Božićni prijem SNV-a

Već tradicionalni božićni prijem Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Novinarskom domu u Zagrebu pokazao je koliko značenje predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj imaju na ovdašnjoj političkoj sceni. Petog januara okupili su se svi državni funkcioneri, vodstva provladinih i opozicionih stranaka te velik broj ličnosti iz javnog života. Prijem je bio prilika i za izražavanje jedinstva vladajuće koalicije i izražavanje očekivanja da će se mnogi problemi riješiti tokom ove godine, kako unutrašnji tako i oni sa susjedima. Ove godine na prijemu su bili prisutni i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, u čije se ime protojerej stavrofor i arhijerejski namesnik grubišnopoljski Marinko Juretić obratio prisutnima, koji su ispunili dvoranu.

– Želio bih da u ovoj godini moja domovina i moja otadžbina povuku besmislene tužbe za genocid, pruže ruke prijateljstva i mira i kažu oprostite, nećemo više – rekao je Juretić, ističući da SNV-u kao manjinskoj samoupravi i SDSS-u kao stranci koja uspješno zastupa Srbe u Hrvatskoj želi da u tom pogledu i u ovoj godini budu što uspješniji. Prisutnoj premijerki Jadranki Kosor poželio je “mirno more u Piranskom zalivu” i što brži završetak procesa približavanja EU-u, podsjetivši da se međusobnim “tužakanjima i sudovanjima zemlje regije samo udaljuju od Unije”.

– Iako je izgledalo da ćemo u ovu godinu ući s problemima, ušli smo znajući kako se s njima nositi – izjavio je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, dodavši da se nada da će se tako i nastaviti.

– Ima mnogo područja koja treba rješavati, od toga da se zadrži smjer koji je uzela Vlada u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, reformi državne uprave i sudstva, ali i da se završe pregovori s EU-om, uz poboljšanje odnosa sa susjednim državama – rekao je Pupovac. Naglasio je da očekuje nastavak procesa povratka, ali i da se u okviru predloženih ustavnih promjena poboljša položaj Srba i drugih manjina u Hrvatskoj.

Podsjetivši na predsjedničke izbore, Pupovac je rekao da “Hrvatska zaslužuje poštenog i kulturnog predsjednika za kojeg se neće plašiti da će je svojim istupima neprimjereno predstavljati”.

– Ponosna sam na suradnju sa SDSS-om kao koalicionim partnerom jer je to čvrsta, stabilna i odgovorna stranka, što je za Hrvatsku u ovim vremenima od izuzetne važnosti – rekla je Jadranka Kosor.

– Razvili smo ozračje tolerancije i suradnje koje se dokazuje i time što je postalo uobičajeno da prisustvujemo tradicionalnom božićnom domjenku SNV-a – dodala je premijerka. Kazala je i da Vlada morala povući nekoliko nepopularnih poteza kao što je uvođenje kriznog poreza što je omogućilo da se održi hrvatska privreda, te da Hrvatsku u ovoj godini očekuju brojni zadaci, od završetka pregovora za ulazak u Uniju do izlaska iz krize i saniranja privrede. Čestitajući Božić po julijanskom kalendaru, Jadranka Kosor je rekla da se “moramo više međusobno poštovati, uvažavati i cijeniti i da se ne trebamo se bojati drugih, jer sve to čini vrijednosti kojima stremimo”.

– Iako je lani ostvaren napredak u mnogim područjima, ostaju brojna otvorena pitanja oko povratka i obnove – rekao je Siniša Tatalović, izaslanik predsjednika Stjepana Mesića, dok je u ime zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević govorila o ulozi manjina u historiji i sadašnjosti Zagreba. N. Jovanović

Milanović se probudio iz zimskog sna

Iako se nisu službeno obraćali prisutnima, predsjednik SDP-a Zoran Milanović i kandidat stranke za predsjednika Ivo Josipović, koji su svojom pojavom izazvali velik interes okupljenih, dali su izjave o neuspjelom stranačkom puču Ive Sanadera.

– Ne želimo na silu rušiti Vladu, ali smo i danas kao i prije šest mjeseci jednako spremni za izvanredne izbore – rekao je Milanović, koji je veliku političku krizu proveo na skijanju. Za Sanadera je rekao da je “napravio nepošten potez i da ga je zbog toga stranka sankcionirala”.

Josipović je ponovio da će kao predsjednik Hrvatske raditi na razvoju dobrosusjedskih odnosa u regiji, prije svega sa Srbijom s kojom bi trebalo riješiti više otvorenih pitanja.

Priznanja u prave ruke – Goldsteinu, Mandiću i Miriću

Na prijemu su podijeljena priznanja zaslužnim javnim radnicima. Plaketa i medalja “Nikola Tesla” za doprinos razvoju srpskih institucija uručena je politologu Jovanu Miriću, plaketa i medalja “Svetozar Pribićević” za unapređenje odnosa između Hrvata i Srba književnom kritičaru, komentatoru i polemičaru Igoru Mandiću, a plaketa i medalja “Gojko Nikoliš” za afirmaciju antifašističkih vrijednosti izdavaču i uredniku Slavku Goldsteinu, koji se zahvalio u ime nagrađenih.

Prijemu su prisustvovali i vicepremijeri Slobodan Uzelac i Đurđa Adlešič, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, ministar kulture Božo Biškupić, veći broj predstavnika manjinske samouprave na čelu s predsjednikom Savjeta za nacionalne manjine Aleksandrom Tolnauerom, čelni ljudi općina, predstavnici srpskih organizacija, kao i diplomatski kor, među kojima predstavnici ambasade Srbije u Hrvatskoj Zoran Popović i Aca Jovanović.