Odličan nastup Jelene Popržan

Koncertom novosadske violinistice Jelene Popržan, održanom 7. novembra u dvorani Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” u Zagrebu, počeli su četvrti Dani srpske kulture koje organizira ova centralna kulturna ustanova Srba u Hrvatskoj. Iako je bilo najavljeno da će nastupiti s čelisticom Rinom Kačinari, drugom članicom dueta “Catch-Pop String-Strong & The First Ethnic Circus Orchestra”, Jelena Popržan morala je nastupiti sama jer joj je kolegica zbog slabosti taj dan završila u bolnici.

– Rina je čak i u sedmom mesecu trudnoće želela da nastupi u gradu u kome je završila srednju muzičku školu – rekla je Jelena publici, zamolivši aplauz i za nju.

Izvela je bogat program u kojem je svirajući violu, pjevajući i u pojedinim numerama koristeći drombulje, prezentirala kulturno stvaralaštvo postjugoslavenskih prostora, ali i suvremeno korištenje evropskog muzičkog nasljeđa. Najveći aplauz dobila je izvodeći numeru “Slavica – turbofolk queen (The Song Of Slavica The Cleaning Maid), u kojoj je uz poznavanje turbofolk muzike pokazala i smisao za glumačko izražavanje. Nakon nekoliko izlazaka na bis, zahvalivši publici na podršci, izjavila je da bi bila voljna i da nastupi i na Danima hrvatske kulture u Beogradu ili na danim srpske kulture u Prištini, što je također dočekano aplauzom. Jelena, inače studentica na master studijima u Grazu, i Rina koja je u tom gradu diplomirala violončelo a živi u Beču, surađuju godinu dana i iza sebe imaju brojne koncertne turneje po Evropi i Americi.

Koncertu su prisustvovale brojne viđenije ličnosti srpske zajednice i svijeta kulture, savjetnik u ambasadi Srbije u Zagrebu Zoran Popović i velik broj mlađih ljudi što se u tom prostoru ne dešava prečesto.

Za razliku od ranijih godina, Dani srpske kulture neće se odvijati tokom jedne sedmice, već u više odvojenih manifestacija tokom novembra i decembra. Tako će 28. novembra biti otvorena izložba fotografija Petre Mrše, studentice druge godine Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu i članice Dramskog studija “Eho”. Na otvorenju će biti izveden performans u kojem će učestvovati članovi Dramskog studija, a nakon Zagreba izložba će biti postavljena i u još nekim pododborima “Prosvjete”. Tokom decembra održat će se predstavljanje romana “Uzvodni bluz” Daniela Kovača, bit će prikazan opus avangardnih filmova Vojislava Kokana Rakonjca (1935-1969) iz 60-ih godina prošlog vijeka i predstavljena zbirka poezije “Lirika pasa” Miloša Živanovića.