Cenzura i otkaz, pa naknada štete

Godinu je dana prošlo otkako je Nataša Škaričić, bivša pomoćnica glavnog urednika “Slobodne Dalmacije”, obavijestila javnost da je tadašnji premijer Ivo Sanader u tajnosti sazvao brifing za urednike glavnih domaćih medijskih kuća, pa tako i za njezinog nadređenog – razlog je bio što krotkije praćenje Vladine zdravstvene reforme – a dva mjeseca manje prošlo je od potonjeg uručivanja otkaza toj višestruko nagrađivanoj novinarki, inače zaslužnoj za otkrivanje brojnih velikih afera upravo u zdravstvu. Bivši joj poslodavac te vlasnik splitskog dnevnog lista, Europapress holding, međutim, odlučio je tu godišnjicu obilježiti podizanjem tužbe protiv svoje nekadašnje radnice i zahtjevom za nadoknadu štete od 190 tisuća kuna koju mu je pričinila, jer je četiri mjeseca nakon otkaza Nataša Škaričić navodno prekršila šestomjesečni otkazni rok i ugovornu klauzulu o ekskluzivitetu, po kojoj do isteka toga roka nije smjela pisati ni za koga izvan EPH-a.

A “Slobodna Dalmacija”?

Budući da je taj koncern usisao veći dio novinske produkcije u Hrvatskoj i da se ostatak scene uglavnom ne želi zamjerati najvećemu, to nam preostaje da uz gornju vijest podsjetimo čitatelje o još ponekim detaljima iz cjelokupne priče. Nataša Škaričić, naime, osim što je nastupala u interesu javnosti i svoje struke, pa je tako i povukla za rep vlastitoga gazdu i državni vrh, tokom otkaznog roka višekratno je tražila od šefova da je ranije oslobode od ugovornih obaveza, kako bi potražila novo radno mjesto i što prije počela tamo pisati svoje članke, jer joj u EPH-u više uopće nisu dopuštali objavljivanje. Naposljetku, budući da joj nisu odgovarali na dopise, javila im je da je u to ime također spremna odreći se preostalih dviju plaća; nisu joj zatim isplatili više ništa, a ona je počela pisati za Business.hr, da bi EPH svoju pravu poantu aktivirao, evo, tek početkom ove godine, sudskim putem, pravednički do boli, baš kao da već nije bio jasno obustavio isplatu dohotka Nataši Škaričić i time joj potvrdio da raskida sve odnose s njom.

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je takav zastrašujući pritisak na tu uglednu novinarku, no ovu bismo prigodu još iskoristili da javnost upozorimo na širi kontekst događanja u vezi sa EPH-om i “Slobodnom Dalmacijom”, nekad respektabilnom novinom od koje je novi vlasnik napravio tek nekonkurentan regionalni tabloid. Ipak, splitski je dnevnik nečemu dobro poslužio, izgleda, jer više indicija i nalaza upućuje na razne sumnjive financijske transakcije od trenutka EPH-ove kupovine tih novina. Preuzimanje od Hrvatskog fonda za privatizaciju 2005. godine odobrio je sam rečeni bivši premijer, no detalje ugovora nikad nismo vidjeli, a moguće je i da nećemo, bez obzira što tim povodom već dugo na Državnom odvjetništvu leži više kaznenih prijava protiv EPH-a. Štoviše, zbog sadržaja tih prijava je krim-policija od listopada triput posjećivala sjedište te firme, mada sama pojačana istražiteljska aktivnost u ovoj zemlji lako može značiti i traženje praktičnijeg načina za zataškavanje tragova.

Sindikalni predstavnik u upravi HFP-a Ozren Matijašević ukazao je tim putem na izvrdavanje obaveza EPH-a prema “Slobodnoj Dalmaciji”, budući da splitska kuća nikad nije dokapitalizirana u zacrtanom iznosu.

HND neće odustati

Umjesto toga, na nju su preusmjeravana treća dugovanja, ili su preko nje dizani golemi krediti za EPH, a vrhunac je bio opterećivanje tih novina četvrtinskim udjelom u vlasništvu Adriatice.net, otkupljenim peterostruko skuplje od realne vrijednosti, da bi na koncu država spašavala tu precijenjenu i kompromitiranu tvrtku za nekretnine, opet zahvaljujući istim političkim vezama o kojima danas – tek nakon pada Ive Sanadera – slušamo podosta od onoga o čemu do jučer nismo smjeli ni misliti.

– Privatizacijski fond nije nam dao ugovor na uvid kada smo zbog raznih prigovora to zatražili, te su nam objasnili da to ne smiju bez pristanka kupca – kazao je za “Novosti”  predsjednik HND-a Zdenko Duka.

– No to je za nas neprihvatljivo objašnjenje i ostat ćemo pri svom zahtjevu, jer se ipak radi o mediju koji je bio u državnom vlasništvu, a ne o kupoprodaji između dvaju privatnika. Također, smatramo da bi trebao biti objelodanjen ishod istrage o eventualnim nezakonitostima u vezi sa Adriaticom.net – dodao je Duka.