Pri SRP-u obnovljen rad hrvatskih komunista

U Hrvatskoj, u sklopu Socijalističke radničke partije (SRP), 9. aprila osnovan je Klub komunista koji broji 11 članova. U susjednoj Srbiji, u Novom Sadu, Titov unuk Josip Joška Broz na kongresu ujedinjenja srpskih komunističkih stranaka izabran je za predsjednika. U Srbiji je do sada djelovalo ukupno 14 stranaka sličnog političkog opredjeljenja. Program im se temelji na programu i iskustvima KPJ, ali novi komunisti ne moraju nužno biti ateisti, poštuju privatizaciju, slobodno poduzetništvo i članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjednica Kluba komunista pri SRP-u je Milica Medvedović, koja je za vrijeme naše posjete bila službeno odsutna, pa su nas s radom Kluba upoznali članovi Zvjezdana Lazar, inače predsjednica gradske organizacije SRP-a Zagreb, Stjepan Šafran, politički tajnik stranke i Božidar Dugonjić, član predsjedništva SRP-a, upravitelj zaklade “August Cesarec” i čovjek zadužen za saradnju sa medijima.

Konzervativno društveno biće

Kažu da je Klub osnovan sa svrhom nastavka borbe za socijalističke vrijednosti. Po njihovom mišljenju, baza svega su industrija i tehnološki razvoj pa ih treba vratiti na razinu iz doba SFRJ. Bez industrije i proizvodnje, kažu, nema osnove za ono za što se danas bore studenti – za besplatno školovanje. Vratiti tvornice radnicima, platiti dug i rad seljacima, vratiti umirovljenicima njihove pošteno zarađene mirovine i dostojanstveno pravo na zdravlje, to su glavni zahtjevi komunista.

– Političkom voljom i akcijom sve se može učiniti, opljačkano oduzeti i vratiti stvarnim vlasnicima, a to su oni koji su te vrijednosti stvarali od 1945. godine do devedesetih. Do sada građani nisu bili spremni na ovakve zahtjeve, ali će uskoro biti, i to silom prilika jer se dalje ovako ne može – kaže Zvjezdana Lazar.

Stjepan Šafran ističe dobru saradnju sa komunističkim partijama Grčke, Italije, Češke i Austrije. Nada se da će i u bivšim republikama SFRJ naći istomišljenike. Predsjednik SRP-a Ivan Plješa bio je zato na nedavnom kongresu ujedinjenja srpskih komunističkih partija.

– Za sada ne pomišljamo na osnivanje posebne KP, zbog aktualnog političkog trenutka u Hrvatskoj i izrazito konzervativnog gledanja našeg društvenog bića. Znamo da je Crkva glavni promotor ideologije u hrvatskom društvu. Znamo da je izvjesni gospodin Batak iz Vukovara prije pet-šest godina osnovao KP, ali sa njim nismo u vezi. Mislim da je on preuranio sa tim. Zato se nisu uspjeli registrirati niti su dobili značajniju podršku ljudi. Nisu se dovoljno pripremili i bili su brzopleti – smatra Šafran.

Ustav i radni čovjek

Zvjezdana Lazar smatra da bi na prostorima bivše države mogao postojati neki savez komunističkih organizacija iz novonastalih država. Kada uđemo u EU, kaže ona, opet ćemo biti zajedno i sarađivati u svim oblastima, od privrede do kulture.

Božidar Dugonjić nikako nije zadovoljan medijskim tretmanom SRP-a i Kluba komunista. Ignoriranje suprotnih stavova je stil ove vlasti, kaže on.

– Još se zazire od našeg imena i programa jer smo mi najljeviji u Hrvatskoj, ako o ljevici u Hrvatskoj uopće možemo govoriti. Svi kritiziraju bivši sistem, ali u svim anketama ljudi govore da su prije bolje živjeli. Kako to? – pita Dugonjić.

Naši sugovornici protive se revoluciji, smatrajući da se promjene mogu provesti i na drugačiji način. Tvrde da Ustav treba u cijelosti podrediti radnim ljudima i građanima Hrvatske.

– Stvorilo se 200 bogatih obitelji o kojima je Tuđman govorio. Nitko od sadašnjih hrvatskih političkih i parlamentarnih stranaka ne može formirati normalnu vlast i vladu koja bi državu izvukla iz krize. HDZ je obezvrijedio i obespravio državu od devedesetih naovamo. Od Hrvatske je još ostalo samo ime, a njega nitko ne želi kupiti. Sve je tuđe – kažu.

– Kada je SDP bio na vlasti ništa se nije promijenilo – napominje Zvjezdana Lazar. Dugonjić kaže da su tzv. lijevi političari čisti oportunisti jer je biti u vlasti vrlo isplativo.

U nedjelju, 29. novembra SRP i Klub komunista odlučit će kojeg će predsjedničkog kandidata podržati: Ivu Josipovića, Vesnu Pusić ili Damira Kajina. Novi predsjednik mora biti deklalirani antifašist, smatraju naši sugovornici.