Što bi bilo od svjetske književnosti da su postojali forumaši?

Neforumaše treba voljeti. Oni sačinjavaju veći dio čovječanstva. Više od toga – njegov bolji dio. Neforumaši su stvorili svijet. Oni su sagradili gradove, podigli višekatnice, uveli kanalizaciju i vodovod, popločali ulice i rasvijetlili ih električnim svjetiljkama. Oni su raširili kulturu po cijelome svijetu, pronašli štampu, uzgojili papriku baburu, napravili most na rijeci Kaj, odgonetnuli egipatske hijeroglife, uveli neopasnu britvu, uništili trgovinu robljem i ustanovili da se od sojinih bobica i odojka može prirediti 114 ukusnih i hranjivih jela a od slanutka i sočivice nijedno. A kad je sve bilo gotovo, kad je naša rođena planeta dobila prilično uređen izgled, pojavili su se mail, chat i forum. Jedino što je još gore od foruma jesu – forumaši.

Forumaši, recimo, najčitanijem živućem piscu hrvatskog weba ikad, Tomislavu Klauškom, pišu sočne kritike. Npr. njegovi textovi su najobičnije gomno, a on sam je golo gomno.
On do podne mrzi cijeli svijet, a od podne i samog sebe.

To je još pristojno. Neki među njima, međutim, idu i dalje: HOĆE LI DIJASPORA PLAĆATI KRIZNI NAMET? jebo ti bog mater klauski mater ti jebem u pičku retardiranu sta ti znas o dijaspori majmune serem ti se i popišam u usta dijaspora bira vlast u hrvatskoj, radi ove izjave najebem ti se majke milijardu puta u životu govno malo nevazno 70% građana hrvatske ne želi izaći na izbore i glasovati, a navodno par tisuca hrvata im iz dijaspore bira vlast? gubo čujes li ti sebe mater ti jebem u usta, da izađe samo 3% vise građana u hrv. nikakve veze ne bi dijaspora imala majku ti jebem radi obvoga zavazda, steta sto i tebe nisu u oluji počistili i gubu koja te podupire u ovom razmišljanju ološu mali, ti nisi Hrvat ti si bijedni kurčić propalo piskaralo mrš mrš mrš! 

Janko Polić Kamov hrvatskog weba

Klauškog će kad-tad – ako je malo osjetljiviji – umjesto čira na želucu ili gladi, kao pisce jučerašnjeg svijeta, ubiti postovi na forumu. Npr. netko ga umjesto cigle jednom pogodi ravno u glavu s postom “Lobotomislave – mrš mrš mrš, bljuv i zgad”, i hops, eto ti našeg junaka kako umjesto na sjevernoameričkom serveru roštilja u mirogojskoj crljenici i gleda zelje kako raste, odozdo. Janko Polić Kamov hrvatskog weba. Ma što Kamov?! Jesenjin, Jesenjin i Majakovski! Iljf i Petrov! Rimski i Korsakov! Ortega y Gasset! Dolce i Gabana! Alfa i omega “seamaster 300 m”.
Slično pišu i Aci Stankoviću.
Mislila sam da slijedi ozbiljna analiza zašto su Jergović i Kusturica isti. Razočarala sam se. Slijedilo je samo nategnuto poređenje dvojice Sarajlija, iz kog se ne može zaključiti da su isti. Makar Jergović oženio sestru direktora Leksikografskog zavoda (koji ne zna znanje), makar mislim da je prosječan pisac (vrijeme ga neće nadživjeti), makar pisao knjige brzinom kojom se gule krompiri, makar zbrisao iz Sarajeva, makar je svašta lupao po Slobodnoj Dalmaciji, na početku svog pobjeguljskog staža, ne nisu isti. Jergović Bosnu ne mrzi i nema dilema ko je napao, i kakav je karakter rata bio. Stankoviću, uz svo poštovanje, pretjerao si!

Forumaši su, vidimo, prepreka pravoj književnosti. Što bi, recimo, neki naš forumaš svojedobno napisao Tolstoju za “Rat i mir”?
Ej, alo, Tolstojevski, krkane nijedan! nije li to moglo malo kraće, pederčino neiživljena? Mrš mrš, zgad, ser ser! Bljuv! Fuj! Daj šalabahter!

A Jergoviću? E, njemu ništa. “Vrijeme ga neće nadživjeti”, kako je pisala forumašica. To je zato što je zabranio postove. Ta mala mudrost omogućit će mu da on nadživi vrijeme.

Pa onda, Borisu Vianu: kakvo je to šugavo metroseksualno ime?
Krleži: a da malo naučiš hrvacki izrode nijedan nepismeni drtino!
Iljfu i Petrovu: alo, Iljf, gdje ti je Petrov? Jel se guzite? Ne ne guzite memuvamjebemdavammamujebemmmmm  …..lažete oba!
Ili na primjer, a mogli smo tu uzeti i bilo koga drugoga, Henryju Milleru: kae gnjusu, jebeš li ti štogod osim nas, jebi si majku! vidimo sve se vidi se iz te tvoje drkaroške proze pičtitimaterinadatipička materina! Mrš pič mat! Pič mat! Pič mič! Mat!

Cijenimo prave umjetnike

Nakon tog posta Henry Valentine Miller uzima onaj golemi balčak sa 226. stranice “Jarčeve obratnice” i njime se ubija. U takvom svijetu on ne želi živjeti, on, sex made man, Tomislav Klauški erotskog štiva Istočne obale. Ne može on podnijeti ideju da ga zovu “gomnom” i “frustriranim kretenom”.

Slična sudbina kači i Ernesta Hemingwaya. Taj se jednom žešće napio i usnio čudan san; vidio je mlade forumaše, i krajičkom oka ugledao što pišu o “Kome zvono zvoni”: …četničino bradata spodobo nakazo millitarstička seksistička majmune govnavi dabili majmune govnavi…
Ernest se tog jutra ustao veoma rano i otišao u podrum kako bi iz ormara izvadio pušku. Potom se popeo stepenicama i smjestio se pored ulaznih vrata gdje si je pucao u glavu. Ovo je, napokon, razumno objašnjenje njegove smrti.

Onome tko ga uspije opovrgnuti na forumima ćemo napisati ono što ga slijedi. Tu poruku vam zasad ne možemo pokazati jer bi vas (+) ubila prejaka riječ. Za pokušaj opovrgavanja kaznit ćemo vas gledanjem Hloverkina kućnog videa, o kojemu na forumima nećete smjeti napisati ni posta.
Mi još cijenimo prave umjetnike!