Što ste radili u blokadi, mama i tata?

Nemamo ni za fuchs, Javno financirano obrazovanje, Dajmo da studiraju – neki su od grafita koji na ulazu dočekuju studente Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu u vrijeme blokade. S obzirom na to da ovaj fakultet nema noćnog portira, Nezavisna inicijativa FPZG-a za besplatno obrazovanje blokadu je u noćnim satima morala nastaviti na drugom fakultetu.

– Dekan bi trebao platiti zaštitara 1.200 kuna na noć kako bismo imali noćnog portira. No nama nije u interesu da naš fakultet potroši još novca, pa se iz tog razloga nismo odlučili da tu prenoćimo – rekao nam je student koji se predstavio kao Dejo.

Njega i kolege nije obeshrabrilo ni pismo koje su im tog dana uputili “građani Hrvatske”, već ih je samo dobro nasmijalo. Anonimni pošiljaoci izrazili su protest zbog štrajka studenata, njihove kolovođe nazvali “djecom kosovaca, udbaša i oficira JNA”, a same studente “anarhistima, pederima i lezbačama sa cvijetom u kosi”. Za razliku od anonimusa koji su tu nepismenu poruku uputili na mnoge nadležne adrese, studenti smatraju kako su sada puno bolje organizirani nego u proljetnoj blokadi kada su bili više kao muhe bez glave.

Ajde mala, pomogni kolezi

Noćnu potporu blokadi novinari i politolozi otišli su dati kolegama na Filozofskom fakultetu. Tamo je u večernjim satima počinjao plenum koji je potrajao sve do ponoći. Ulaz fakulteta, ukrašenog parolom “Jedan svijet – jedna borba, obrazovanje nije na prodaju”, i rampu pred parkiralištem čuvali su studenti redari.

– Osim faksa blokirano je i parkiralište, a koga ćemo puštati procjenjujemo na licu mjesta – kaže student sociologije Marko. Dodaje kako studenti blokadu ne koriste za nerad i izležavanje.

– Sada se na faksu osjeća povezanost s kolegama. Nema osjećaja grča i stresa zbog studentskih obaveza. Odlazimo na tribine na kojima stalno debatiramo. One nisu obavezne, ali zadovoljstvo nam je sudjelovati na njima – objašnjava Marko.

Goran priča o osjećajima koji prožimaju studente tokom blokade.

– Teško je imati osjećaj ponosa u ovoj situaciji kad te kolege nazivaju ološem samo zato jer podržavaš blokadu, a ne shvaćaju da ja to ne radim da bih njih živcirao. Umjesto osjećaja ponosa više osjećam snagu otpora i zadovoljštinu. Pitaju me neki zašto sudjelujem u nečemu što ništa neće promijeniti. No kad se osvrnem iza sebe za 20 i više godina, moći ću reći sebi i djeci da sam barem pokušao – smatra Goran.

Solidarnost sa studentima pokazao je i kolega Filip s Glazbene akademije u Grazu.

– I lani, kad sam još bio srednjoškolac, došao sam dati podršku studentima koji su blokirali fakultet. Mnogi od njih su upali na studij bez plaćanja, ali ih to nije spriječilo da se ovdje bore za određeni cilj kako i drugi ne bi morali plaćati studij – kaže Filip.

Student Matija potpuno podržava blokadu i rado s kolegama provodi dane na fakultetu. Ima i studenata koji redovno dolaze fakultet, a protiv su blokade i to ističu na plenumima. Iako se Marko i Matija ne slažu s njihovim razmišljanjima, uvažavaju njihov stav, dok im je odbojna indiferentnost mnogih naspram problema plaćanja školarina.

– Zašto se ne okupe oni koji su za sprečavanje blokade i na plenumu ne izglasaju njen prekid? Tada bi se vidjelo je li riječ o manjini ili većini studenata. Primjerice, više ljudi sada dolazi na plenume nego na Studentski zbor – kažu.

