Udruženje porodica nestalih i nasilno odvedenih lica ide u mirovanje?

Udruženje porodica nestalih i nasilno odvedenih lica u Vukovaru, koje proteklih 12 godina vodi Ružica Spasić, ide u mirovanje jer za prostor koji su dobili u zgradi Zajedničkog veća opština ne mogu plaćati troškove režija. Ružica Spasić to je saopštila na konferenciji za novinare i dodala da će porodice nestalih za sve eventualne informacije upućivati na Marka Popovića, srpskog predstavnika za humanitarna pitanja pri Ministarstvu porodica, branilaca i međugeneracijske solidarnosti. Rad udruženja je doveden u pitanje nakon što je pre godinu dana izostala finansijska pomoć Međunarodne komisije za nestala lica. Odbijen je i projekt koji je Udruženje uputilo Ministarstvu za dijasporu Srbije.

– Nismo čak dobili ni obrazloženje zašto Vladi Srbije nije u interesu da ovo pitanje Srba u dijaspori pomogne rešiti i da kao jedino srpsko udruženje u Hrvatskoj koje se bavi ovom problematikom opstanemo – naglasila je Ružica Spasić.

Finansijsku pomoć dobili su prošle godine od Veća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, čime je postojanje udruženja produženo za još godinu dana. Ove godine je finansijska podrška u dva navrata stigla od Srpskog narodnog veća i zagrebačkog VSNM-a, ali je ona bila dovoljna tek kao vatrogasna mera. Iako je u proleće ove godine predsednik SNV-a Milorad Pupovac na sastanku u Vukovaru izašao sa inicijativom da se Udruženje ojača formiranjem ogranaka širom Hrvatske i u tom smislu najavio pomoć, to se, kaže Ružica Spasić, do danas nije dogodilo.

– Poprilično sam umorna od borbe sa vetrenjačama i od deklarativne podrške. Naročito mi je teško kada to dolazi od predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj ili od predstavnika matične države Srbije. Mislim da je pitanje nestalih veoma važno za sve narode jer njegovim nerešavanjem i neprocesuiranjem ratnih zločina, ma ko ih učinio, u ime koga ili čega, teško da ćemo moći živeti bolje. Od naših političara se može čuti da imaju dosta posla i problema. Važni su obnova, povratak, struja i voda, ali se treba setiti i onih koji su do juče bili deo naše zajednice – ističe Ružica Spasić, koja je i sama nakon godina traganja pronašla i sahranila posmrtne ostatke svog 23-godišnjeg sina Dražena, ubijenog 1995. godine u “Oluji”.

– Udruženju pomažemo u skladu sa svojim mogućnostima – izjavio je za “Novosti” predsednik SNV-a Milorad Pupovac i dodao da je u toku organizovanje grupa u celoj Hrvatskoj koje će uskoro rezultirati osnivanjem zajedničke organizacije porodica ubijenih i nestalih Srba na nivou cele Hrvatske.

– Razumemo gospođu Spasić u pogledu napora koje je ona svih ovih godina ulagala i razumemo njeno nezadovoljstvo, ali ne možemo preko noći promeniti sve što se u ovoj materiji treba promeniti. Ono što je ona do sada napravila i što radi od ogromne je važnosti. Mi ćemo upravo na osnovama onoga što je ona postigla graditi tu novu organizaciju i proširiti angažman kako bismo osigurali finansijska sredstva u skladu sa zakonima i propisima Hrvatske, iz izvora koji su to trebali i do sada činiti, a ne više iz interventnih i pomoćnih sredstava SNV-a, SDSS-a ili nekog trećeg – objasnio je Pupovac.

– Gospođa Spasić je u više navrata manifestovala svoje nezadovoljstvo i ogorčenost, što razumem i mogu samo sa žaljenjem konstatovati da u jednom delu za svoju ogorčenost ima pravo, ali ovaj posao nije jednostavan, što ona najbolje zna. S druge strane, ne bismo hteli formirati organizacije koje neće imati pravih rezultata i prave budućnosti. Sve pripreme koje se u tom pogledu rade teku dobro i treba samo malo strpljenja da bi se to privelo kraju – kazao je Pupovac.