Tko zapravo uređuje novine u Hrvatskoj

Nekoliko važnih napomena uz e-korespondenciju što je “Novosti” objavljuju na ovim stranicama, a koja već mjesec i pol kruži potresenim zagrebačkim kuloarima: posrijedi je štivo koje je Ninoslav Pavić, većinski vlasnik domaće medijske kuće Europapress holding, proglasio falsifikatom te je žučljivo najavio da će tužiti svakoga tko bude objavio taj materijal. Mi se stoga držimo tvrdnje da nije posrijedi autentična njegova prepiska s Bodom Hombachom, prvim čovjekom njemačkog WAZ-a, koncerna suvlasnika EPH-a, pa smo se na publiciranje odlučili više iz literarnih razloga.

Ova elektronska pošta, naime, izgleda upravo onako kako bi moglo izgledati dopisivanje između Pavića i Hombacha, u konkretnom povijesnom trenutku, a kad bi se njih dvojica eventualno upustili u to. Znate ono kad se kaže – da je nema, trebalo bi je izmisliti. E pa, ovo je uvjerljivo kao najbolja književnost, stvarnija od realnosti same. Na stranu to što mi ipak duboko vjerujemo da je ta prepiska sasvim autentična, nimalo apokrifna i da je to zaista Pavićevo pismo Hombachu, te obrnuto. I da je Nino Pavić zaprijetio medijima, onoj nekolicini koju sam ne kontrolira, baš zato što on sam najbolje zna kako vjerodostojnima zvuče ova pisma i kako se osjetljivom građom ona bave.

U njima se tako otvara više ključnih dramaturških momenata aktualne hrvatske zbilje: Ivo Sanader jesenas je fakat šurovao s WAZ-om u Essenu, Paviću iza leđa. To znamo i bez teksta likova u ovom komadu. Uostalom, ni Pavić nije ostao uza nj nakon što je bivši hrvatski premijer naprasno i bez objašnjenja utekao iz Vlade, pa još neko vrijeme pokušavao voditi zemlju iz sjene. Sanader se na to distanciranje malo ljutnuo i opanjkao Pavića za mutne poslove oko preuzimanja “Slobodne Dalmacije” i neizvršavanja ugovornih obaveza. To, pak, najbolje zna Sanader; on mu je i servirao “Slobodnu”, pa ga puštao godinama da se preko nje bavi drugim poslima, baš kao što je to svojedobno činio i Miroslav Kutle.

Potonjeg lika nema u ovom epistolarnom dramoletu, iako ga se priča itekako tiče. Njega bismo mogli potražiti u npr. cenzuriranim člancima iz lista Business.hr, odakle su odstranjeni nakon vanjske intervencije upravo Nine Pavića, Kutlina iznimno bliskog no diskretnog suradnika. Ali, dosta je prepričavanja lektire uz ovo izdanje, domaće novine su nam već ionako previše nalik ambalaži za lijepu književnost. Čitajmo sad malo zapise u prvom licu, baš kao što je preporučio Ivo Andrić u “Prokletoj avliji” – najbolje je pustiti čoveka da sam priča.  

Pismo Bode Hombacha (WAZ) Ninoslavu Paviću (EPH) od 19. studenog 2009.

 Dragi Nino,

do sada je adriatica.net samo gutala novce i vidimo ogromno opsanost da ce i dodatno unesen novac brzo nestati. Stoga zelimo poduzeti pokusaj da

adriatica.net opstane a da mi vise ne ulazemo novac, dakle da ne bacamo

dobar novac za losim.

Tako smo slucajno saznali da npr. Croatia Airlines, koja se u Schicklerovom izvjestaju pojavljuje kao buduci partner nece uloziti novce.

Smatrali bi to strasnim kad bi se iz nuzne dokapitalizacije u ovim teskim vremenima uzimao izravno novac za adriatica.net.

Zbog politickog pritiska koji si spominjao i koji prati ove dokapitalizacije sretni smo sto smo naisli na pomoc naseg prijatelja dr. Ive Sanadera.

Ukoliko bi ugovorom 100% bilo osigurano (razumijet ces da mi je upravo to jako vazno jer cujem da je g. Petan jedan od potencijalnih kupaca) da cemo mi nas udjel nakon toga – kako kazes – moci prodati za “odlicnu vrijednost”, i to bi bilo rijesenje.

Ali za taj slucaj moramo obavezno osigurati da se ne zanosimo mastarijama i nadanjima, vec bi prihod od prodaje trebao odgovarati minimalno knjigovodstvenoj vrijednosti koja je iskazana u knjigama Slobodne Dalmacije.

