Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej Gavrilović

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao je 45. po redu patrijarha, Irineja Gavrilovića, dosadašnjeg episkopa niškog. Izbor novog patrijarha prošao je neočekivano brzo. Zbog neobično velikog broja pretendenata na tron i burne kampanje koja je počela još za života patrijarha Pavla, i oni najupućeniji u život crkve smatrali su da će izborni sabor trajati mnogo duže, a sve biti puno napetije.

Patrijarh je svečano ustoličen, a čeka ga još svečanost u Pećkoj patrijaršiji kojoj će prisustvovati svi poglavari pravoslavnih crkava na čelu s carigradskim patrijarhom. No, ustoličenje u Sabornoj crkvi je dovoljan uslov da može preuzeti vlast u SPC-u kao egzarh pećki, mitropolit beogradski i patrijarh srpski.

 

MEĐUNASLOV: Neformalni ministar vanjskih poslova SPC-a

 

Prije izbora za patrijarha SPC-a dosadašnji vladika Irinej, čije je svjetovno ime Miroslav Gavrilović, proveo je 34 godine na čelu Niške eparhije. Rođen je 1930. godine u selu Vidovo kod Čačka. Niškom eparhijom je po mišljenju poznavalaca crkvenog života upravljao dosta uspješno. Patrijarh Pavle je bio u odličnim odnosima s vladikom Irinejom i povjeravao mu je mnoge složene poslove u kojima se tražila diplomatska vještina. Naročito se to odnosi na poslove oko prevazilaženja crkvenoga raskola u SAD-u koji je saniran devedesetih godina. Zbog taktičnosti, smirenosti i strpljenja Irinej je važio za neformalnog ministra spoljnih poslova SPC-a. Poznavaoci prilika u SPC-u ističu da je veoma štedljiv i poznat po skromnom životu te da po tim navikama od svih vladika SPC-a najviše sliči patrijarhu Pavlu. Vrijedi za čovjeka dijaloga i pripada modernijem dijelu SPC-a.

Izbor patrijarha Irineja dočekan je u najvećem dijelu srpske javnosti s odobravanjem. Ističu se njegova promišljenost, umjerenost i okretanje dijalogu. Posebno se ističe njegova izjava dana desetak dana prije izbora o želji da 2013. godine, na proslavu 1.700 godina od Milanskoga edikta, u posjetu Srbiji i Nišu, rodnom mjestu cara Konstantina, dođe rimski Papa.

Sociolog religije Mirko Đorđević je izjavio da novog patrijarha Irineja odlikuju tolerancija i odmjerena riječ.

– U njegovoj biografiji i javnom oglašavanju ne može se naći nijedna izjava s ekstremističkim nabojem, čega je u episkopatu u ovim nemirnim godinama bilo napretek – kazao je Đorđević za televiziju B92 i rekao da patrijarh Irinej sada ima priliku da učini iskorak prema katolicima, protestantima i drugim hrišćanima, a i šansu koju od njega traži vrijeme, a što će biti velik izazov – da okrene Crkvu Evropi.

 

MEĐUNASLOV: Jaka ličnost

 

– Nismo mi Srbi jedini pravoslavci i hrišćani u Evropi. Moramo se okrenuti modernim tokovima jer Crkva je pozvana da svedoči u vremenu u kojem živi, a ne u nekom apstraktnom vremenu daleke istorije. On ima smisla za to, koliko sam razumeno njegove propovedi. Poslednje njegove izjave, naročito u poslednjih deset dana, to odlično potvrđuju – rekao je Đorđević.

Upitan šta se može očekivati od izbora novog patrijarha u pogledu saradnje s drugim crkvama, Đorđević je rekao da je patrijarh Irinej mnogo puta pokazao da je čovjek dijaloga.

– On danas, zaista u jednom teškom vremenu, prima teško breme krune Svetog Save i nadam se da će ovo biti neki prelom, ali ne treba žuriti. Da li će on ponoviti nešto od onog pečata harizme patrijarha Pavla, to u ovom momentu nije toliko bitno. Bitno je da se i njemu pruža šansa da utisne pečat svoje jake ličnosti – kazao je Đorđević. Naveo je da ne treba čuditi što je izbor novog patrijarha obavljen relativno brzo i da je to važan znak jer je “postignuto saglasje koje nam je manjkalo i oko mnogih drugih problema u Crkvi”.

– On je, načelno rečeno, tradicionalista što i nije ništa novo, ali njega odlikuje tolerancija što u ovom momentu itekako treba. On je znak prevage jedne struje koja obećava mnogo u ovim nemirnim vremenima – rekao je Đorđević.