Pjevačica grupe E.T. misli da “crnci smrde”

Govor mržnje, nažalost, nije ništa neobično kada je riječ o domaćim internetskim portalima. Međutim, jedan od vodećih i najposjećenijih hrvatskih web medija, T-portal, u svom video intervjuu s Katarinom Rautek, pjevačicom grupe E.T., pustio je njenu rasističku izjavu.

Nakon što se u frivolnoj rubrici “Sexpresso” ispovjedila o vođenju ljubavi i ukazala na to da muškarci razmišljanju “donjom glavom”, pjevačica je odgovarala na pitanja tko joj se sviđa od domaćih i stranih slavnih osoba. “Nitko naročito”, rekla je ona, a kada su je voditeljice razgovora Petra Nižetić i Marijana Batinić pitale da li bi mogla odoljeti američkom predsjedniku Baracku Obami, uslijedio je odgovor: “Nisam za te crnce, čula sam da smrde.” Začudilo nas je kako se na jednom velikom portalu u vlasništvu njemačke kompanije mogu pronaći ovakvi sadržaji i kako je uopće moguće da novinari puste nesumnjivo rasistički prilog u javnost. Da stvar bude zanimljivija, prilog se tamo nalazi još od sedmog mjeseca ove godine.

Kontaktirali smo Bojana Stilina, izvršnog urednika T-portala, koji je prvo bio potpuno zbunjen našim upitom, a onda iznenađen sadržajem priloga.

– Riječ je o propustu vanjske produkcije koja radi emisiju “Sexpresso”, ali i uredništva portala. No prije svega radi se o ekstremno ružnoj izjavi same sudionice intervjua, koju najoštrije osuđujemo i od nje se ograđujemo. Naime, u posljednje vrijeme poduzeli smo dodatne napore da popravimo nadzor nad portalom, osobito komentarima koji promoviraju rasizam, šovinizam i uvrede na vjerskoj osnovi. Spornu rečenicu smo uklonili iz video priloga, te upozorili sve naše novinare da ubuduće obrate posebnu pozornost na ovakve stvari, kako bi se na T-portalu zadržalo tolerantno i pozitivno ozračje – kaže Stilin za “Novosti”.

Doista, sporna rečenica je veoma brzo maknuta s web portala, tako da Katarina Rautek sada na pitanje da li joj se sviđa Obama odgovara riječima: “Nisam za te crnce. Ali ne znam sada da me ubijete.” Nakon toga novinarka kaže: “Ali u svakom slučaju crnci su obdareni.”

Show must go on.