Novčane kazne za “preglasne”

Jesu li presude koje su u Karlovcu donijeli suci Općinskog suda, kojima je u posljednja dva mjeseca zbog klevete nepravomoćno osuđeno troje građana, stvar slučajnosti? Slučajno ili ne, osuđenim tzv. zviždačima zajedničko je to da su kao zaposlenici ustanova u kojima rade ili su radili prijavili navodne kriminalne radnje svojih nadređenih ili pak kolega. Zajedničko im je i to da su osuđeni, kako tvrde, bez posebnog ili nikakvog obrazloženja presude. Svjedoči o tome i posljednja u nizu, prije dva tjedna osuđena zviždačica Marija Perušić, bivša tajnica Specijalne bolnice za produženo liječenje u Dugoj Resi.

Slučaj bivše tajnice

– Osuđena sam bez pravog uvida sutkinje u dokumentaciju pripremljenu u moju obranu, bez obzira na to što sam imala svjedoke u svoju korist i što čitav slučaj nedvosmisleno ukazuje na mito i korupciju – tvrdi Marija Perušić.

Nepravomoćnu joj je presudu prije točno dva tjedna pročitala sutkinja Marija Živčić, a kažnjena je novčanom kaznom u visini 30 dnevnih dohodaka, u ukupnoj vrijednosti od 5.100 kuna, zbog toga što je ukazala na navodne kriminalne radnje Herte Belobrajdić, ravnateljice bolnice. Slučaj je počeo kada je Darku Milinoviću, ministru zdravstva i socijalne skrbi, Marija Perušić lani u srpnju poslala interno pismo u kojem ga je pozvala da ispita nezakonitosti u radu dugoreške bolnice.

Ravnateljica ju je na osnovu upozorenja iz pisma koje joj je proslijeđeno iz ministarstva tužila za klevetu, odnosno za povredu časti i ugleda. No sve je ostalo na izvješću; tek je bolnica pismeno upozorena i naloženo joj je da ispravi nepravilnosti. Usprkos svemu, nečasne su radnje u bolnici nastavljene, tvrdi Marija Perušić.

– Riječ je o tome da su HZZO-u ispostavljane fakture za lijekove, pelene i drugi potrošni materijal koji je u bolnicu pristigao iz donacija. Donatori su uglavnom obitelji čiji su se stariji članovi liječili u dugoreškoj bolnici – tvrdi zviždačica. Takve spoznaje temelji na činjenici da je četiri godine bila tajnica ravnateljice Herte Belobrajdić. Kako tvrdi, imala je uvid u bolničku dokumentaciju kao i u sve sumnjive fakture koje su ispostavljane HZZO-u.

Novčanu kaznu ne namjerava platiti jer, kaže, na taj bi način podržavala mito i korupciju u državi.

– Ako mi žalbu na Županijskom sudu odbiju, idem u zatvor. I tada počinjem štrajk glađu – odlučila je Marija Perušić koja danas u istoj bolnici, poslije 30 godina staža, po kazni, kako smatra, radi na mjestu stručne osobe za zaštitu od požara.

Cvijeće za bolnicu

Drugi je slučaj Ivana Grgurića, supruga bivše liječnice dugoreške bolnice. On je, naime, iznio tvrdnje o sumnjivim poslovima Olge Grgurić, predsjednice bolničkog Upravnog vijeća, HDZ-ove dožupanice i vlasnice tvrtke “Poljotehna d.o.o.” iz Duge Rese. Grguriću je presudu pročitao sudac Leon Kovačić i izrekao mu kaznu od 20 dnevnih dohodaka, odnosno 4.660 kuna. I on će se, kaže, žaliti na presudu.

– Sud je krajnje pristran. Dobio sam presudu bez ikakva obrazloženja. Država financira kriminal koji je sada uperen prema nama koji ukazujemo na njega, a bolnica u Dugoj Resi je slučaj sam po sebi – kazao je Grgurić.

– “Poljotehna” je poslovala s bolnicom što je očit sukob interesa. Pokazala je to i istraga Državnog odvjetništva. Cvijećem iz vlastite firme Olga Grgurić redovito je opskrbljivala bolnicu, spašavajući tako firmu od propasti – kaže Grgurić. Apsurdno je, smatra Grgurić, da Upravno vijeće bolnice plaća troškove tužbe za Olgu Grgurić dok je zastupa bratić koji je odvjetnik. I on će se, kaže, žaliti na presudu.

