Cjepivo protiv svinjske gripe može izazvati autoimune bolesti

Hoće li se netko cijepiti osobna je odluka svakog građanina, jer koliko je dosad poznato cjepivo ne uzrokuje neke bitnije nuspojave osim boli. Na meni je da osiguram dovoljno cjepiva jer gotovo je stopostotno da će biti još umrlih od svinjske gripe – poručio je nedavno javnosti ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović. Tom izjavom ministar je građanima zapravo poručio da je cjepivo medicinski ispravno i zato, za vaše dobro, u ime vašeg života, svakako se cijepite. Ipak, zaboravio je ponoviti da su građani prije negoli prime injekciju dužni potpisati da cjepivo, odnosno nuspojave koje mogu proizaći nakon cijepljenja, prihvaćaju na vlastitu odgovornost.

Na potpis o vlastitoj odgovornosti za cijepljenje pacijente prema naputku ministarstva upozoravaju liječnici opće prakse, koji za sada u svojim ordinacijama ne bilježe navalu građana. Oni su oprezni i nepovjerljivi prema porukama iz Milinovićeva resora te postavljaju logična pitanja: ako je s cjepivom sve u redu, zašto se cijepim na vlastitu odgovornost? Što to, ako nema ničega osim boli, ma kakva ona bila, prihvaćamo na vlastitu odgovornost?

Epidemiolozi protiv potpisa

Bernard Kaić, voditelj epidemiološkog Odjela za cijepljenje protiv zaraznih bolesti HZJZ-a, tvrdi da je pandemijsko cjepivo protiv virusa H1N1 provjereno i da je slično kao i sezonsko cjepivo. Tek je malo jače, dodaje, zbog pojačivača imunosti pa stoga i češće, kod svakog drugog pacijenta, izaziva nuspojave. No epidemiolozi su, kaže on, protiv toga da se pacijenti cijepe na vlastitu odgovornost.

– Osoba koja dolazi na cijepljenje automatski je pristala na taj čin. Čemu još i potpisi? – pita Kaić.

Crvenilo, lagana bol u mišićima i glavobolja standardne su nuspojave kod ovog tipa cjepiva. Kaić smatra da ministarstvo od pacijenata traži potpis iz administrativnih razloga. O neusklađenosti ministarstva i struke jasno govori Kaićevo razmišljanje o kolegama, liječnicima opće prakse koji pacijente cijepe prema naputku ministarstva.

– To je dokaz njihova neznanja oko cjepiva, vjerojatno se o svemu informiraju preko internetskih portala. Kad bi mislili da je cjepivo štetno, upozorili bi građane da se ne cijepe – poručuje Kaić.

Imunolog i znanstvenik Srećko Sladoljev tvrdi nam pak da Ministarstvo zdravstva građanima nije reklo pravu istinu o cjepivu. Sladoljev se nedavno našao u središtu skandala, jer je javno progovorio o sklapanju štetnog ugovora Imunološkog zavoda s tvrtkom “Novartis” upravo za nabavu neregistriranog cjepiva protiv svinjske gripe, vrijednog 330 milijuna kuna. Za taj “prijestup” zaradio je trenutnu suspenziju s posla.

– Cjepivo je u redu, ali samo za cijepljenje kroničnih bolesnika i starijih osoba koje imaju jako oslabljenu imunološku reakciju. Riječ je negdje o 150 tisuća građana. Kod zdravih osoba koje se cijepe protiv svinjske gripe postoji dugoročna opasnost od razvijanja autoimunih bolesti. To je moguće jer je imunogen (virusni materijal) svinjske gripe kombinacija ptičjih, svinjskih i ljudskih genoma. Cjepivo sadrži i stimulator koji pojačava imunološku reakciju – upozorava Sladoljev.

I bolesni služimo gospodarstvu

Naš sugovornik smatra da zdrava osoba svinjsku gripu treba jednostavno preležati. Odgovornost je, kaže, na liječniku opće prakse koji mora poznavati povijest bolesti pacijenta. Prije cijepljenja obavezan ga je upozoriti na moguće komplikacije i reakcije organizma na cjepivo.

– Šansa da zdrava osoba umre od posljedica svinjske gripe je deset puta manja od mogućnosti da umre od udara groma. Cjepivo u kojem se koristi autoimuni pojačivač potrebno je mijenjati, jer upravo su takva cjepiva povezana s kasnijim autoimunim bolestima poput reumatoidnog artritisa – kaže Sladoljev.

Direktna je odgovornost ministarstva, napominje, jer u sve se umiješala politika. Sva “preventiva” takve vrste, makar i štetna, usmjerena je na činjenicu da je dobro imati “zdravog” radnika na poslu, da služi gospodarstvu. Bez obzira na to što on u svome organizmu potencijalno nosi “tempiranu bombu”, odnosno neku puno goru bolest koja će se kasnije aktivirati.