Top deset domaćih albuma pop glazbe u 2009. godini

1. “Idu Bugari” – Kawasaki 3P

Iako se zagrebačka grupa na svom drugom albumu u karijeri prije svega dobro zeza, kritičari su se složili u ocjeni da se zezaju vrlo profesionalno i da njihova muzika doista vrijedi. To je svirka vrsnih, ali otkačenih muzičara koji jako dobro znaju što rade. Album je ispunjen sjajnim pjesmama, različitih glazbenih žanrova, s naglaskom na zajebanciji. Pomalo čudnoj, ali vrlo zaraznoj.

2. “Chupacabra” – Gustafi

Gustafi dijele prvo mjesto s Kawasaki 3P-om, međutim, svojim su najnovijim albumom napravili iskorak iz dosadašnjeg zvuka, približili se glazbenom izrazu Manu Chaoa i snimili odličan album koji je zbog svoje kvalitete dospio na vrh liste najboljih domaćih albuma u 2009. Valja spomenuti da su se osjetno pomladili, da im se pridružila pjevačica Barbara Munjas i da su svoju glazbu krstili imenom “freak folk” – s razlogom.

3. “13 zlatnih hitova” – One Piece Puzzle

Pobjednici Art & Music Festivala 2006. godine napokon su snimili debi i ostavili mnoge bez daha, zahvaljujući žestini i artikuliranoj buci brutalnog glazbenog izraza koji budi iz mrtvih. Pljunuli su u lice hrvatskim rokerima, a sjajna Ratka Rural dokazala se kao čistokrvna rock pjevačica koja jednako dobro zna vrištati i pjevati. Odlični Riječani ušli su na velika vrata na domaću i regionalnu scenu. Obavezno ih treba slušati uživo.

4. “U protivnom” – Diskurz

Mnogi su se složili s činjenicom da su ovi Riječani najveće punk otkriće i dokaz da punk jednostavno ne može umrijeti, taman i da hoće. Troje prištavih pubertetlija kojima ništa nije sveto i koji se ponašaju kao da je ovo 1977. sviraju beskompromisni punk kakav se već dugo nije čuo u ovim krajevima. Sva sreća što su tek postali punoljetni, a ne stari prdonje koji su napokon dočekali svoj prvi album ganjajući ga još od kraja sedamdesetih.

5. “Neću više jazz kantati” – Tamara Obrovac & Tranhistria Electric

Istarska etno jazz diva mnoge je iznenadila odmakom od dosadašnjeg glazbenog izraza, ali još više sjajnim snalaženjem u novim funky jazz vodama, zadržavši vrhunsku interpretaciju uz pomoć isto takvih glazbenika. Po svemu sudeći, njezin dosadašnji etno jazz izraz obojen istarskom folk glazbom bio je melem za malobrojno probrano društvo. Stoga ne čudi što joj je zaokret u karijeri omogućio daleko bolju poziciju u godišnjem izboru najboljih albuma.

6. “Globalno zatupljenje – paket za preživljavanje” – ST!llness

“Audiovizualni komplet recikliran za poticanje razmjene informacija i energije”. Beskompromisni zvuk pod neskrivenim utjecajem RATM-a, Audioslavea, Asian Dub Fonudationa, ali i TBF-a. Vraški dobar album i još bolji nastupi uživo, uz dojmljivog frontmena Ivana Jurića Yurija.

7. “Hello!” – Urban & 4

Pet godina nakon albuma “Retro” jedan od najkreativnijih domaćih glazbenika napokon je smogao snage i snimio novi album. Urban ponovno zvuči istinski emotivno povrijeđen kada pjeva o boli koja ga mori. Na momente pretjerano, ali i dalje bolje od većine.

8. “TV” – Detour

Na pola puta između Yammata i Jinxa, Detour je dogurao do drugog albuma ostajući dosljedan svom dosadašnjem zvuku. No, ostaje neizbježna činjenica da se dosada lagano provlači njihovim “TV-om”.

9. “Iznad oblaka” – Nola

Bračni par Jelenić dokazao je povratničkim albumom da glazba nastala u Hrvatskoj ne mora biti opterećena, teška i čemerna, već može biti svježa, poletna i vesela.

10. “Narodnjaci” – Kandžija

Osječki reper je opasno ugrozio status Ede Maajke svojim odličnim tekstovima ispunjenim sarkazmom, cinizmom i ironijom, ali i odličnim repanjem i još boljim beatovima.