Most prema susretu Josipović-Tadić

Misija naše delegacije nije bila stvaranje kontakta između predsjednika Srbije Borisa Tadića i Hrvatske Ive Josipovića, ali očekujemo da će do toga uskoro doći – više puta je zainteresiranim novinarima objašnjavao Janko Veselinović, šef delegacije Skupštine Srbije i voditelj Grupe prijateljstva s Hrvatskom, tokom posjete Zagrebu 22. i 23. februara.

– Cilj posjete dogovorene prije tri mjeseca, koja je slučajno pala odmah iza Josipovićeve inauguracije, bilo je unapređenje međuparlamentarne suradnje kao osnove za daljnji razvoj dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Srbije i jačanje suradnje dviju država – rekao je Veselinović.

Poslanik vojvođanskih Hrvata Petar Kuntić dodao je da su došli da stvaraju osovinu mira između Zagreba i Beograda.

– Dolazimo kao prijatelji i tako smo ovdje dočekani – na najvišem nivou – rekao je Kuntić

Ističući da u parlamentu Srbije zagovaraju potrebu bolje međuregionalne suradnje, što je ključ za stabilnost na Balkanu i za priključenje EU, Veselinović smatra da je delegacija ostvarila više nego što se nadala.

– Očekujemo da će ovi razgovori biti dobar primjer i drugim nivoima, recimo saradnji lokalnih samouprava, ali i AP Vojvodine i županija u Hrvatskoj – kazao je Veselinović.

– Saglasni smo da pitanje Kosova ne bi smjelo da utiče na rješavanje drugih veoma važnih pitanja za građane, od prava na povratak, imovinskih prava i manjinskih prava Srba koji žive u Hrvatskoj do prava Hrvata koji žive u Srbiji – rekao je šef srpske delegacije. Nada se da će konferencija na ministarskom nivou o povratku izbjeglica, koja se krajem marta održava u Beogradu, biti kvalitetna.

– Treba da slijedimo pozitivne primjere u rješavanju manjinskih pitanja na obje strane i da ono što je ostvarila manjina na jednoj strani bude pozitivan primjer drugoj strani – rekao je Veselinović.

Delegacija, u kojoj su uz Veselinovića i Kuntića bili i potpredsjednik Skupštine Nikola Novaković i članovi Grupe prijateljstva Radovan Radovanović, Momo Čolaković i Nebojša Ranđelović, razgovarala je s Međuparlamentarnom grupom prijateljstva koju vodi Neven Mimica, a zatim i s članovima saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju koji vodi Milorad Pupovac.

Predsjednik Josipović rekao je da će se s Tadićem sresti kad se za to stvore uslovi i ocijenio da dolazak srpske delegacije u Zagreb predstavlja pozitivan trend u odnosu na događaje iz proteklih mjeseci.

– Vjerujem da je to početak buduće konstruktivne suradnje dviju zemalja jer ova generacija političara s hrvatske i srpske strane nema pravo ostaviti probleme narednoj generaciji – rekao je Josipović. 

U razgovoru sa šefom Sabora Lukom Bebićem bilo je riječi o suradnji parlamenata i najavi posjete predsjednice srpske Skupštine Slavice Đukić-Dejanović 1. marta. Delegacija se srela i sa šefom diplomacije Gordanom Jandrokovićem i vicepremijerom Slobodanom Uzelcem. Posjeta poslaničke grupe završila je razgovorom s predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj na čelu s predsjednikom SNV-a Miloradom Pupovcem. O položaju Srba u Hrvatskoj goste su informirali i predsjednici SDSS-a Vojislav Stanimirović, SKD-a “Prosvjete” Čedomir Višnjić, “Privrednika” Nikola Lunić i ZVO-a Dragan Crnogorac.