Inicijativa za podizanje spomenika Milankoviću

Novozagrebačko naselje Travno uskoro bi moglo dobiti javni spomenik u obliku kratera s Marsa. Inicijativa za podizanje spomenika Milutinu Milankoviću, koji bi se trebao nalaziti na lokaciji budućega parka između zgrade Mamutice i Ulice Savezne Republike Njemačke, pokrenuta je prošle godine povodom 130. obljetnice Milankovićeva rođenja i Međunarodne godine astronomije. Prijedlog spomenika svojevrsna je umjetnička interpretacija meteoritskog kratera, budući da su u čast toga hrvatskog i srpskog astronoma, geofizičara i klimatologa svjetskoga glasa nazvani krateri na Mjesecu i Marsu. Po Milankoviću, koji je bio i jedan od svjetski najuglednijih članova JAZU-a, nazvana je i medalja za klimatologiju Europske geofizičke unije i jedan asteroid, ali nijedna ulica u njegovoj rodnoj zemlji, gdje su sve preimenovane.

Konačni se prijedlog spomenika podudara s oblikom Milankovićeva kratera na Marsu, a svojom je kružnom formom i površinom istovremeno i umjetnička interpretacija “Milankovićevih ciklusa”, odnosno klimatskih promjena, kaže kiparica Ana Elizabet, autorica modela spomenika. Taktilna skulptura koja poziva na dijalog i interakciju ima i edukativnu funkciju kroz afirmaciju samoga znanstvenika koji je u Hrvatskoj potpuno marginaliziran. S obzirom na to da je posvećena Milankoviću koji je bio i klimatolog, ona želi potaknuti i odgovorniji odnos prema okolišu, navodi Ana Elizabet. 

Spomenik promjera oko 3,5 metra i visine oko 80 centimetara bio bi smješten na sjevernoj polovici budućega parka, sa zapadne strane Mamutice. Skulptura je zamišljena u tehnobetonu s glatkim površinama. Jedna od ideja je i da se sa spomenika astronomu noću mogu gledati zvijezde. Funkcionirala bi i u specifičnoj vizuri s prozora Mamutice, najveće zgrade u zemlji. S obzirom na izbor materijala, izrada ne bi bila skupa.

Lokacijski se “krater” predlaže u naselju koje je indirektno vezano uz svemir tj. u kojem su po izgradnji sedamdesetih godina sve javne površine bile imenovane u čast osoba i pojmova vezanih uz astronomiju i zrakoplovstvo. Nažalost, te su ulice preimenovane devedesetih bez da se vodilo računa o smislenom kontekstu, pa je tako danas od izvorne nomenklature preostala samo Kopernikova ulica. Smještanjem spomenika Milankoviću upravo u Travno nadograđuje se povijesni kontekst. Skulptura je osim uloge znaka u prostoru usmjerena i k stvaranju kvartovskog identiteta temeljenog na memoriji mjesta. Prijedlog lokacije izbor je autora ovoga teksta, ujedno i inicijatora spomenika.

Zapuštena lokacija za koju se spomenik predlaže upisana je kao zaštićena zelena površina i već je desetljećima u planu njezino stavljanje u funkciju javnoga parka. Danas je to šikara, mjestimično privatizirana malim urbanim vrtovima za koje se također predlaže da kao autentična vrijednost na neki način budu reinterpretirani s budućim uređenjem parka, ali u službi javnosti. Osim afirmacije velikoga znanstvenika i poticanja uređenja parka, ova inicijativa za cilj ima i obogatiti Novi Zagreb umjetničkim sadržajem u javnom prostoru. Ujedno se želi dokinuti aktualna praksa naguravanja retrogradnih spomenika u najuže gradsko središte. Prijedlog je građanska inicijativa, a o gradu ovisi hoće li se i kada spomenik realizirati.

A Milankovićeva ulica?

Inicijativa za imenovanje ulice u čast Milankovića podnesena je nadležnom gradskom odboru unazad više od godinu dana. Iako su pravovremeno predložene konkretne slobodne lokacije, Milanković do danas nije dobio svoju ulicu. Inicijalni prijedlog bio je da se povodom Međunarodne godine astronomije 2009. sve nove javne površine u tada otvorenom novom naselju Sopnica-Jelkovec nazovu po planetama Sunčeva sustava i znanstvenicima koji su dali osobit doprinos izučavanju svemira. Broj novih ulica odgovarao je broju planeta, a uz Milankovića predložen je i jedan strani znanstvenik, Galileo Galilej (400. obljetnica konstrukcije teleskopa bila je i povod za proglašenje Međunarodne godine astronomije). Svemirski kontekst ulične nomenklature službeno su podržali Nacionalni odbor Hrvatske za Međunarodnu godinu astronomije, Hrvatsko astronomsko društvo, zagrebačka zvjezdarnica i Zagrebački astronomski savez. Međutim, grad inicijativu nije usvojio – sve ulice u novom naselju danas nose imena po glazbenicima i muzikolozima. Za Milankovića i Galileja naknadno su predložene alternativne slobodne lokacije u Novom Zagrebu. Obljetnice su prošle, a ulice još nisu imenovane.