Povratak Steve Karapandže u Dnevniku HTV-a

Eto nam je stigao i Stevo Karapandža, poznati kulinar čiji recepti i danas čuče u sjećanju mnogih s ovih prostora. Ne bi čovjek, gledajući ga na ekranu i u Dnevniku HRT-a, rekao da je prošlo toliko godina od njegovog napuštanja Hrvatske: izgleda odlično, čak mladoliko. Začuđen je količinom novinara koji su ga dočekali i uopće gomilom ljudi koja ga se uželjela. Hrabri Zoran Šprajc, urednik i voditelj Dnevnika koji bi svako malo izvalio nešto što bi iznerviralo bivšu mu šeficu Hloverku Novak Srzić, pušta bez komentara prilog u kojem novinarka kaže kako je Karapandža svojedobno otišao iz Hrvatske zbog “vremena nesklonog pojedincima”.

Tko je jučer stigao u Hrvatsku, neće znati što je to vrijeme nesklono pojedincima i pitat će se nije li to za pojedince svako vrijeme i bilo gdje na kugli zemaljskoj. Mi koji smo Hrvatsku devedesetih živjeli, znamo da je Karapandža zbog “krive” nacionalnosti bio doslovno otjeran iz Zagreba. Mi koji vidimo kako ga ta novokomponirana bogata klasa – tada uglavnom šljakerska – danas dočekuje s divljenjem, spominjući mu to što je i navodno hladne Švicarce uspio nahraniti, na sintagmu vrijeme nesklono pojedincima možemo samo pljunuti ili čak povratiti. Sve uz pitanje da li bi taj pristojni Stevo Karapandža, ni za što kriv, barem kroz navođenje pravog razloga njegovog istjerivanja iz Hrvatske danas mogao dobiti mrvu satisfakcije od voditelja državnog Dnevnika, inače poznatog po ujedajućim komentarima. Koji se, doduše, odnose uglavnom na vrijeme sklono pojedincima, dok ćemo o ostalome i dalje šutjeti.

Lako je Stevi Karapandži: vidio nas je i dalje zaostale u priznanju naše sramote. Vratit će se u uljuđenu Švicarsku u kojoj je napravio novu karijeru i odgojio nove gurmane. Mi, usprkos svemu, ostajemo ovdje, u vremenu nesklonom pojedincima. T. Tagirov