Nastavak raspada HHO-a

Nakon što su iz nekada prestižne ljudskopravne nevladine udruge, Hrvatskog helsinškog odbora, otišli neki od njegovih osnivača i uglednika, ovih se dana nastavlja osipanje koje je počelo dolaskom Ive Banca i Ivana Zvonimira Čička na čelo HHO-a. Naime, HHO su napustili i Branimir Pofuk, kolumnist “Jutarnjeg lista”, redatelj Krešimir Dolenčić i sociolog Dražen Lalić. Razlog za njihovo istupanje bilo je priopćenje HHO-a u kojem je novoizabrani predsjednik Ivo Josipović optužen za miješanje u uređivačku politiku HTV-a. Navodno, Josipović nije htio gostovati u Dnevniku koji je uređivala i vodila Dijana Čuljak Šelebaj, već je zatražio da intervju vodi Zoran Šprajc. Josipović se na kraju ipak pojavio u Dnevniku, a njegov glasnogovornik je demantirao navode HHO-a.

Dražen Lalić kaže da je povod za njegov izlazak iz HHO-a bila upravo izjava oko Dijane Čuljak.

– Od velikog niza povreda ljudskih prava u izbornom procesu, Čičak je odlučio da obrani upravo Dijanu Čuljak, a posredno i Hloverku Novak Srzić, što je suludo. Nisam bio ni konzultiran u vezi toga, a običaj je da se konzultiraju ljudi koji imaju nešto reći o tome. Znakovito mi je da me nije konzultirao oko te izjave jer je znao što ću reći. Nije povjerovao Josipoviću, već je povjerovao Dijani Čuljak oko njezinog (ne)sudjelovanja u kampanji. Ne mogu znati je li bila u Bandićevom stožeru ili ne, ali joj bjanko povjerenje ne mogu dati. Onda smo Branimir Pofuk i ja optuženi da nismo aktivni u HHO-u, što nije istina. Spor se svodi na osobnu razinu, što mi se već događalo u životu, ali mi takve pojave na civilnoj sceni idu na živce – kaže za “Novosti” Dražen Lalić.

Na pitanje što je uopće radio u novokomponiranom HHO-u koji se bavi politikanstvom i promocijom svojih čelnika umjesto obranom ljudskih prava, Lalić tvrdi da nije čovjek koji lako odustaje i od onih likova koji pred prvom preprekom bacaju koplje u trnje.

– Drugi razlog zbog kojeg nisam otišao iz HHO-a je Ivo Banac, kojem sam otvoreno iznosio sva svoja neslaganja. Usprkos problemima i propustima, način vođenja HHO-a u njegovo je vrijeme bio racionalniji i transparentniji. Podsjetimo, čak i u to doba HHO je reagirao na sramotno svjedočenje Vladimira Šeksa u slučaju Glavaš. U isto vrijeme dok je HHO optuživan da je postao desna organizacija, mi smo prvi digli glas protiv koncerta Thompsona. Međutim, danas više nema tolerancije, razuma i usklađivanja različitih mišljenja – smatra Lalić.

I dok HHO napuštaju posljednji članovi, u međuvremenu se u javnosti nastavlja nagađati o ulozi Dijane Čuljak Šelebaj, koja je kao novinarka na nacionalnoj televiziji navodno bila i savjetnica u kampanji Milana Bandića u utrci za Pantovčak. Iako je te sumnje demantirala, činjenica je da je ovaj kandidat dobivao povlašteno mjesto u nekim informativnim emisijama koje je upravo ona radila. D. Konjikušić