Jedini izbori o kojima se šuti

Masa kandidata, relativno mali odaziv birača i potpuno medijsko prešućivanje obilježja su dopunskih izbora za zamjenike župana, gradonačelnika i načelnika općina, provedenih za pripadnike nacionalnih manjina. Za malu općinu Saborsko u Karlovačkoj županiji kandidiralo se četvoro političara srpske nacionalnosti, u Ogulinu je za zamjenika gradonačelnika istaknuto čak šest nominacija, a u Vukovaru pet. Za zamjenika župana Vukovarsko-srijemske županije kandidirala su se četvorica Srba.

Drugi krug slijedi 20. decembra jer mnogi kandidati nisu dobili natpolovičnu većinu birača. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, na 482 biračka mjesta u 12 županija biračko pravo moglo je ostvariti 173.208 birača. Srbi su između brojnih kandidata glasali za sedam zamjenika župana, osam zamjenika gradonačelnika i devetnaest zamjenika načelnika općina, dok su u sedam općina, gradova i županija birali vijećnike. Iako podaci nisu kompletirani, na izbore je izišlo između 15 i 20 posto građana srpske nacionalnosti upisanih u biračke spiskove.

Prvi krug bio je uspješan za Jovana Jelića koji je izabran za zamjenika župana u Osječko-baranjskoj županiji.

– Naši kandidati Milenko Rebić u Karlovačkoj, Darko Derenj u Požeško-slavonskoj i Milan Oblaković u Sisačko-moslavačkoj županiji idu u drugi izborni krug – kaže Boro Rkman, predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a i ističe da je kandidatu SDSS-a Đorđu Ćurčiću u Vukovarsko-srijemskoj županiji nedostajalo dvadesetak glasova za pobjedu u prvom krugu. Jedina kandidatkinja SDSS-a koja je doživjela izborni poraz je Goranka Radulović iz Bjelovarsko-bilogorske županije, gdje u drugi krug idu Nenad Vlahović, kandidat Udruge Srba Bilogore, Moslavine i zapadne Slavonije te Saša Lukić, kandidat SDP-a. Od 9.827 birača glasalo ih je 16,18 posto: Vlahović je dobio 598, a Saša Lukić 446 glasova.

Od devetoro kandidata za zamjenike gradonačelnika Gline, Đuro Stojić pobijedio je u prvom krugu. Priliku za izbornu pobjedu imat će kandidati SDSS-a u Vukovaru Dejan Drakulić, kojem je pobjeda u prvom krugu izmakla za dva glasa, Nikola Mirolović u Lipiku, Mileta Stipić u Slunju, Siniša Ljubojević u Ogulinu i Božana Sutarić u Belom Manastiru. U drugi krug nisu prošli Darko Grašar u Pakracu, Lazo Mamula u Vrbovskom i i Dragan Bjelić u Skradinu.

U prvom krugu u općinama su pobijedili kandidati SDSS-a Danica Mičić (Lasinja), Radomir Čvarković (Darda), Predrag Strajnić (Popovac), Stevo Bosanac (Viljevo) i Željko Medić (Lišani Ostrovički). SDSS-ovi kandidati nisu dobili dovoljan broj glasova u Majuru, Topuskom, Bariloviću, Đulovcu, Tompojevcima, Sokolovcu, Rasinji i Okučanima.