Bernays Propaganda ima album godine

1. Bernays Propaganda “Happiness Machines” (Makedonija)

Sjajan makedonski underground bend kritičari u regiji proglasili su najvećim iznenađenjem 2009. godine. Svoj debi album “Happiness Machines” objavili su za nezavisnu hrvatsku etiketu “Moonlee Records” registriranu u Sloveniji. Sviraju postpunk s naglašenim plesnim ritmovima i odličnim gitarskim rifovima, na tragu Franza Ferdinanda u kombinaciji s Gang Of Four i LCD Soundsyystem, s odličnom pjevačicom Kristinom Gorovskom. Izdvaja ih društveni angažman u tekstovima i uopće u djelovanju, vidljiv i u samom imenu benda.

2. Stuttgart Online “Radost svakom domaćinstvu” (Srbija)

Bend se sastoji samo od basista i bubnjara. Beogradski rock kritičar Dragan Ambrozić o njihovom debi albumu napisao je da je “savršen doprinos širenju žanrovskih granica domaće scene duboko u 21. veku i ključni doprinos njenom samopoštovanju, te da predstavlja jedan od vrhunskih izraza ovog podsvesnog toka u razvoju ovdašnjeg rock’n’rolla koji konačno otkriva samog sebe”. Vraški dobar album.

3. Dreddup “El Conquistador” (Srbija)

Novosadski kreativci slabo su poznati širokim masama, ali izuzetno cijenjeni među publikom koja voli industrial rock i dark elektro zvuk. Na sceni su dvanaest godina, imaju iza sebe dva studijska albuma objavljena u Velikoj Britaniji i Nozozemskoj, i treći “El Conquistador” objavljen 2009. u Beogradu. Iza sebe već imaju remiks “Nine Inch Nailsa”, rad s japanskim umjetnikom Kenjijem Siratorijem i sudjelovanje na kompilaciji posvećenoj grupi Witness. Najnoviji album dobio je izuzetno pozitivne kritike, npr. Vladimir Horvat smatra da ni Borghesia u svojoj karijeri nije uspjela napraviti tako dobar album.

4. Bei The Fish “Time To Make Things Right” (Makedonija)

Veliko ime makedonske scene koje još uvijek nije dobilo zasluženo mjesto u regiji. Prije će napraviti karijeru širom Europe nego dospjeti na oficijelne regionalne top ljestvice. Novi, treći album dokaz je njihove kvalitete kojom komotno mogu parirati bendovima u svijetu. Zavodljiv alternativni pop u fuziji s elektronikom i plesnom glazbom indie izričaja.

5. E-Play “Drago mi je da smo se upoznali” (Srbija)

Na sceni su već deset godina, a najnoviji album kritičari su proglasili njihovim najzrelijim ostvarenjem. Dvije pjevačice, Maja Cvetković i Biljana Todorovski, zvuče fantastično, dok glazbu stvara tandem Damjan Dašić i Marko Milivojević. Album je ispunjen nabrijanim hitovima u kojima nema kompromisa – iskreno isporučuju fantastičan spoj alternativnog popa i fine elektronske podloge.

6. Elvis Jackson “Against the Gravity” (Slovenija)

Četvrti album u dvanaest godina postojanja, uz solidan rejting širom Europe. Zarazni ska ritmovi, nerijetko podebljani heavy rifovima kojih se ne bi postidjeli ni najzagriženiji metalci. Veselom slovenskom družinom oduševio se i Bill Gould iz grupe Faith No More, koji je i producirao njihov novi album, dok se miksanja prihvatio Rich Veltrop, poznat po radu sa System of a Down, RHCP, RATM, Slayer itd. Dakako, “Against the Gravity” nalazi se u distribuciji diljem Europe.

7. Veliki prezir “Nikadjekraj” (Srbija)

Četvrti studijski album sjajnog gitarističkog benda koji na novom albumu nudi nevjerojatnu dozu pozitivne energije, kako kroz tekstove tako i kroz glazbu koja obiluje pitkim melodijama i ritmom koji će vas jednostavno kupiti. Popularni web portal popboks.com njihov je četvrti studijski album proglasio jednim od najboljih u 2009.

8. Frenkie “Protuotrov” (BiH)

Paralelno s Edom Maajkom rastao je i Frenkie, što zajedno daje možda najjači reperski tandem Balkana, a bez sumnje Bosne i Hercegovine. Edo Maajka je producirao, a Adnan Hamidović tj. Frenkie napisao otrovne tekstove u kojima nikoga ne štedi, dosljedno se nadovezujući na svoje sudjelovanje u aktivističkom pokretu BiH DOSTA. Vraški dobar hip hop album, pun vrhunskih beatova i još boljih rima.

9. S.A.R.S. (Sveže amputirana ruka Satrianija) “S.A.R.S.” (Srbija)

Relativno je teško svrstati ih u neku stilsku ladicu jer miješaju blues, rock i balkanski folk, uz neskriveni utjecaj reggae glazbe. Slavu su stekli regionalnim megahitom “Buđav lebac”. Na debi albumu nude novi novi primitivizam s ciničnim i anarhoidnim pogledom na društvo. U fuziji su s narodnjacima, ali s naglašenim rock rifovima i hip hopom. Nema sumnje da će se o njima još dugo pričati. Album je producirao poznati beogradski reper i producent Sky Wikler.

10. KillingJazzHardCoreBaby “Track One” (BiH)

Grupa neobičnog imena dolazi iz Travnika. Godine 2008. odnijeli su prvu nagradu na festivalu “Nektar demofest” u Banja Luci, a 2009. snimili prvi album za “Dallas”. Stvaraju sasvim autentičan glazbeni izričaj kombinirajući elektroniku, rock, funk i mnoštvo drugih utjecaja u vlastiti crossover zvuk. Adut benda je bez sumnje atraktivna pjevačica Ivana Brdar, dok su veliki minus tekstovi na engleskom, iako je njihov prvi hit “Malo sutra” na materinjem jeziku.