Obična gripa smrtonosnija od svinjske

Kada je u lipnju ove godine predsjednica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chan prvi put u posljednjih 41 godinu objavila najviši stupanj globalne pandemije gripe, farmaceutska industrija već je bila započela s brojnim aktivnostima koje bi joj, prema procjeni magazina “Business Week”, ove godine mogle donijeti zaradu od 50 milijardi dolara. Zapadne zemlje, poput SAD-a i Njemačke, pokrenule su najveće kampanje cijepljenja u povijesti, a Kalorama Information, agencija za istraživanje tržišta zdravlja, predvidjela je da će se tržište vakcina udvostručiti već 2013. godine.

Masovna kampanja podizanja svijesti o svinjskoj gripi, u kojoj je prijavljivan svaki slučaj oboljenja i smrti, kao i nemogućnost stručnjaka da odrede o kakvom se točno virusu radi, odvijala se paralelno sa strelovitim rastom farmaceutske industrije. Zbog toga su se u javnosti pojavile sumnje da je kampanja orkestrirana u svrhu profitiranja farmaceutskih kompanija, sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom kao glavnim dirigentom.

MEĐUNASLOV: Sporija proizvodnja cjepiva

Paranoji o uroti svakako je doprinijela činjenica da je američka vlada krajem 2005. donijela presedanski zakon, takozvani PREP Act, kojim se proizvođači lijekova štite od bilo kakve odgovornosti za eventualnu štetu nastalu liječenjem u slučaju “javnozdravstvene hitnosti”. U Europi, kao što smo vidjeli u slučaju Hrvatske i švicarske tvrtke “Novartis”, ali i drugih država, takva se zaštita rutinski ozakonjuje u pojedinačnim ugovorima između kompanija i vlada.

Smišljeno ili ne, pandemija svinjske gripe i novonastala praksa neodgovornosti zgodno su se poklopile i proizvođačima lijekova stvorile uvjete za ogromne profite u okolnostima globalne financijske krize i pada prodaje ostalih lijekova. Tako, primjerice, agencija Reuters javlja da će “GlaxoSmithKline”, drugi najveći svjetski proizvođač lijekova, do kraja godine utržiti pet milijardi dolara od prodaje cjepiva Pandermix i 200 milijuna funti od lijeka Relenza, koji je lani prodan u vrijednosti od 12 milijuna funti.

Prema pisanju “Financial Timesa”, švicarski “Roche” u prvih devet mjeseci ove godine prodao je 1,9 milijardi dolara lijeka Tamiflu, deset puta više nego lani u istom razdoblju.

“AstraZeneca”, “Sanofi-Aventis” i “Novartis” također su prijavili dvoznamenkast rast profita u trećem tromjesečju ove godine. Američke kompanije “Johnson&Johnson”, “Abbott Laboratories” i “Merck”, kako javlja ABC News, ostvarile su više milijardi dolara vrijedne akvizicije manjih proizvođača lijekova protiv svinjske gripe.

Proizvođačima bi, međutim, račune donekle mogla pomrsiti priroda, odnosno činjenica da proizvodnja cjepiva ide znatno sporije od očekivanog, pa će prva dva od očekivana tri vala svinjske gripe proći s manje prodanog cjepiva. Razlog tome činjenica je da sadašnji soj virusa H1N1 ubrizgan u oplođena kokošja jaja raste sporije od predviđenog, pa je od očekivanog “uroda” od dvije do tri vakcine iz jednog jajeta postignuto tek 1,3 do dvije doze.

Proizvođači su, osim toga, propustili zaraditi i na ljetošnjoj epidemiji u zemljama južne hemisfere, gdje je gripa također došla i prošla bez cjepiva.

MEĐUNASLOV: Radi li se doista o pandemiji?

Račune bi kompanijama mogli pomrsiti nezavisni stručnjaci i mediji koji sve glasnije upozoravaju na opasnosti netestiranog cjepiva i neučinkovitost lijekova za suzbijanje simptoma, te postavljaju pitanja radi li se doista o pandemiji svinjske gripe.

