Digitalno maltretiranje svekolikog pučanstva

Domaća televizija ulazi u digitalnu eru. Od ponoći 26. siječnja u oblasti D5, točnije u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, signal televizijskih stanica s nacionalnom frekvencijom postao je digitalan. Od tog datuma u ovim dijelovima Hrvatske nije moguće gledati televiziju bez DVB kutije, odnosno prijemnika za zemaljsku digitalnu televiziju. Televizijski signal je time od kraja siječnja pokrio 99 posto teritorija te dvije županije, a 183.464 kućanstava trebalo je dobiti kvalitetniju sliku. U odnosu na stari analogni signal, televizijska slika trebala bi sada raditi po principu po kojem funkcionira i teletekst. Čak i mali signal dovoljan je da kućanstva imaju kvalitetan prijem.

Preopterećenje antene

Zato je Vlada i krenula od Istre koja je navodno imala najgori prijem u Hrvatskoj. Televizije sada prelaze na MPEG-2 format emitiranja, što je preduvjet da bismo svi jednog lijepog dana prešli na MPEG-4, odnosno na HDTV, televiziju visoke rezolucije. S vremenom, putem digitalne televizije bit će moguće koristiti i neke druge vrste interaktivnih usluga i elektronske programske vodiče. Planira se i uvođenje servisa kao što su e-trgovina i e-uprava.

Ipak, građani će kvalitetniju sliku na kraju morati platiti iz vlastitog džepa. Ako postavimo situaciju hipotetski, pitanje je zapravo što digitalna televizija znači jednoj baki iz Like. Ta se naša baka kao prvo mora snaći kako uopće iskoristiti vaučer od 75 kuna, darovan od Vlade za nabavku digitalnog prijemnika. Onda treba otići u trgovinu s tehničkom robom i kupiti digitalni prijemnik, koji u pravilu košta između 100 i 800 kuna. Međutim, potreban joj je i SCART kabel, koji košta još 40 kuna. Nakon toga treba se vratiti kući i instalirati cijelu opremu. Antena i televizor koje građani posjeduju trebali bi ostati isti, međutim veliko je pitanje što ako televizor nema SCART ulaz, što većina starih i lošijih televizora nema. Budući da je u tom slučaju nemoguće priključiti digitalni prijemnik, mora se kupiti novi televizor.

E sad, kako je s novom tehnologijom bilo u spomenute dvije županije? Kako saznajemo, tehničari na predajnicima Odašiljača i veza na Učkoj su radili prekovremeno, čak 36 sati u kontinuitetu. Telefoni su se usijali od pitanja, građani su postajali sve neugodniji, a odgovore je malo tko znao. Ivan iz Rijeke tako nam je kazao:

– Mi nismo imali sreće, jer za razliku od većine kvartova u Rijeci nemamo kabelsku televiziju. Sve sam morao kupiti. Kad sam sve spojio, iako imamo dobar televizor, stvar nije radila. Onda smo zatražili pomoć i došao je tim od troje ljudi. Da ne vjeruješ. Nekoliko sati su rješavali problem i na kraju su ga, ajde, ipak riješili. Sve radi, ali mi u vrhu ekrana sada piše “preopterećenje antene”.

Trećina ljudi ostaje bez slike?

Usprkos prvim teškoćama na terenu, cijela Hrvatska bi trebala do kraja godine prijeći na digitalnu televiziju. Tvrtka Odašiljači i veze, koja je nekad bila dio HRT-a a danas je poseban poslovni subjekt, izvodi cijeli posao i s njim – kasni. U medijima nitko nije spomenuo da je zapravo regija D5 trebala digitalnu televiziju dobiti još 1. srpnja prošle godine. Očigledno stvari kasne zbog nedostatka novca i tempa promjene odašiljača, a digitalnu televiziju posljednji će dobiti Zagrepčani.

Johannes Zull, direktor njemačke televizije RTL, konkurentske kuće HRT-u, nedavno je osudio brzinu uvođenja digitalizacije i iznio prognozu da čak ako se s njom završi do kraja godine, 25 ili 35 posto domaćinstava neće imati televizijsku sliku.

Pitanja o tome postavili smo i uredu e-Hrvatske koji provodi čitav projekt, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor, baš kao što su nas “otpilili” i iz Odašiljača i veza. Ostali smo uskraćeni za odgovore na pitanja koliko vrijedi cijeli projekt, kako će snaći baka iz naše priče i što će biti s digitalizacijom lokalnih televizija na koju je npr. Italija potrošila 100 milijuna eura.

M SAN grupa, HP i HRT na zajedničkom “trgovačkom zadatku”

U međuvremenu su i građani Zagreba dobili od Vlade dopis u kojem se naglašava da dobivaju vaučer za kupnju digitalnog prijemnika. Interesantno, sada dodatnih 100 kuna dobivaju od Hrvatskih pošta, ali samo za kupovinu prijemnika marke “Vivax Imago DVB-T 120”. Njihov generalni zastupnik je M SAN grupa, tvrtka s jakim političkim zaleđem, a kupovinu navedenoga prijemnika preporučuje i HRT. Udruga za pravnu zaštitu “Juris protecta” stoga je s razlogom postavila pitanje koji su motivi Vlade, Hrvatskih pošta i HRT-a da preporučuju upravo model prijemnika predloženog proizvođača, koji u Hrvatskog prodaje M SAN grupa. Prema njima, forsiranje hitnog prelaska s analogne na digitalnu televiziju leži upravo u navedenoj poveznici, a građanima ostavljaju da sami procjene radi li se tu o korupciji.

 

DVB-T prijamnik s RF modulatorom na UHF frekvenciji

Probali smo dobiti i neke informacije na besplatnom broju telefona Službe za pomoć pri prelasku s analognog na digitalno emitiranje TV programa (0800 112 011). Poslali smo e-mail službi s upitom da li zbog prelaska na digitalno emitiranje TV slike moramo promijeniti i sam televizor ukoliko ne posjeduje SCART ulaz?

Iako je odgovor dobronamjeran i veoma tehnički detaljan, ostavit ćemo našim čitateljima da sami procjene koliko im može pomoći. U njemu piše: “S obzirom da posjedujete TV aparat starog tipa koji ima samo koaksijalan ulaz, za spajanje na DVB-T prijamnik potrebno je dobaviti takav tip prijamnika koji je opremljen sa RF modulatorom koji će digitalni signal pretvoriti u analogni i modulirat na jedan od kanala u UHF frekvencijskom području, kako biste tada mogli odabirom toga TV kanala dobiti sliku na vašem televizoru. Ovog trena na našem tržištu teško je naći odgovarajuće DVB-T prijamnike pa vam preostaje strpljivost da se pojave u trgovinama. Od modela koji su prikladni za Vas navodimo neke (npr. Topfield TF 4000T ili Infinity DVB-T 8010) koje možete nabaviti i putem web shopa. Ako biste željeli koristiti DVB-T prijamnik koji nije opremljen ugrađenim RF modulatorom moguće je u specijaliziranim trgovinama elektroničke robe potražiti posebni uređaj, tzv. UHF (ili VHF) RF modulator, kao dodatak običnom DVB-T prijamniku – potrebno je obratiti pažnju da priključci za priključenje na DVB-T prijamniku i modulatoru budu odgovarajući!”