izazvalo kritike novinarskih udruženja, NUNS-a i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV). Oni pitaju zbog čega Savjet RRA nije pravilnik donio ranije, od početka primjene Zakona o radiodifuziji kojim je ustanovljen kao nadležno tijelo, već to čini tek sada.

Imate satelitski program!

– Sudeći prema najavama, priča o autorskim pravima bit će selektivna i odnosit će se samo na televizije iz susjednih zemalja. Pitamo predstavnike Savjeta RRA da li to znači da su sa svim ostalim stranim televizijama, a koje nisu susjedne i koje ne emitiraju program na jezicima koji su slični srpskom, regulirana sva autorska prava – pitaju ta udruženja.

Odgovor se još ne zna, ali uzbuđeni glasovi u javnosti se pitaju da li će RRA na temelju svog novog pravilnika iste aršine primijeniti i na druge televizije u kablovskoj ponudi, dakle i na one koje emitiraju filmove, serije i sportske događaje, a kojima sjedište nije u susjedstvu.

Odgovor je stigao samo hrvatskoj manjini koja se pobunila nakon prvih najava da bi program HRT-a mogao biti izbačen iz srpskog etera: imaju satelitski program HRT-a, za očuvanje identiteta i ostvarenje prava na informiranost o događajima u matici u tom programu mogu naći sve što im treba, i informacije i folklor.

Kad se svemu tome doda da su nedavno u RRA izabrani neki bivši Miloševićevi propagandisti, a da Gordana Suša bez obzira na nesporne profesionalne kvalitete biva izbačena iz igre zahvaljujući partijskim smicalicama, bojazan javnosti da je ustvari na djelu pokušaj svojevrsne cenzure u eteru ne čini se, bar zasad, pretjeranim.