Primjerice, dr. Wolfgang Wodarg, specijalist za plućne bolesti i predsjednik odbora za zdravstvo u njemačkom parlamentu i Vijeću Europe, u novinama “Neuen Presse” izrazio je sumnje da tvrtka “Novartis”, koja bi trebala opskrbiti i Hrvatsku, u Njemačkoj testira cjepivo “koje sadrži kancerogene stanice” i čije “eventualne alergijske reakcije nisu poznate”.

Što se tiče lijekova, znanstvenici sa sveučilišta Oxford u “British Medical Journalu” pišu da Tamiflu i Relenza kod djece ispod 13 godina jedino skraćuju simptome bolesti za 12 do 36 sati, dok “Lancet Infectuous Diseases” navodi da ti lijekovi kod odraslih simptome skraćuju za otprilike pola dana. Kada se ovome pridoda činjenica da se testiranje provodi tek nakon što je cjepivo pušteno u prodaju, te da su i sama klinička ispitivanja kompromitirana činjenicom da ih u pravilu ne provode ni financiraju državne agencije za lijekove, već sami proizvođači, nameće se zaključak da su stanovnici zemalja koje su cjepivo naručile pokusni kunići koji će tu svoju ulogu skupo platiti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u dvije godišnje sezone gripe, po jednoj na svakoj hemisferi, do deset posto svjetske populacije oboli od gripe, dok smrtnih slučajeva bude između 250 i 500 tisuća. S druge strane, dr. Mladen Smoljanović, epidemiolog s Katedre za javno zdravstvo splitskog Medicinskog fakulteta, objašnjava da podaci o ponašanju bolesti na južnoj hemisferi, gdje je sezona gripe već završena i gdje nije bilo cjepiva, pokazuju da će od nje umrijeti maksimalno 55 tisuća ljudi, dok samo u SAD-u svake godine od sezonske gripe umre 35 do 45 tisuća ljudi. U zemljama globalnog juga umrlo je, kaže Smoljanović, “samo” 1.102 oboljelih ili 7,8 osoba na milijun stanovnika, dok od sezonske gripe umre i do deset puta više ljudi.

MEĐUNASLOV: Jedna doza dovoljna

Za sada je u svijetu od svinjske gripe oboljelo nešto više od 600 tisuća ljudi, a umrlo njih 7.529, što je još uvijek daleko od spomenutih 250 do 500 tisuća, koliko ih godišnje umre od komplikacija uzrokovanih “običnom” sezonskom gripom. Osim toga, nedavno se pokazalo i da je, umjesto predviđenih dvije doze cjepiva, jedna doza dovoljna za stjecanje imuniteta na virus svinjske gripe, što bi također moglo svjedočiti o slabijoj snazi virusa.

Povjerenju građana u aktere koji upravljaju pandemijom ne pogoduju, pak, ni brojni slučajevi lobiranja i sukoba interesa, koji su doduše uobičajena stvar, ali i daleko osjetljivija kada je u pitanju zdravlje ljudi. Tako su, primjerice, jedini financijeri Europske znanstvene radne grupe za influencu (ESWI) deset farmaceutskih kompanija. Nizozemski infektolog Luc Bonneux njemačkom magazinu “Spiegel” rekao je da je ESWI “očigledno lobistička skupina farmaceutske industrije” koja sa znanošću ima veze “koliko i McDonalds sa zdravom prehranom”.

Mediji su objavili i da je početkom ove godine James Murdoch, sin najvećeg svjetskog medijskog mogula Ruperta, ušao u odbor korporativne odgovornosti kompanije “GlaxoSmithKline”, a izvršni direktor “Reuters Tompsona” Thomas H. Glocer u odbor direktora “Mercka” još prije dvije godine. Američki epidemiolog Tom Jefferson u “Spiegelu” je, pak, izrazio čuđenje činjenicom i da su prognoze o gripi svake godine sve crnje i “uvijek ih daju jedni te isti ljudi, unatoč tome što se svake godine ispostavi da su im prognoze bile – krive”.