Jose Mujica novi predsjednik Urugvaja

Nekadašnji revolucionar i vođa koalicije lijevog centra Široki front (Frente Amplio), Jose Mujica, postao je krajem studenog predsjednik Urugvaja. Iako “el Pepe” nije prvi lijevi predsjednik u novijoj povijesti Urugvaja, on je ipak tek drugi, budući da je tom zemljom desnica – bilo u formi vojne hunte bilo parlamentarne stranke – neprekidno vladala od sredine 19. stoljeća do 2005. godine, kada je na vlast došao Mujicin stranački kolega Tabaré Vázquez.

14 godina u zatvoru

Mujica se ranih 60-ih godina pridružio revolucionarnom oružanom pokretu Tupamaros, čiji su se pripadnici protiv rastuće moći vojnog režima borili gerilskim ratovanjem, otmicama, pljačkom banaka i distribucijom hrane siromašnima. Godine 1972. zaglavio je na 14-godišnjoj robiji, od čega je dvije proveo zatočen na dnu bunara. Bio je jedna od 60-ak tisuća žrtava operacije “Kondor”, koju su tih godina provodile tajne službe vojnih diktatura većine latinoameričkih država, uz malu pomoć američke CIA-e. Oslobođen je 1985. godine, općom amnestijom nakon svrgavanja diktature, kada on i ostali tupamarosi osnivaju Pokret za narodnu participaciju.

Koalicija Frente Amplio osnovana je 1971., dvije godine prije vojnog udara Juana Marije Bordaberryja, koji je trenutno u kućnom pritvoru i čiji se sin Pedro također natjecao za predsjednika države. Koaliciji 40-ak različitih skupina s godinama je kontinuirano rasla popularnost, a PNP je postao najjača stranka unutar nje, zahvaljujući upravo Mujici i njegovom neformalnom stilu, koji se naročito sviđa mladima i stanovnicima ruralnih područja. Mujica je 15 godina proveo kao zastupnik u parlamentu, posljednje četiri kao ministar poljoprivrede, a sada je najavio da će novcem od predsjedničke plaće osnovati poljoprivrednu školu.

Protiv robovanja radu

Vegetarijanac je i živi na farmi blizu Montevidea, gdje uzgaja cvijeće, ne voli nositi odijela i često daje neprilične komentare zbog kojih se kasnije mora ispričavati. Ovaj 74-godišnjak samog sebe uspoređuje s američkim glumcem Bruceom Willisom u filmu “Umri muški”, a ne libi se ni kazati da u životu treba što manje raditi, a što više uživati.

Ipak, da neće biti populist tipa Hugo Chávez ili Evo Morales najavio je tijekom kampanje, rekavši da su mu uzori brazilski predsjednik Lula da Silva i čileanska predsjednica Michelle Bachelet. To znači da će očuvati kapitalističke nasade svojega prethodnika, poštivati privatno vlasništvo, poticati strana ulaganja i općenito voditi politiku kontinuiteta. Vázquezova je vlada, drže zapadni analitičari, od Urugvaja napravila “Švicarsku Latinske Amerike”; drastično smanjila stope siromaštva i nezaposlenosti te podigla gospodarski rast na desetak posto godišnje. S druge strane, lijevi kritičari taj procvat drže znatno manje spektakularnim, tvrdeći da je Vázquez gospodarski rast potaknuo zahvaljujući nepovoljnim trgovinskim ugovorima sa SAD-om i Europom, a zaobilazeći latinoamerički trgovinski blok Mercosur, kojemu je cilj parirati trgovinskom diktatu Amerike. “El Pepe” će zbog toga imati pune ruke posla ukoliko želi očuvati standarde koje je postavio njegov prethodnik i istovremeno ispuniti obećanja ljevijim članicama koalicije, uz čiju je podršku dobio izbore.