Sadašnji jasenovački postav vrijeđa žrtve

U otvorenom pismu koje je Julija Koš, bivša članica Upravnoga vijeća Spomen-područja Jasenovac, uputila ministru kulture Boži Biškupiću, među ostalim stoji:

“Treća je obljetnica muzejskoga postava u Jasenovcu, koji na samome mjestu stradanja tolikih žrtava vrijeđa upravo te žrtve. U siječnju 2006. tadašnji ministar Primorac u ime Vlade pred medijima i više diplomata, među ostalima i izraelskim veleposlanikom, izjavio je da RH u ovome muzeju želi izložiti samo istinu. Dogodilo se suprotno. Kao tadašnja članica Upravnoga vijeća Spomen-područja Jasenovac, obratila sam se zbog ovoga tadašnjoj potpredsjednici Vlade, a sadašnjoj premijerki Jadranki Kosor, jer sam primijetila da je za ovaj slučaj pokazala zanimanje. Ona vam je uputila službeni dopis kojim je tražila da mi se očitujete o ovome predmetu. Niste se očitovali. Dakle, ovaj muzejski postav je očito nešto više od nestručnog uratka slabo pismenih autora.

Izaslanstvo Vijeća Židovske općine Zagreb, sastavljeno od sveučilišnih profesora i više drugih stručnih osoba, 26. ožujka 2009. s ogorčenjem je izjavilo ravnateljici Spomen-područja Jasenovac da postav ne prikazuje tragičnu povijesnu istinu. Temeljni problem je, izjavilo je izaslanstvo, u tome što postav daje naznake zločina koji se dogodio, ali nije jasno prikazano djelovanje ustaškog režima kao organizatora i provoditelja zločina. Potpuno nedostaje prikaz zakonske obespravljenosti triju etničkih skupina (Srba, Roma, Židova), te sustavan prikaz terora nad antifašistima i ostalim političkim neistomišljenicima iz hrvatskog i drugih naroda. Istodobno se u postavu prema počiniteljima iskazuje neutralan stav na granici poštovanja. Ravnateljica je tom prigodom izjavila da se željelo načiniti očito potrebne preinake, ali da su autorice, nositeljice autorskih prava, to ‘odlučno odbile’.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus je 21. travnja 2009, na središnjem obilježavanju dana stradalih u holokaustu javnosti poručio: ‘Želim istaknuti nezadovoljstvo i ogorčenje velikog dijela židovske zajednice u Zagrebu i Hrvatskoj, a posebno preživjelih, novim postavom muzeja u sklopu memorijalnog područja Jasenovac. Mislimo da on ne prikazuje punu istinu o Jasenovcu, strahotama i patnji žrtava, i da ublažava istinu o ustaškom režimu. To vrijeđa žrtve. To vrijeđa i nas, njihove potomke. I zato zahtijevamo promjenu tog postava.’ Tom prigodom je naglasio da je u postavu na najupadljiviji način izdvojena upravo slika koja prikazuje svečano rukovanje poglavnika Ante Pavelića s Hitlerom, te je naglasio da nijedan od tekstova ‘koji se tamo nalaze ne govore o sukusu onoga što je bila endehazija i logor Jasenovac. Od toga što je izloženo ništa ne govori o žrtvama i onome kako su one uništavane u logoru Jasenovac’. U ime srpske i židovske zajednice ravnateljici Spomen-područja je 6. srpnja 2007. upućeno protestno pismo u kojemu se naglašava da muzej koncepcijom ‘nastoji ublažiti i umanjiti zločine koji su tamo izvršeni, što je samo korak do negiranja svega što je u Jasenovcu učinjeno’.

Nakon četiriju godina moga mandata u Upravnome vijeću Spomen-područja Jasenovac poslali ste mi razrješnicu. Vjerojatno je svima odgovornima za sramotni postav odlanulo. Međutim, ne biste trebali misliti da je time problem prestao. Podsjetit ću vas na riječi Ognjena Krausa upućene spomenutom prigodom hrvatskoj javnosti: ‘Mi poručujemo svima koji zbog bilo kakvih razloga iskrivljuju povijest najmračnijeg razdoblja europske civilizacije, da jedino istina vodi u budućnost i do zajedništva.'”

mr. sc. Julija Koš, bivša članica Upravnoga vijeća Spomen-područja Jasenovac