Vijesti

Skupština Srpskog narodnog vijeća

Jedan od najvažnijih zadataka Srpskog narodnog vijeća je povratak izbjeglica – naglasio je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac na skupštini tog vijeća u Novinarskom domu u Zagrebu. Ocijenio je značajnim što su zalaganjem srpskih zastupnika ponovno povećana budžetska sredstva namijenjena održivom povratku te što SNV uspijeva raditi na povratku u uslovima smanjenih komunikacija između Hrvatske i Srbije. Naglasivši uspjehe u elektrifikaciji u posljednjih nekoliko godina, podsjetio je i na oživljavanje ekonomskih aktivnosti na povratničkim područjima. Centar za razvoj i investicije na tim područjima osnovao je 68 zadruga, u kojima će uskoro biti podijeljeno 160 goveda. Ukazao je i na razvoj Tesla banke te na dobivanje objekata u pojedinim općinama (Udbina, Kistanje, Krnjak i Vrhovine) u kojima bi se odvijale aktivnosti SNV-a i županijskih vijeća.

Bilo je riječi i o nastavku borbe za obnovu spomenika, između ostalog i onog u Srbu koji bi nakon ponovnog lijevanja trebao biti postavljen na mjesto gdje je srušen 1995. godine, ali i stvaranju fotodokumentacije o stanju spomenika i pravoslavnih crkava u Hrvatskoj.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer izrazio je podršku aktivnostima SNV-a, ističući da Srbi kao najveća manjina trebaju biti uzor ostalima.

Delegati su praktički jednoglasno prihvatili prijedloge više inicijativa. Onom za izmjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina omogućila bi se najmanje tri ili više mjesta za zastupnike iz redova srpskog naroda, povećala izlaznost na birališta i legitimitet izabranih zastupnika, te povezanost lokalnih, regionalnih i nacionalnog vijeća. Srpska zajednica bi se izdigla iz pukog manjinskog položaja. Usvojen je i prijedlog za promjenu imena Vijeća srpske nacionalne manjine po kojem bi se umjesto toga koristio naziv Srpsko narodno vijeće, uz ime općine, grada ili županije, što je u skladu s Ustavnim zakonom.

Delegati su izglasali i odluku o godišnjim nagradama: plaketa “Nikola Tesla” za doprinos razvoju srpskih institucija dodijelit će se politologu Jovanu Miriću, plaketa “Svetozar Pribićević” za unapređenje odnosa između Hrvata i Srba književnom kritičaru, komentatoru i polemičaru Igoru Mandiću, a plaketa “Gojko Nikoliš” za afirmaciju antifašističkih vrijednosti izdavaču i uredniku Slavku Goldštajnu. Nagrade će biti dodijeljene na božićnom prijemu SNV-a 6. januara 2010.

Delegati su usvojili izmjene Statuta i prijedloge za osnivanje akademije SNV-a, osnivanje pravne mreže SNV-a i za jačanje Centra za razvoj i investicije te osnivanje regionalnih mreža. Također je usvojena odluka o podnošenju zahtjeva za koncesiju na državnom nivou, kako bi se tri postojeće radio-stanice (Banska kosa, Radio Dunav i Borovo), ali i neke buduće stanice mogle slušati u cijeloj zemlji, kao i ona o stvaranju producentske kuće koja bi proizvodila program za elektronske medije. N. Jovanović

 

Pupovac: SNV nije sredstvo podrške, ali ni razbijanja SDSS-a

Na sjednici se povela diskusija oko odnosa SNV-a i županijskih vijeća s jedne strane i srpskih partija s druge. Pupovac, koji je i potpredsjednik i zastupnik SDSS-a, naglasio je da se on kao predsjednik SNV-a nikad nije stavljao u direktnu funkciju stranke.

– Ali kako ne želim da se SNV pretvori u sredstvo podrške SDSS-u, tako se ne može dozvoliti ni da se SNV ili županijska vijeća koriste kao sredstvo za razbijanje SDSS-a – rekao je Pupovac i podsjetio da SDSS kao najjača srpska partija mnogima smeta pa je se pokušava razbiti, bilo zbog političkih ambicija unutar srpske zajednice bilo u sprezi s hrvatskim političkim strankama. Rekao je da se to vidjelo i na zadnjim dopunskim izborima kada su se pojedinci u vijećima kandidirali ili aktivno podržavali kandidate nezavisnih lista ili drugih stranaka, te kada su pojedine stranke (SDP, HNS), koje su bile protiv tih izbora i zastupljenosti manjina u nekim županijama, brže-bolje istaknule svoje kandidate.