Mene majka šalje u kafanu

U D7, najvećoj dvorani na FF-u, održavaju se plenumi. Iako umorni, uporni studenti na kraju dana popunjavaju cijelu dvoranu, klupe i prolaze, kako bi sudjelovali u raspravama. Svatko može izraziti svoje mišljenje i svačije se mišljenje uvažava, no za konačnu odluku poštuje se odluka većine.

Blokada inače počinje u osam sati ujutro kad se organiziraju redari koji odlaze u učionice da na miran način spriječe održavanje redovne nastave. No znaju naići i na otpor. Ima primjera da se neki profesori zaključavaju u učionice sa studentima kako bi održali predavanje.

– Budni ostajemo i do četiri sata ujutro. Poslije plenuma obično se gleda neki film, no za one koji se žele odmoriti pripremljene su učionice. Tridesetak studenata obavezno ostaje na faksu tokom svake smjene, kako bi kao redari pazili da ne nastanu problemi, dok se ponekad studenti neformalno okupe u kafiću “Krivi put” – kaže brucoš Bože, koji pomaže svagdje gdje je potrebno, od parkirališta do kluba za šankom.

Na info pultu u halu fakulteta, u četverosatnim smjenama dobrovoljno rade studentice. Kolegama svakog dana nude skripte s najnovijim događanjima i informacije o alternativnim programima na fakultetu.

– Najgora je ravnodušnost nekih studenata, i kad dio društva uopće ne zanima što se zbiva. Svi bismo mi cijenili da dođu i izraze svoje mišljenje, kakvo god ono bilo. Umjesto toga, dio studenata jednostavno tokom blokade zbriše i uopće se ne pojavljuje. Ovdje imamo puno vremena čitati i učiti za buduće ispite. Samo je redovna nastava blokirana, ali mi potičemo ljude da uče – ispričale su nam studentice na info pultu.

Čorbast pasulj volem

Klub studenata FF-a u sklopu fakulteta mnogima je baza tokom odmora. Uživaju u kavi po cijeni od tri kune, ali vrijedi strogo pravilo – bez alkohola. Kako je navela studentica Nat, volonterka u klubu, preko noći u njemu se uglavnom zadržavaju redari, dok ostali spavajući skupljaju snagu za nove aktivnosti. Ovisno o atmosferi, slušaju se blues ili grunge, ili gledaju TV serije.

Kako studenti ne bi gladovali, tokom dana kulinarska sekcija brine o pripravljanju graha ili gulaša, jer svaka je radna grupa tokom blokade zadužena za svoj dio posla. Za razliku od proljetne blokade, kad je lijepo vrijeme izvuklo studente na ulice, sada se oni uglavnom zadržavaju u prostorima kluba. U sitnim noćnim satima, zavaljeni u fotelje ili na klupama kluba, druže se, planiraju budućnost, ali i natječu u igranju monopola ili kartanju.

– Ako mi ispune zadane ciljeve rado ću odustati od blokade. Nikom nije to gušt raditi, mi bismo radije na predavanja – kaže jedan koji se predstavlja kao student arheologije.

– Vjerujem i moram vjerovati da će sve biti pozitivno riješeno i da će svim studentima biti jednog dana omogućeno besplatno akademsko obrazovanje. Zato i provodim ovdje dane i noći. No svjesna sam da ništa nije rješivo preko noći – smatra pak Ana. Kaže da je noćenje na fakultetu važan faktor u izgradnji solidarnosti među studentima, jer noć je doba kad se više razgovara i druži.

Kako studenti gledaju na protivnike blokade? Njihovi razlozi protivljenju su razni, navode. Neki se protive zbog neinformiranosti, a sam čin blokade smatraju nasiljem, posebno brucoši koji su došli studirati i nastava im je bitna, a sad ih odjednom u tome netko koči. Dio štrajkbrehera također se zalaže za besplatno školovanje, ali drugim metodama, u koje ne spada blokada.