Nema posla za predstavnike Srba

Na nedavnim dopunskim izborima za predstavnike srpske nacionalne manjine Jelena Roknić izabrana je za zamjenicu načelnika Opštine Topusko. U prvom izbornom krugu među šest protivkandidata sa osvojenih stotinu i nešto glasova ušla je u drugi izborni krug, u kojem je trijumfovala. Nakon izborne pobjede, u skladu sa zakonom, uputila je dopis načelniku Opštine Topusko u kojem traži zasnivanje profesionalnog radnog odnosa na mjestu zamjenika načelnika, jer je samo punim radnim angažmanom moguće sanirati postojeće nagomilane probleme. Međutim, tu počinju njeni problemi.

Načelnik opštine Nikola Abramović (HDZ) u dopisu joj odgovora da opština nema sredstava za profesionalca pa joj se nudi savjetnička funkcija sa aktivnošću od nekoliko sati sedmično! U obrazloženju piše, kaže Jelena Roknić, da u proračunu nisu predviđena sredstva za plaću zamjenika načelnika, da sistematizacijom nije utvrđeno mjesto zamjenika načelnika, da odlukom i kriterijima za utvrđivanje plaća nije utvrđen koeficijent za zamjenika načelnika te da niti jednim aktom nije utvrđeno radno vrijeme za profesionalno obavljanje dužnosti zamjenika načelnika. Načelnik se takođe poziva i na drugog zamjenika, izabranog na redovnim izborima, koji posao obavlja volonterski, uz naknadu koju navodi u dopisu.

– Međutim, načelnik ne iznosi činjenicu da tom zamjeniku uopšte ne odgovara da profesionalno obavlja tu dužnost, s obzirom na to da je u stalnom radnom odnosu u Obrtničkoj komori, da je tajnik u udruzi branitelja, tajnik u nogometnom klubu i da vodi informatički tečaj u prostorijama koje mu je općina dodijelila. A na svim tim “volonterskim” mjestima prima odgovarajuće naknade. Polazeći od toga, načelnik je zaključio da “nema potrebe da se na izabranoj dužnosti angažiram puno radno vrijeme” te mi je odredio osmosatno radno vrijeme za cijeli tjedan, uz simboličnu naknadu, i to na “dužnosti savjetnice načelnika za pitanja nacionalnih manjina”. O gorućim problemima Srba, koji čine bezmalo polovinu stanovništva opštine, načelnika bih trebala savjetovati?! Treba da savjetujem umjesto da pripremamo razvojnu strategiju opštine, projekte kojima bismo, između ostalog, rješavali i probleme srpske zajednice, a sve uz pomoć europskih fondova. Na takav način rješavali bismo i “srpske” i “hrvatske” probleme – kaže ova diplomirana pravnica.

– S moje strane bilo bi nedopustivo ignorirati teške privredne prilike kroz koje prolaze i sredine bogatije od naše. No, ne može se prihvatiti činjenica da se štednja provodi samo u dijelu koji pogađa srpski korpus i njegove političke predstavnike. Smatram da, kao izabrana predstavnica srpske zajednice u Opštini Topusko, upravo svojim punim angažmanom mogu pridonijeti i mjerama štednje, recimo zalaganjem za smanjivanje plaća svih koji ih primaju iz budžeta. U suprotnom, to ne mogu drugačije tumačiti već kao diskriminaciju, i mene i biračkog tijela koje me izabralo na tu dužnost. Demokracija je skupa, ali diskriminacija jedne manjinske zajednice još je skuplja – kaže Jelena Roknić. Bez obzira na to što nije konačno riješen njen profesionalni status, ova agilna diplomirana pravnica, rođena u Bosni i udana u jednoj od najuglednijih porodica u Perni, svaki dan je u svojoj kancelariji u opštinskoj zgradi, na usluzi građanima.

– Sve drugo bilo bi prevara birača – kaže Jelena Roknić. Dodaje da je u susjednoj Opštini Gvozd, po svemu siromašnijoj od Topuskog, na dopunskim izborima izabran predstavnik hrvatskog naroda za zamjenika načelnika. Odmah je profesionalno angažiran, kao i izabrani predstavnik u Glini.

– Upravo zato smatram da moj slučaj ima dalekosežnije značenje i da se najmanje tiče mog osobnog statusa – zaključuje Jelena Roknić svoju priču za “Novosti”.