Kad propadneš na izborima, napadni ćirilicu

Vukovarski ogranak HSP-a pokrenuo je potpisivanje peticije protiv upotrebe srpskog jezika i ćirilice u Vukovaru, što je definisano gradskim statutom. Peticijom žele pred gradskim većem inicirati raspisivanje referenduma o ukidanju stavka 3. članka 61. statuta Grada Vukovara koji Srbima daje pravo upotrebe srpskog jezika i ćiriličnog pisma “u službenoj komunikaciji i javnim poslovima iz samoupravnog delokruga Grada Vukovara”. Lako još za statut, ali upotreba jezika i pisma manjinama je zagarantovana Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Možda da i njega stavimo na referendum?!

Sve je počelo tako što je pre dva meseca klub većnika SDSS-a zatražio da im se materijali za sednice dostavljaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Iako su nakon toga održane dve sednice gradskog veća, članovima ovog tela iz redova SDSS-a nije bilo udovoljeno. U HSP-u sve to ocenjuju kao “uvođenje ćirilice na mala vrata” što je, kažu, posledica dogovora HDZ-a i SDSS-a. Do 21. marta planiraju da dobiju podršku 20 odsto ukupnog broja birača u gradu, odnosno 6.600 potpisa građana s pravom glasa.

– Svaka grupa građana prema statutu Grada Vukovara ima pravo na skupljanje potpisa i pokretanje inicijative za raspisivanje referenduma ako skupi podršku 20 odsto birača, ali mislim da se iza tog referenduma krije prebrojavanje Srba i Hrvata i potenciranje podela u gradu – kazao je za “Novosti” Dejan Drakulić, predsednik gradske organizacije SDSS-a i podnosilac zahteva za ćiriličnim materijalima. On smatra da HSP ovom inicijativom prikuplja jeftine političke poene, budući da ta stranka više ne sudeluje u gradskoj vlasti.

– Ova inicijativa je pritisak na građane Vukovara, posebno na većinski narod – naglasio je Drakulić i pozvao sve građane da se okrenu demokratskom i pravednijem Vukovaru.

Generalni sekretar SDSS-a Danko Nikolić ocenio je inicijativu HSP-a pokušajem te stranke da se vrati u politički život Vukovara.

– Mislim da u tome neće uspeti jer verujem da će se naći kompromis i da neće biti potrebe za neposrednim izjašnjavanjem građana – kaže Nikolić dodajući da izmene statuta može doneti samo gradsko veće.

– HSP može nametnuti obavezu da se veće o tome izjašnjava, ali odluka neće zavisiti od rezultata referenduma, već od odnosa snaga stranaka u veću – smatra Nikolić.

Čelnik HDZ-a u Vukovaru i saborski zastupnik Petar Mlinarić smatra da je za službenu upotrebu manjinskog jezika i pisma relevantan popis stanovništva, a ne popis birača te dodaje da Srba u Vukovaru ima manje od zakonom propisane jedne trećine. 

Inače, odredbe u gradskom statutu navode mogućnost pripadnika srpske nacionalne manjine da se gradskoj upravi obraćaju na srpskom jeziku i ćirilici, ali gradska vlast nema obavezu na isti način odgovarati.

Vukovar je jedna od onih sredina u kojima je više birača nego stanovnika. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, Vukovar ima 31.670 stanovnika od čega je pripadnika srpske nacionalne manjine 10.412, odnosno 32,88 odsto. Zanimljivo je da su na popisu birača u Vukovaru tokom poslednjih predsedničkih izbora bile 33.032 osobe, od čega srpske nacionalnosti njih 12.970 ili 39 odsto, što je podatak i sa nedavnih manjinskih izbora.