Izdašna “Snježna kraljica”

Utrka Svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu važan je zagrebački i hrvatski brand koji je grad prepoznao pa se i unatoč recesiji smoglo snage za pronalazak jednakog iznosa novca kao što je to bilo i lani – ponosno je nedavno izjavio gradonačelnik i tada još predsjednički kandidat Milan Bandić uoči održavanja skijaškog natjecanja na Zagrebačkoj gori šestu godinu zaredom.

“Snježna kraljica“ je prije desetak dana završena, Bandić je izbore u međuvremenu izgubio, a gradska je blagajna usprkos teškoj financijskoj godini, u kojoj su mnogi ostali bez posla, olakšana za 4,5 milijuna kuna. Toliko je izdvojeno za organizaciju tog natjecanja. Ponovno se – iako u dijelu troškova participira i Vlada, a najveći dio, oko 65 posto, snose sponzori –nameće isto pitanje: isplati li se u organizaciju dvodnevnog skijaškog događaja godišnje ulagati ukupno 25 milijuna kuna? Gradski oci odbacit će takvu sumnju odmah u startu, isto će učiniti i predstavnici Hrvatskog skijaškog saveza, a pridružit će im se i jedan dio građana koji – što uz kuhano vino uz skijašku stazu što u toplini svojih domova – prate slalomske egzibicije na Sljemenu.

Tu je i uloga vječito slavljenički raspoloženih medija koji gotovo uopće ne propituju koliku svrhu ima ovoliko trošenje javnog novca. Za održavanje tako skupog natjecanja svi imaju isti alibi: riječ je o drugoj najgledanijoj utrci Svjetskog kupa, Zagreb je jedini glavni grad koji organizira skijaške utrke i skijanje se približava mladima, koji bi prema tome trebali visjeti na stazama podno Medvednice. No istina je posve drugačija: sljemenske su staze i prije a i poslije završetka Skijaškog kupa uglavnom poluprazne. Usprkos svim teškoćama, važno se i ove godine bilo pokazati svijetu. I to kako.

Skijaški se savez po starom dobrom običaju nanovo isprsio i s nagradnim fondom za najuspješnije skijaše i skijašice. Ukupni je ovogodišnji fond nagrada za utrke muškog i ženskog slaloma iznosio impresivnih 135 tisuća eura, što je primjerice gotovo tri puta više nego na tradicionalnoj slovenskoj “Zlatnoj lisici”, natjecanju Svjetskog skijaškog kupa koje se svake godine održava na Pohorju. Drugim riječima, Sljeme je u darivanju pobjednika široke ruke – pobjedniku i pobjednici utrka pripalo je čak 50 tisuća eura, dok je drugoplasiranima pripalo 25, a trećeplasiranim skijašima više nego solidnih 12,5 tisuća eura. Novčanim iznosima, većim i onim nešto manjim, nagrađeno je čak 30 najbolje rangiranih skijaša.

Statistika kaže i da je u svojoj drugoj sezoni (2006. godine) sljemenska utrka imala najveći nagradni fond u Svjetskom kupu. Takvim su novčanim nagradama Zagrebu pozavidjeli i organizatori povijesnih skijaških utrka u mnogo bogatijima Kitzbühelu, Wengenu, Schladmingu i Adelbodenu.