Što Hrvatska prodaje Srbiji?

Suradnja hrvatskih i srpskih poduzetnika posljednjih nekoliko godina postala je realnost. Jedna u nizu tvrtki koje djeluju na srpskom tržištu je “Nexe grupa” iz Našica, čiji poslovni sustav čini 29 tvrtki koje djeluju na području Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a čija je osnovna djelatnost proizvodnja građevinskih materijala.

U gospodarstvu Srbije prisutni su od 2003. godine. Kako kaže Silvija Tomljanović iz Odjela za odnose za javnošću, dosad je kroz kupovinu vlasničkih udjela, dokapitalizaciju i investicijska ulaganja iznos ulagačkih aktivnosti “Nexe grupe” u Republici Srbiji dostigao više od 90 miliona eura, od čega se više od 54 miliona eura odnosi na ulaganja u modernizaciju proizvodnih kapaciteta pet srpskih članica grupe (primjerice, “Stražilovo” iz Sremskih Karlovaca, “Nexe beton” iz Novog Sada, AD “Polet” IGK iz Novog Bečeja). Članice imaju 831 zaposlenih, a za koordinaciju aktivnosti na tom tržištu zadužen je “Nexe d.o.o” Sremski Karlovci.

Nastavak poslova “Jugoturbine”

Tvornica akumulatora i baterija “Munja” Zagreb dugi niz godina surađuje s različitim tvrtkama iz Republike Srbije. Suradnja je trajala do rata, a nakon prekida nastavljena je početkom 2000. godine i od tada intenzivno traje.

– U Srbiju je “Munja” izvozila akumulatore, a u njoj je kupovala metal, plastiku i kemikalije. Daljnji kontakti su nastavljeni sa “Zastavom”, odnosno nakon ulaska “Fiata” u “Zastavu” stupili smo u razgovore o suradnji – kaže predsjednik uprave Ivan Miloloža.

“Agrokor”, najveća privatna kompanija u Hrvatskoj, s konsolidiranim prihodom od prodaje od 21 milijarde kuna ostvarenim u 2007. godini, te s više od 31 tisuće zaposlenika, pored kompanija iz Hrvatske sastoji se i od onih iz regije. Među kompanijama pridruženima tokom nekoliko proteklih godina su i one u Srbiji, “Dijamant”, “Frikom” i “Idea”.

“Atlantic grupa”, distributer robe široke potrošnje u jugoistočnoj Europi, u Srbiji je s vlastitom distribucijskom kompanijom prisutna od 2001. godine. “Atlantic Beograd” sa širokim asortimanom proizvoda iz portfelja “Atlantic grupe” (Cedevita, Multivita, Plidenta, Melem, Rosal, Dietpharm) i uvoznim brendovima (Wrigley, Manner, Italfoods) prisutna je na hiljadama prodajnih mjesta na čitavom području Srbije. Također, akvizicijom Multivite 2007. godine “Atlantic grupa” dodatno je proširila poslovanje u Srbiji.

– “Atlantic grupa” surađuje na različitim razinama s velikim brojem tamošnjih kompanija, s kojima imamo odlične odnose. Unapređenje odnosa i daljnje širenje suradnje strateški su nam cilj – kaže Ana Duvnjak iz korporativnih komunikacija “Atlantica”.

“Alstom Hrvatska d.o.o.” (bivša “Jugoturbina”) iz Karlovca tvrtka je koja djeluje na području energetike, a jedna od njenih poslovnih jedinica, “Servisni centar”, već desetljećima ima dugotrajnu i uspješnu suradnju s tvrtkama u Srbiji. Među njima su i “MSK” iz Kikinde, “Bačka” iz Vrbasa, “Jedinstvo” iz Kovačice, “MB” iz Lučana, “Fabrika šećera & TE-TO” iz Sente, “Zastava – energetika” iz Kragujevca te “Crvenka” i “Trayal”.

“Kordun” u Beogradu

Suradnja se prvenstvo zasniva na servisiranju parno-turbinskih postrojenja, ali “Alstom” izvodi i kompletan portfolio servisnih usluga. “Alstom” više od 30 godina ima registrirano predstavnistvo u Srbiji. Glavni klijent im je EPS – Elektroprivreda Srbije, gdje su isporučili 60 posto termo postojenja od ukupno instalirane snage. Danas je “Alstomu” glavna aktivnost servis tih postrojenja. Također, instalirao je više od 30 malih turbina širom Srbije, ukupne snage preko 200 MW.

Karlovački “Kordun”, čija se tradicija visokokvalitetnih proizvoda od nehrđajućeg čelika inoxa 18/10 i proizvoda za drvoprerađivačku industriju proteže od 1916. godine, u Beogradu je osnovao podružnicu 2002. godine. “Kordun grupa Beograd” nudi i promovira proizvode i usluge matične tvrtke na području Srbije i Crne Gore, a plan im je proširiti se i na ostale zemlje u regiji. Postali su značajan dobavljač za velike trgovačke lance poput “Metroa”, te na području asortimana za hotelijerstvo i ugostiteljstvo. Surađuju sa značajnim veletrgovcima, a na području asortimana alata s drvoprerađivačkim tvrtkama i tvrtkama za papirnu ambalažu.

 

Hrvatska u Srbiju uložila gotovo 500 miliona eura

Što se tiče direktnih ulaganja, prema podacima Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatska je od 1993. do 2008. u Republiku Srbiju uložila ukupno 494,9 miliona eura, od čega samo lani 126,9 miliona eura. Prema podacima HGK-a, Sektora za međunarodne odnose, ukupna izravna inozemna ulaganja iz Srbije u Hrvatsku od 1993. do 2008 iznosila su 6,95 miliona eura, s tim da su intenzivna ulaganja počela 2003. kada je iz Hrvatske u Srbiju ukupno izvezeno proizvoda u vrijednosti 190,8 hiljada američkih dolara.

Ukupno je iz Hrvatske u Srbiju 2008. godine izvezeno proizvoda u vrijednosti 778 miliona američkih dolara. Među njima najviše je izvezeno naftnih ulja i ulja dobivenih od bitumenskih minerala, polimera etilena u primarnim oblicima, električnih transformatora i statičkih pretvarača, boca, tegli, lonaca, ampula i ostalih spremnika, kao i nepremazanog papira i kartona u svicima.

Gotovo dvostruko manje (428 miliona američkih dolara) uvezeno je lani iz Srbije u Hrvatsku. Među uvoznim proizvodima najviše je proizvoda od željeza ili čelika, električne energije, acikličkih ugljikovodika, željeznih i čeličnih konstrukcija. Prošle godine Hrvatsku je posjetilo 87.633 turista iz Srbije, što je 14 posto više nego godinu ranije. U istom periodu ostvareno je i 385.093 noćenja, što je povećanje za 22 posto. Srbiju je pak 2007. godine posjetilo 75 hiljada stanovnika Hrvatske, čime je zauzela četvrto mjesto po broju stranih turista.