Hrvatske šume konačno tuže Žužića i Miljavca

Karlovačka Uprava šuma od dužnika potražuje gotovo 30 miliona kuna za isporučenu drvnu masu, dok Hrvatske šume ukupno potražuju 407 miliona kuna. U sklopu Uskokove akcije policija je zaplijenila dokumentaciju osam najvećih dužnika na nivou Hrvatske, a u Upravi šuma Karlovac to su firma “Lignum” Pavla Miljavca, bivšeg ministra odbrane i generala HV-a, i DIP Karlovac, koji je u međuvremenu zatražio reprogramiranje duga, ali i otplatio četiri miliona. “Lignum” je Hrvatskim šumama ukupno dužan 18 miliona kuna, od toga 11,8 miliona Upravi šuma Karlovac.

Reprogramiranje su zatražili također “Spačva” i “Viševica” na način da od ukupnih uplata 20 posto ide na otplatu dugovanja, a 80 posto za novu sirovinu koju i dalje dobivaju. One koji nisu zatražili reprogramiranje duga, po nalogu direkcije Hrvatskih šuma, karlovačka Uprava šuma je tužila. Uz Miljavčev “Lignum” tužena je i poznata tvrtka “Solidum Žužić” iz Velike Gorice. Ona Hrvatskim šumama duguje oko 35 miliona kuna, a karlovačkoj podružnici “svega” 2,5 miliona.

Toliko o uspješnim poduzetnicima u drvnoj industriji koji su svoja poslovna carstva gradili na račun države odnosno državnih poduzeća. Nažalost, nisu samo spomenuti poduzetnici tako radili. Brojni privatnici bliski vlasti koristili su svoj položaj i “uspjehe” u poslovanju gradili na neplaćanju obaveza ili sirovina velikim državnim sistemima.

Opće je poznato da i ostali veliki državni sistemi, recimo HEP i Hrvatske vode, imaju milione kuna nenaplaćenih potraživanja, kao i razna druga komunalna poduzeća na nivoima županija, gradova i općina. Nažalost, na lokalnom nivou teško je doći do nekih konkretnijih iznosa jer se podaci o dugovanjima proglašavaju poslovnom tajnom, odnosno bit će da dužnici i dalje imaju određene sponzore koji ih štite unatoč tome što se radi o novcu javnih poduzeća.

Ostaje otvoreno pitanje zašto su Hrvatske šume neplatišama isporučivale sirovinu i zar je morao biti stvoren toliki dug da se nešto poduzme. S druge strane, ako obični građani ne plate struju, vodu ili komunalije, obustavlja im se daljnja isporuka, moraju platiti dug sa kamatama i ponovno ukapčanje.