U protivnom bi naime morali iskazati jos jedan gubitak, koji bi dodatno

opteretio cijelu kompaniju. U takvom slucaju bi posezanje za novcem iz

dokapitalizacije bilo potpuno neekonomicno. Obzirom da smo nas dvojica

dogovorili da cemo sada strogo voditi racuna o ekonominocnosti siguran sam da je moje postupanje i u Tvom interesu.

Uz srdacan pozdrav

Tvoj

Bodo Hombach

 

Pismo Ninoslava Pavića (EPH) Bodi Hombachu (WAZ) od 23. studenog 2009.

Dragi Bodo,

Upravo sam razgovarao s Srdjanom koji mi kaze da su Essenu svi jako

uzbudjeni i ljuti jer Jutarnji list napada Sanadera, a buduci da je WAZ

sklopio dogovor da g. Sanader u buducnosti radi za njih, Bodo to dozivljava kao noz u ledja.

Moram priznati da sam potpuno sokiran i da vec dugo nisam cuo slicnu glupost.

Zelim razjasniti slijedece:

1. Nije tocno da Jutarnji napada Sanadera. Nas list je samo prenio ono sto o Sanaderovim pokusajima da se umijesa u hrvatsku politiku misle premijerka Kosor i predsjednicki kandidat Hebrang. Nije krivnja Jutarnjeg lista sto Sanaderovi do jucer najblizi suradnici vrlo lose dozivljavaju Sanaderove aktivnosti.

2. Nacin na koji je Sanader otisao s mjesta premijera u njegovoj stranci i u cijeloj zemlji dozivljava se kao potez bez presedana i opravdanja.

Popularnost gospodina Sanadera ravna je nuli i cijela ga zemlja optuzuje za sve probleme u kojima se Hrvatska nasla. Njegovi stranacki kolege,

premijerka i predsjednicki kandidat su izriciti: ne zelimo Sanadera ni

blizu!. O tome pisu sve hrvatske novine, a ne samo Jutarnji list. To je opci stav najvaznijih novina, TV postaja i news portala. U tome se Jutarnji ni malo ne razlikuje od drugih. sutra ce g. Imberg dobiti opsirnu analizu pisanja hrvatskih medija o g. Sanaderu.

3. Bio sam sokiran kad sam shvatio da je WAZ angazirao g. Sanadera. Tako nesto nismo dogovorili i mislim da je bilo nuzno da u takvim angazmanima moram i ja sudjelovati, jer se oni najdirektnije ticu i mene i EPH. Pred hrvatskom javnosti, takav potez biti ce nemoguce braniti. Da me se oko toga pitalo, bio bi apsolutno protiv. Bez konzultacija sa mnom i bez moga prisustva takvim razgovorima to je izraz nepovjerenja prema meni i ljudima u EPH

4. Nisam znao da g Sanader dolazi u Essen. Nisam znao da ce se sastati s predstavnicima WAZ a i nisam znao da ce g. Sanader biti angaziran. Mislim da je to nedopustivo i neprihvatljivo.

5. U konkretnom slucaju koji se tice Adriatic neta, kao sto sam i napisao, stvari se odvijaju pizitivni i bilo kakvo ukljucivanje g. Sanadera u taj proces, sprijecit ce i onemogucit angazman Vlade oko tog problema, a takodjer i zaustaviti potencijalne ulagace. U proces oko Adriatice detaljno su ukljuceni g. Imberg i nasa konzultantska kuca, pa sam molio za hitan sastanak na kojem bi se objasnio nas polozaj i perspektiva ovog posla.

6. Tekstovi u Jutarnjem listu doista nemaju nikakve veze s WAZ om, Bodom Hombachom , niti s angazmanom g. Sanadera. Naravno da nitko u Jutarnjem niti ne sanja da je WAZ sklopio neki dogovor sa Sanaderom. Kada bi se to proculo, imalo bi katastrofalne posljedice i u redakciji i izvan nje. Ja, osobno, nisam na sadrzaj Jutarnjeg mogao ni na koji nacin utjecati jer se vec tri dana nalazim u US.

 

Dragi Bodo,

ponoivno upozoravam na slanje krivih, neprovjerenih i krivo shvacenih

informacija o EPH koje u Essen diolaze razlicitim kanalima. To je lose i

opasno za nas posao. Moramo osigurati direktan i stalan kontakt.

Tvoj,

Nino