Kažnjen i profesor

Presudu za klevetu i kaznu od 5.100 kuna dobio je i Predrag Novković Mihalić, bivši profesor informatike u Osnovnoj školi Turanj kraj Karlovca. Odbio je primiti mito od dvojice školskih kolega, među kojima je bio i sindikalni povjerenik u školi. Profesor je trebao po nagovoru kolega naručiti udžbenike određene izdavačke kuće, za što bi dobio računalo na dar. Kada je odbio, dvojica kolega fizički su mu zaprijetili. Pod pritiskom je dao otkaz i sve prijavio policiji.

– Umjesto da ga policija zaštiti i provjeri njegove prijave, postao je predmet sprdnje, a dvojica kolega su ga tužili za klevetu – tvrdi Vesna Balenović, predsjednica udruge “Zviždač” čiji je Novković Mihalić član. Ona je pratila suđenja zviždačima i kaže da je “suce ulovila u potpunom kršenju ljudskih prava”.

– U presudi profesoru uopće nema obrazloženja za što je osuđen. Prvi dio tužbe bio je prepisan, s naznakom “kriv je”. Sudac Kovačić je bez ikakvih argumenata i bez svjedoka donio presudu, a da nije ni pogledao dokumentaciju koju je za suđenje pripremio profesor Novković Mihalić – tvrdi Vesna Balenović. Kaže i da je ministar pravosuđa Ivan Šimonović, pod čijim se ministarstvom usklađuju svi programi i strategije suzbijanja korupcije, zatražio očitovanje karlovačkog suda o navedenim presudama protiv troje zviždača.

Pismeno obrazloženje samo ako je kazna zatvor

Nives Joha, glasnogovornica Općinskog suda u Karlovcu, izvijestila nas je da nije u mogućnosti komentirati nepravomoćne odluke suda, izjave okrivljenika i predsjednice udruge “Zviždač” Vesne Balenović. Nadalje, poziva se na Zakon o kaznenom postupku čl. 442 st. 7, u kojem je propisano da je sud dužan izraditi pisani otpravak presude s obrazloženjem samo ako je okrivljeniku izrečena kazna zatvora ili ako su to zahtijevale stranke koje imaju pravo žalbe. Kako u ovom slučaju stranke nisu zahtijevale pisani otpravak presude s obrazloženjem, one po zakonu ne sadrže objašnjenje.

Na optužbe predsjednice udruge “Zviždač” i navode okrivljenih zviždača o nečasnim radnjama u dugoreškoj bolnici oglasila se i ravnateljica Herta Belobrajdić.

“Specijalna bolnica za produženo liječenje Duga Resa nikako nije “ustanova slučaj”, već je takvom pokušavaju prikazati Marija Perušić i Ivan Grgurić, i to iz svojih osobnih osvetničkih motiva, jer nisu uspjeli ostvariti svoje privatne ciljeve”, stoji u izjavi ravnateljice.

 

Ministarstvo zdravstva nije pronašlo nepravilnosti

U Ministarstvu zdravstva nisu komentirali razloge zbog kojih je ministar Milinović pisma Marije Perušić i Ivana Grgurića proslijedio natrag bolnici. Ipak, potvrđuju da im se Ivan Grgurić obraćao više puta od 2007. do 2009. godine navodeći niz nepravilnosti u Specijalnoj bolnici za produženo liječenje u Dugoj Resi.

“Predstavke su bile upućene u ime njegove supruge Maje Grgurić, a bile su potaknute njihovim nezadovoljstvom jer joj je u navedenoj Ustanovi prestao radni odnos na određeno vrijeme i nije bila izabrana na natječaju za dodjelu specijalizacije u navedenoj Ustanovi”, stoji u dopisu Zore Lažete, glasnogovornice ministarstva. U dopisu se navodi i da je početkom lipnja 2009. godine zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u suradnji s kontrolorima obavila nadzor nad zakonitošću rada kojom prilikom nisu utvrđene veće nepravilnosti koje je Ivan Grgurić navodio u svojim predstavkama.