– Srpsku zajednicu treba zaštititi jer ima mnogo lovaca na glasove, a malo boraca za pravdu – rekao je predsjednik SNV-a.

 

Drugi krug dopunskih izbora

Završen je drugi krug dopunskih izbora – izabrani su zamjenici načelnika i gradonačelnika na području sedam županija i zamjenici župana u pet županija.

Ubjedljivu pobjedu u odnosu na prvi krug odnio je SDSS-ov kandidat za zamjenika župana Sisačko-moslavačke županije Milan Oblaković naspram svog protukandidata Siniše Gajića iz redova Demokratske partije Srba, Banijske demokratske stranke i Stranke zelenih.

Treći zamjenik župana Karlovačke županije je Milenko Rebić iz SDSS-a, ispred Žarka Vukobrata iz SDP-a. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Saša Lukić iz SDP-a porazio je Nenada Vlahovića kojeg je predložila Udruga Srba Bilogore, Moslavine i zapadne Slavonije.

Dopunske izbore izgubio je SDSS-ov kandidat za zamjenika župana Požeško-slavonske županije Darko Derenj, koga je pobijedio Miroslav Grozdanić, kandidat DPS-a. U Vukovarsko-srijemskoj županiji održani su ponovljeni izbori u Sremskim Lazama, gdje je prvi krug izbora zaključen pobjedom Đorđa Ćurčića iz SDSS-a, protiv nezavisnog kandidata Jovana Ajdukovića. Podsjetimo, u prvom krugu direktno za zamjenika župana izabrani su Mirko Rašković u Šibensko-kninskoj i Jovo Jelić u Osječko-baranjskoj županiji.

U dva kruga od devet gradova, SDSS je pobijedio u samo tri grada. SDSS-ovom zamjeniku gradonačelnika Gline Đuri Stojiću iz prvog kruga pridružili su se Siniša Ljubojević iz Ogulina, koji je porazio Zlatka Mrvoša iz SDP-a, te u Vukovaru Dejan Drakulić, pobjednik ispred Jovana Kneževića, takođe iz SDP-a. SDSS-ova kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Belog Manastira Božana Sutarić poražena je od nezavisnog kandidata Predraga Stojanovića, u Lipiku SDSS-ov Nikola Mirolović izgubio je od nezavisne kandidatkinje Anđelke Sekulić. U Slunju poraz je doživio i SDSS-ov Mileta Stipić od nezavisnog Đure Mihajlovića, kao i u Skradinu njegov stranački kolega Dragan Bjelić izgubivši od nezavisnog Branka Dragovića. U Vrbovskom SDP-ov Duško Milanović pobijedio je HNS-ovog Jovicu Trbovića, dok je u Hrvatskoj Kostajnici nezavisni Željko Puškar izgubio od nezavisnog Steve Rušnova.

Mnoge hrvatske općine prvi put su dobile trećeg zamjenika načelnika. U Sunji nezavisnu kandidatkinju Dragicu Bakarić pobijedio je SDSS-ov Miodrag Pajić, u Dubici HNS-ov Milivoj Subotić pobijedio je SDSS-ovog kandidata Milinka Simića, u Majuru nezavisni kandidat Jovo Crnojević porazio je Milana Dabića iz HNS-a. U Topuskom nezavisna kandidatkinja Jelena Roknić pobijedila je nezavisnog Slobodana Miščevića, u Saborskom SDSS-ov kandidat Nikola Momčilović poražen je od HNS-ovog Nikole Grbe, a u Siraču Jovo Pejić iz Udruge Srba Bilogore, Moslavine i zapadne Slavonije pobijedio je Milorada Vujića iz SDSS-a.

Drugi krug dopunskih izbora, osim po već poznatoj šutnji medija i Državnog izbornog povjerenstva, pamtit će se i po izuzetno lošim vremenskim prilikama i skoro neprohodnim lokalnim putevima, koje su birači morali savladavati da bi došli do udaljenih biračkih mjesta.

