Hrvatska se izblamirala u Kopenhagenu

Na konferenciji UN-a o klimi, održanoj u Kopenhagenu, u konkurenciji 192 zemlje svijeta, Hrvatska je zajedno s Kanadom proglašena najgorom državom. Climate Action Network (CAN), mreža od 450 nevladinih organizacija za zaštitu okoliša, dodijelila je našoj državi antinagradu “Fossil” zbog konstantnih zahtjeva vlasti da dobijemo povlašteni tretman, odnosno da se 1990. godina promijeni kao polazište za izračun emisije CO2. To znači da bi time Hrvatskoj bila umjetno povećana emisija stakleničkih plinova iz te bazne godine.

– Hrvatska je još 2006. godine, nakon šestogodišnjeg lobiranja, odlukom UN-a dobila dopuštenje da joj se u baznoj godini umjetno povećaju emisije stakleničkih plinova za 3,5 milijuna jedinica, zbog sufinanciranja termoelektrana u drugim državama bivše Jugoslavije – kaže za “Novosti” Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije. No ta odluka je poništena prije nekoliko mjeseci pošto Hrvatska ništa nije radila na smanjenju stakleničkih plinova.

Protokol iz Kyota koji traži smanjenje emisije od pet posto u odnosu na 1990. godinu i traje od 2008. do 2012. godine, zapravo se bliži kraju, a u Kopenhagenu se pregovaralo što treba učiniti nakon 2012.

– Hrvatska je nastupila s jednakom pozicijom od pet posto, a Rusija, Ukrajina i članice EU-a predložile su smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20 posto. Ne samo da nam sada prijeti da ne ispunimo sporazum iz Kyota, već smo tražili i povećanje emisije. Pitamo se zašto Hrvatska nije bila ambicioznija, s vrlo jednostavnim mjerama u kućanstvima do 2012. može se smanjiti emisija za 20 posto, čime bi se otvorilo na desetke tisuća novih radnih mjesta. Također, nije nam jasno zašto Hrvatska nije vodila puno bolju diplomaciju – kaže dalje Tomašević.

Malena pacifička država Tuvaluu u Kopenhagenu je osvojila nagradu “Svjetlost dana” zahvaljujući prijedlogu svojih predstavnika da se nakon te konferencije raspravlja i o zakonodavnom okviru.

Svijet nesposoban da spriječi katastrofu

Po ocjenama komentatora i znanstvenika, konferencija je završila potpunim debaklom jer ništa konkretno nije dogovoreno.

“Kopenhagen je uvreda međunarodne zajednice. Nikada se nije više očekivalo od jedne konferencije o klimi, nikada se nije okupilo toliko predsjednika država i vlada na jednome mjestu kako bi riješili jedan problem. Međutim, oni ne da ga nisu riješili, nego su ga zaoštrili. Kao u nekom starom, lošem filmu, poglavari najrazvijenijih zemalja dogovorili su se o fondu za pomoć nerazvijenima koji bi trebao primiriti te zemlje, a oni bi se tako trebali iskupiti. Umjesto da su jedni drugima obećali da će napustiti štetan put privrednog razvoja, dogovorili su se o jednom dalekom cilju – recimo, kao da su odredili mjesto, ali ne i datum sastanka. Dubina razočaranja u razmjeru je s veličinom šanse koja je propuštena”, stoji u komentaru “Süddeutsche Zeitunga”. “Kopenhagen je dokazao da je svijet strukturalno nesposoban i politički nevoljan da zajednički djeluje kako bi spriječio katastrofu koja prijeti u nešto daljoj budućnosti”, smatra komentator “Saabrücker Zeitunga”.