Zagrebačkim esdepeovcima ne smeta Budak

Ratni zločinac Mile Budak u Zagrebu nema ulicu, ali ima čitav kvart. Na području gradske četvrti Peščenica-Žitnjak postoji mjesni odbor “Hrvatskog književnika Mile Budaka”. “Hrvatski književnik” Mile Budak poznatiji je kao ustaški doglavnik i pritom je posve nebitno što su njegovi književni dosezi jednaki primjerice likovnim dosezima austrijsko-njemačkoga slikara Adolfa Hitlera. Činjenica da je po jednom doglavniku nazvano jedno gradsko tijelo ne samo da je skandalozna i sramotna, već je i protuzakonita i podliježe kaznenoj odgovornosti. Ipak, odbor nazvan u čast notornog fašista opstoji već više od desetljeća.

Dodatno je tragično da je u Zagrebu na vlasti već desetak godina SDP čiji članovi ne samo da sjede i u pripadajućem vijeću četvrti i dotičnom mjesnom odboru, već im i predsjedaju pritom ne nalazeći ništa sporno u imenu toga gradskog tijela. Opravdano je postaviti i pitanje zašto ne reagira policija, budući da se radi o formi javnoga veličanja fašizma što je podložno zakonskim sankcijama, i to po službenoj dužnosti. Uz zagrebački mjesni odbor, jedna ulica nazvana po Budaku još uvijek postoji u Slavonskom Brodu.

Nezavisna Država Hrvatska proglašena je preko radija iz studija koji se tada nalazio u zagrebačkoj Vlaškoj ulici, u zgradi gdje je danas uprava “Badela”. U svojoj knjizi “Živjeti u Hrvatskoj 1900-1941.” publicist Josip Horvat u završnim dijelovima opisuje situaciju u kojoj početkom rata na ulici susreće Ivu Šrepla, spikera Radio Zagreba. “Kad se negdje na sigurnom sastanemo, moram ti ispripovjediti kako je to bilo s proglašenjem NDH. Nevjerojatno. I tragično i komično. Nadasve tužno. Kako su se tukli, kleli, bili pijani. Treba da to znaš, da zapišeš za historiju.” Horvat i Šrepl više se nikad nisu sreli, budući da je potonji skončao kao jedna od tisuća žrtava ustaškoga terora kojega je Budak bio istaknuti dio.

Opetovani zahtjev za preimenovanjem mjesnog odbora u Zagrebu nazvanog u čast Mile Budaka pokrenut je ovaj mjesec građanskom inicijativom. Hoće li grad i društvo napokon reagirati?