“Novosti” na kioscima

Svoju desetu godišnjicu izlaženja Samostalni srpski tjednik “Novosti” dočekat će na kioscima, kao jedini nezavisni tjednik u Hrvatskoj. O tome su na konferenciji za medije, održanoj 17. novembra u Novinarskom domu u Zagrebu, govorili glavni urednik “Novosti” Rade Dragojević, predsjednik Srpskog narodnog vijeća kao izdavača Milorad Pupovac i komentator “Novosti” Viktor Ivančić.

Ističući da prvi broj ide na kioske 4. decembra, Dragojević je naglasio da je izlazak na kioske splet više povoljnih okolnosti, od volje izdavača da se krene u javnu distribuciju preko trenutne medijsko-političke konjunkture do profesionalnog jačanja lista. U listu piše veći broj poznatih novinara i književnika, a svojim će se prilozima uskoro uključiti i Igor Mandić koji je trenutno prisutniji u beogradskim medijima. Dragojević je naglasio da “Novosti” neće slijediti logiku kapitala i velikih oglašivača. U novinama su prisutne i latinica i ćirilica, a autori pišu na hrvatskom, srpskom, ali i na hrvatsko-srpskom jeziku. Dakle, čitaj kako piše, što je i slogan u promotivnoj kampanji.

Pupovac je naglasio da mnogi u Hrvatskoj danas ne znaju dovoljno ili imaju pogrešne stavove o Srbima, pa je izlazak “Novosti” na kioske prilika da se to u javnosti ispravi.

– Tokom historije Srbi u Hrvatskoj bili su otvorena zajednica koja je postojala i djelovala kao dio hrvatskog društva – rekao je Pupovac. Namjera “Novosti” je stvaranje spoja između nacionalne i racionalne odnosno kritičke manjine, kako je to nazvao Ivančić, a Pupovac smatra da su u Hrvatskoj dozrele političke okolnosti za takav projekt i da će “Novosti” ujedno biti neka vrsta odjeka prema prostorima izvan Hrvatske. Ivančić, koji je čitaocima poznat iz “Feral Tribunea”, naglasio je da će “Novosti” biti jedna vrsta azila u kojem će se suradnici i novinari moći slobodno kritički izraziti. “Novosti” će se truditi podržavati i afirmirati analitičko i istraživačko novinarstvo koje se gubi u komercijalizaciji medijskog prostora, a inzistirat će na objektivnom i nezavisnom pristupu temama.

Novine će se kao i do sada financirati iz Savjeta za nacionalne manjine, a osim na kioscima prodavat će se putem kolportaže i slati pretplatnicima, dok će dio tiraže biti slan državnim i javnim ustanovama, prije svega knjižnicama i čitaonicama, ali i povratničkim područjima. Prije “Novosti” na kioske je, uz zadržano financiranje Savjeta, izišao dnevni list “La voce del popolo” koji se čita unutar talijanske zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji.

Predstavljanju “Novosti” prisustvovao je predsjednik HND-a Zdenko Duka koji je pohvalio pisanje lista i brojni novinari kojima su predstavljeni popratni događaji za promociju. Prvi je bila tribina u knjižari “Booksa” pod nazivom “Jesu li ‘Novosti’ doista jedini nezavisni tiskani mediji u Hrvatskoj?”, na kojoj su gosti bili Nikica Petković, Ivančić i Dragojević. Najavljena je i prezentacija najboljih srpskih rakija Rakia bara iz Beograda (četvrtak, 26. novembra u 18 sati u vinoteci “Bornstein”) i koncert grupe “Goribor” (27. novembra u 21 sat u Močvari). U ponedjeljak, 30. novembra u 18 sati u velikoj dvorani Novinarskog doma održat će se tribina “Nova blokada – strategije otpora i perspektive besplatnog obrazovanja” na kojoj učestvuju Srećko Horvat, Igor Štiks, Jerko Bakotin, Andrea Zlatar, Goran Radman i drugi, a očekuje se i dolazak studentskih vođa iz Beograda.