No, dopunski izbori za srpsku zajednicu još nisu gotovi. Za dvije županije, Ličko-senjsku i Virovitičko-podravsku, tek trebaju biti raspisani, dok Zadarska županija još nije uskladila statut s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. P. Arbutina

Promocija knjige Josipa Boljkovca “Istina mora izići van” održana je u dvorani karlovačke Gradske knjižnice. Uz autora o njoj su govorili general Petar Stipetić, Jasna Plevnik, Daniel Ivin i urednik Ilija Ranić. Na 420 stranica Boljkovac govori o partizanima, poslijeratnom razvoju Karlovca i događajima od 1990. naovamo.•

Promocija reprinta knjige “Život i običaji Srba graničara” autora Nikole Begovića održana je u prostorijama karlovačkog VSNM-a, u organizaciji pododbora SKD-a “Prosvjeta”. Knjigu je izdala “Prosvjeta”, a o njoj su govorili predsjednik SKD-a Čedomir Višnjić i urednica Ljiljana Vukašinović. •

Karlovački VSNM obilježio je svoj dan i krsnu slavu, Svetog Nikolu. O dosadašnjem radu i planovima govorila je Nada Radović, predsjednica VSNM-a. U kulturno-umjetničkom dijelu programa sudjelovali su učenici vjeronauka iz Karlovca, pjevački zbor karlovačkog pododbora “Prosvjete” i tamburaš Petar Velimirović. •

U Prkosu su pripadnici srpske zajednice obilježili stradanje više od 1.500 ljudi prije 68 godina. O stradanju civila iz Prkosa Lasinjskog, Dugog Sela, Stipana, Trepče, Sjeničaka i okolnih sela govorila je predsjednica mjesnog odbora Prkos Danica Mičić. Prvi put je došao načelnik Općine Lasinja Josip Erega. •

Stomatolog u penziji Milenko Rebić (SDSS) treći je zamjenik župana Karlovačke županije. U drugom krugu glasanja on je dobio gotovo 400 glasova više od kandidata SDP-a Žarka Vukobrata. Siniša Ljubojević (SDSS) postao je pak novi zamjenik gradonačelnika Ogulina. Procjena je da je na području Karlovačke županije od oko 23.500 Srba s pravom glasa u drugom krugu izbora izišlo njih oko 7,5 posto, upola manje nego u prvom krugu. •

Udruženje antifašističkih boraca i antifašista Grada Vukovara obeležilo je 65. godišnjicu desanta antifašističkih koalicionih snaga, sastavljenih od pripadnika Pete vojvođanske brigade i Osme pešadijske divizije Crvene armije, koje su 7. na 8. decembar 1944. prešle preko Dunava i iz Bačke stigle u Vukovar. Posle dva dana borbi ipak su se morale povući, a Vukovar je oslobođen u aprilu sledeće godine. Vence na spomen-kosturnicu na Trgu žrtava fašizma položili su i predstavnici grada, ruske ambasade, konzulata Srbije i ZVO-a. M. C i D. B. •

Težište “Privrednika” stipendiranje mladih

Najznačajnijim uspjehom Srpskog privrednog društva “Privrednik” predsjednik Nikola Lunić smatra stipendiranje 35 učenika i studenata iz Fonda “Vladimir Matijević”. Zatim ističe održavanje okruglog stola o zadrugarstvu na područjima od posebne državne skrbi u decembru 2008, osnivanje podružnice za sjevernu Dalmaciju sa središtem u Kninu, izdavačku aktivnost i osnivanje omladinske organizacije “Privrednik junior”.

Članovi “Privrednika” na izbornoj skupštini birali su rukovodstvo udruženja i rezimirali njegov rad u protekle dvije godine. Vicepremijer Slobodan Uzelac i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac u svojim su obraćanjima naglasili potrebu jedinstva srpskih organizacija u rješavanju povraćaja imovine “Privrednika”, u obezbjeđenju održivog povratka i ostvarenja prava povratnika i drugih pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj.

– Srpske organizacije moraju nastupiti jedinstveno u traženju imovine – rekao je Uzelac. Podsjetio je da je nekim udruženjima imovina vraćena, iako je bilo prekida u njihovom radu, što je obrazloženo time da je “njihov rad bio u interesu Hrvatske”.

Nakon usvajanja izvještaja za predsjednika je jednoglasno ponovno izabran Nikola Lunić. Po njegovim riječima, rad “Privrednika” će i u naredne dvije godine težište imati na stipendiranju mladih ljudi koji će se preko organizacije “Privrednik junior” uključiti u projekte društva. Osim u Kninu, bit će osnovane podružnice u Slavoniji, Lici, na Kordunu i Baniji. N. J.


Učestvujte u osnivanju Tesla banke

Obavještavamo potencijalne ulagače da nastavljamo s radom na osnivanju Tesla banke. Pozivamo sve zainteresirane ulagače i suradnike da nam se jave na telefon 00385/1 48 16 811, e-mail: teslabanka@snv.hr ili GSM: 385/91 93 45 414 i 385/91 12 36 438.