Sjever i jug Hrvatske ujedinile svastike i bijele kapuljače

Galopirajući rast nezaposlenosti s kojim se svakodnevno suočavamo i društvena kriza uzrokovana globalnom recesijom ovih dana doživljavaju kulminaciju, tako da ne čudi da u ovim otužnim kriznim vremenima ljudima, posebice mladima, svašta pada na pamet. Primjere nalazimo u najnovijim slučajevima iskazivanja rasizma.

Tako su se na školskom maskenbalu u osječkoj Elektrotehničkoj i prometnoj školi učenici jednog razreda maskirali u pripadnike Kjukluks klana i pred ravnateljem škole Ladislavom Lukavcem krenuli maltretirati učenika koji se pak maskirao u Afroamerikanca.

– Učenici su trebali pokazati borbu protiv rasne diskriminacije, no stvari su otišle u krivom smjeru – opravdavao se ravnatelj Lukavec kasnije u dnevnim novinama.

Maškare s rasističkom tematikom zabilježene su i u Splitu gdje su se četvorica mladića odjenuli u nacističke odore SS postrojbi, dok je jedan njihov kolega, kojega su cijelim putem nimalo nježno gurali, na odjeću prišio Davidovu zvijezdu. Sporna je skupina bila dio fašničke povorke koju je organizirao Grad Split, a na koju je medije upozorio Jovan Grkinić iz splitskog ogranka Ljevice Hrvatske.

– Nisam mogao vjerovati onome što sam u jednom trenutku vidio, ja i moje društvo – izjavio je Grkinić “Slobodnoj Dalmaciji”.

Rasistički ispadi kulminaciju su doživjeli prije tjedan dana, u vatrogasnom domu u Bukovju kraj Križevaca. Ipak, tajni koncert njemačkog neonacističkog benda Blu Maks, s kojim su trebale nastupiti i dvije domaće propagandno-rasističke grupe, završio je prije negoli je i počeo. Sve zahvaljujući Udruzi mladih antifašista iz Zagreba, čiji članovi su nakon anonimne dojave o održavanju koncerta ekspresno obavijestili policiju.

U sprečavanju širenja zlih duhova prošlosti važna je odgovornost čitavoga društva, počevši od škola, u kojima đaci u udžbenicima nerijetko uče uljepšanu nacionalnu povijest. I zbog toga, između ostalih uzroka, kasnije nastaju radikalne stranke poput Hrvatskog oslobodilačkog pokreta ili skupine kao što su Nacionalni stroj i Obraz u Srbiji, a koje promiču antisemitizam, rasizam i međuetničku mržnju.