Kuću i imanje jeftino dam, samo da prodam

Seosko imanje s kućom i pripadajućim gospodarskim objektima, uz nekoliko rali zemlje, moguće je danas u Hrvatskoj pronaći po vrlo niskoj cijeni, već za nekoliko desetaka hiljada eura. Riječ je uglavnom o objektima na područjima od posebne državne skrbi (PPDS) čiji se vlasnici nakon rata nisu odlučili vratiti u mjesta u kojima su nekada živjeli. Niske cijene odraz su gospodarske slike i nezainteresiranosti za ulaganja u određena područja. Koliko su prodavatelji tih imanja upoznati sa stvarnim cijenama, a koliko zbog očaja i besparice moraju podavati nekadašnje obiteljsko blago, druga je priča.

Cijene nekretnina na tim se područjima kreću od deset do 250 hiljada eura. No sve je, kažu vlasnici, stvar dogovora.

Djeca neće u poljoprivredu

Moguće je sniziti ionako nisku početnu cijenu ili pak zamijeniti nekretninu za automobil ili stan, uglavnom u Zagrebu. Plaćanje je moguće na razne načine, u ratama i kreditom. Kako svjedoče u agencijama za prodaju nekretnina, najjeftinijih seoskih imanja ima na području Slavonije, Like i Sisačko-moslavačke županije, pa se oko Novske i Jasenovca mogu naći po cijeni od dvadesetak hiljada eura.

Jedan od najjeftinijih posjeda našli smo u selu Pješčanici kod Gvozda, gdje se za deset hiljada eura prodaje stara poludrvena kuća s dva rala okućnice, zidanom štalom, zapuštenim vinogradom i voćnjakom. Vlasnik Dušan Dobrić ispričao nam je kako se na imanje njegovih predaka nema tko vratiti. On je u osmom desetljeću života, a djeca žive u urbanim sredinama i ne misle se baviti poljoprivredom.

– Nekoliko rali zemljišta neću prodati kako bih to djeci ostavio u nasljeđe, no to će biti samo na papiru, jer se oni imanjem ne žele baviti. Iako sam nagovarao djecu da krenu u poljoprivrednu proizvodnju, nisam uspio. Suviše sam star i bolestan da bih održavao imanje pokojne majke. I sam sam prije više od pola stoljeća otišao s posjeda, koji su stvarali moj djed i otac, u vrijeme kada je bilo teško doći do zemlje – kaže nam Dobrić. Do rata je često boravio u rodnoj Pješčanici, gdje se odmarao i pekao rakiju, dok posljednjih godina stari kraj obiđe samo na nekoliko dana.

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na području Općine Dvor, u selu Javornju, zidana kuća katnica, sa štalom i devet rali zemlje, neobrađene od rata, nudi se za 29 hiljada eura. U samom centru Dvora situacija je ipak drugačija. Kuća od tri etaže, vrt i veliki voćnjak s pogledom na susjednu Bosnu, stoje 70 hiljada eura. U samom centru Gline prodaje se prizemnica od 60 metara četvornih sa sedam puta većom okućnicom za 40 hiljada eura. Jednako stoji i kuća s okućnicom, voćnjakom i dva rala šume u Kostajničkom Majuru, dok u Rosuljama kod Hrvatske Kostajnice katnica s deset rali zemlje, uz rijeku Unu, s voćnjakom i bunarom, košta 35 hiljada eura.

Nema budućnosti

U petrinjskom selu Jošavici katnica s dvorišnim prostorijama, osam hektara poljoprivrednog zemljišta i pola hektara šume stoji 30 hiljada eura. Vlasnici ovog imanja su Lončarevići, koji se ne planiraju vratiti u rodni kraj jer su svoje živote nakon rata vezali uz Pančevo.

– Majka i otac su već stari, više ne mogu živjeti od rada na selu. Iako im je teško pri srcu, kukati ne vrijedi. I sam sam se kao sin jedinac sada snašao na nekom drugom mjestu, izvan onoga u kojem sam proveo polovicu svog života i bilo bi besmisleno opet kretati ispočetka. Jošavica je uistinu lijepo mjesto, s asfaltiranim putem, no samo trećina ljudi se u nju vratila. Često je posjetimo kako bismo obišli rodbinu koja pazi na naše imanje – kaže nam Alen Lončarević.

U Stazi kod Sunje vlasnici za drvenu katnicu s pet dvorišnih zgrada, šumom i voćnjakom traže 55 hiljada eura. Dvostruko manje cijeni se kuća u Novoselcima, uz koju idu dvije štale, boksovi za teliće i voćnjak koji je potrebno obnoviti. Kako kaže vlasnik Gordan Orečić, kuću koju je dobio kao branitelj prodaje po triput nižoj cijeni od njene stvarne vrijednosti.

– Smatram da mi se ne isplati da se počnem baviti poljoprivredom, pa mi je jedina opcija prodati imanje. Pusto je to mjesto, samo sa starim življem, pa mislim da budućnosti u tom kraju nema. Pritom je još puno toga nerazminirano, a i na onim obrađenim dijelovima pronađe se još koja zaostala mina – objašnjava Orečić.

Najnižu cijenu na tom području ima kuća u samoj Sunji, od 60 metara četvornih, s garažom, vrtom i gradilištem, koju vlasnici procjenjuju na 14 hiljada eura.

 

Posjedi za bagatelu i u nekada bogatoj Slavoniji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, u Borovom Selu, seoska kuća s gospodarskim zgradama može se naći za 40 hiljada eura, dok je cijena kuće u Drenovcima kod Županje s pratećim objektima, zemljom i voćnjakom 25 hiljada eura, što nije ni cijena uloženog materijala, kako kažu vlasnici. U Brodsko-posavskoj županiji, u Okučanima, prizemnica s baštom i nešto oranice oglašena je po cijeni od 45 hiljada eura. U Goricama kod Nove Gradiške 20 hiljada eura stoji kuća i 11 jutara zemlje, od kojih su tri još nerazminirana. U Trnjanskim Kutima kod Slavonskog Broda nova prizemnica, s okućnicom od 12 hiljada kvadrata i malim voćnjakom, stoji 30 hiljada eura.

U Osječko-baranjskoj županiji, u etno selu Karancu, prodaje se starinska panonska kuća s pet soba, adaptirana za seoski turizam, uz okućnicu od četiri hiljade kvadrata, po cijeni od 400 hiljada kuna. Po istoj cijeni prodaje se kod Osijeka kuća sa sjenikom, štalama i pet jutara zemlje. U Požeško-slavonskoj županiji, u Antunovcu, prizemnica s gospodarskim zgradama i jednim jutrom okućnice stoji 32 hiljade eura, a u Dragoviću cijena kuće sa 25 ari zemlje iznosi 27 hiljada eura.

U Ličko-senjskoj županiji, u Brlogu kod Otočca, starinski namještenu katnicu i jednu derutnu kućicu, uz dvije štale i osam hiljada kvadrata poljoprivrednog zemljišta vlasnici prodaju za 135 hiljada eura. Kako su naveli, svjesni današnje krize dvostruko su snizili cijenu imanja. U Donjem Lapcu stara lička kamena kuća s gospodarskim objektima i 20 jutara zemlje stoji 50 hiljada eura.