Previranja i u SDSS-u

Predsedništvo SDSS-a na svojoj sednici održanoj 10. novembra donelo je odluku o isključenju jedanaest svojih članova širom Hrvatske koji su prekršili statut stranke i kandidovali se na predstojećim izborima kao nezavisni kandidati ili kao kandidati drugih stranaka. To su Jovan Ajduković iz Borova, Žarko Bogojević iz Trpinje, Zoran Aćimović iz Starih Jankovaca, Zdravko Damjanović i Dušan Šućura iz Belog Manastira, Milorad Mišković iz Osijeka, Mirko Trivunović iz Darde, Branko Dragović i Svemirka Lalić-Kramp iz Skradina, Drenko Gaćeša iz Lipika i Dušan Trbović iz Vrbovskog.

Za dopunske izbore, na kojima će 6. decembra pripadnici srpske nacionalne manjine izabrati svoje predstavnike u izvršnoj vlasti Vukovarsko-sremske županije, vlada veliko interesovanje. Svoje kandidature za zamenika vukovarsko-sremskog župana predala su četiri kandidata. Pored Đorđa Ćurčića, kandidata SDSS-a, na izborima će kao nezavisni kandidat učestvovati i Jovan Ajduković, doskorašnji potpredsednik te stranke i zamenik vukovarsko-sremskog župana u proteklom četverogodišnjem mandatu. U izbornu utrku uključili su se i Svetislav Lađarević, predsednik Nove srpske stranke i nezavisni kandidat Žarko Bogojević, obojica bivši članovi SDSS-a.

Saborsko mesto razlog odlaska

Srpsku zajednicu na području zapadnog Srema posebno je iznenadila nezavisna kandidatura Jovana Ajdukovića, koji je kao visokopozicionirani SDSS-ovac i zamenik župana u prošlom mandatu imao izuzetan politički autoritet na tom području. Gotovo da se podrazumevalo da će upravo on biti kandidat SDSS-a na predstojećm dopunskim izborima. Mnogi nisu očekivali, a čini se ni sam Ajduković, da će odluka stranke biti drugačija.

– Izvršni odbor organizacije SDSS-a Vukovarsko-sremske županije je na svojoj sednici tajnim glasanjem doneo odluku o kandidatu, 11 naprema šest u korist Đorđa Ćurčića. Predsedništvo stranke je takvu odluku prihvatilo i on je zvanično kandidat naše stranke za dožupana u Vukovarsko-sremskoj županiji. Jovan Ajduković kao nezavisni kandidat može da učestvuje na izborima, to je njegovo pravo i u tome ga niko ne može sprečiti, ali naše statutarne odredbe su jasne. Svi ti ljudi, koji su članovi naše stranke, a kandidovali su se kao nezavisni i idu protiv naših kandidata, praktično su sami sebe isključili – rekao nam je predsednik SDSS-a Vojislav Stanimirović. Kaže da stranka ne može dopustiti svakom pojedincu da radi šta hoće.

– Ti pojedinci, ukoliko ne nađu sebe u nekoj kombinatorici, praktično napuštaju stranku i odmeću se, što je apsolutno neprihvatljivo. Gradonačelnika Zagreba, najjačeg gradonačelnika i politički najmoćnijeg čoveka, SDP je isključio iz stranke zato što se samostalno kandidovao za predsedničke izbore. U čemu je onda problem da i mi to uradimo? – pita Stanimirović.

Jovan Ajduković objašnjava kako je njegova kandidatura za zamenika vukovarsko-sremskog župana splet okolnosti, jer nije ispoštovan raniji dogovor o njegovom odlasku u Sabor na mesto Ratka Gajice.

– Znam da je predsednik dr Vojislav Stanimirović zaista učinio veliki napor da se taj dogovor realizuje i ne mogu u tom pravcu reći ni jednu reč protiv njega. Vidim da se i dr Milorad Pupovac takođe trudio, ali je očigledno nešto krivo krenulo u vezi mog odlaska u Sabor – kaže Ajduković.

Gajica nije ispoštovao dogovor?

Da Ratko Gajica nije ispoštovao dogovor tvrdi i Stanimirović.

– Mi smo na početku mandata dogovorili da će Gajica biti u Saboru do ostvarivanja prava na penziju i da će prekinuti saborski mandat u prvoj polovini. On je to pravo ostvario, ali već nekoliko meseci pruža žestok otpor da to mesto prepusti svom zameniku Jovanu Ajdukoviću. Ne znamo hoće li to uraditi ili neće. Rekao je da će to učiniti kada on bude hteo, a ne kada to stranka želi. Time je takođe prekršio neke odluke stranke i njega čeka otprilike ista sudbina, s tim što još ima nekoliko dana do kada mu ističe prva polovina mandata. Za razliku od ostalih članova koji su isključeni, on ima alibi, jer se “vadi” na to da ta prva polovina može biti i poslednji dan i da još nije istekla. Da mogu, kao predsednik stranke sada bih potpisao da Ratko Gajica iziđe iz Sabora, ali s obzirom na to da nemam takvu mogućnost, on može biti nezavisni zastupnik i ostati u Saboru do kraja mandata – dodaje čelnik SDSS-a.

Dakle, situacija je prilično zamršena. Ako Gajica ne ispoštuje dogovor i do 25. novembra, kada ističe polovina mandata, ne ustupi saborsko mesto svom zameniku Ajdukoviću, biće isključen iz SDSS-a i svoje aktivnosti u Saboru će moći da nastavi kao nezavisni zastupnik. Ukoliko ipak odluči da ispoštuje stranački dogovor, neće biti izbačen iz stranke, ali će njegovo mesto u Saboru zauzeti Ajduković, i to u ulozi nezavisnog saborskog zastupnika jer je već isključen iz SDSS-a.

Do izjave Ratka Gajice do zaključenja ovog broja nismo uspjeli doći.

Stranka i dalje stabilna

Ajduković kaže da je bio neugodno iznenađen odlukom Izvršnog odbora SDSS-a Vukovarsko-sremske županije koji mu nije ukazao poverenje. Smatrao je, kaže dalje, da su glavni kriterijumi rad i rezultati te da je po tome imao prednost ne samo pred Đorđem Ćurčićem, o kome misli da je dobar čovek ali bez rezultata u radu, nego pred bilo kojim drugim kandidatom.

– Našao sam se u poziciji da se prave vrednosti ne cene, da se mene odbacuje, da mene neko tera iz moje stranke – kaže Ajduković i poručuje da neće dozvoliti da bude proglašen raskolnikom u srpskoj zajednici te će se boriti za svoju stranku koju je i sam stvarao i kojoj nikada nije okrenuo leđa.

– Predsednika Stanimirovića i dalje doživljavam kao svog predsednika i tako će ostati – dodaje Ajduković, duboko uveren da će pobediti na predstojećim izborima.

Bez obzira na poslednje događaje, predsednik SDSS-a tvrdi da je stranka i dalje stabilna.

– Imamo nove ljude, 90 organizacija u državi, 230 većnika u županijama, gradovima i opštinama – naglašava Stanimirović. Dodaje da stranka ima problema, ali zbog koalicije na državnom nivou i nerealizacije nekih obaveza države vezanih za otkup stanova, povrat penzija i druge objektivne probleme koji nose ogromna finansijska sredstva. No, veruje da će sve te obaveze prema srpskoj zajednici Hrvatska morati da ispuni do ulaska u Evropsku uniju.