Vijesti

Sukob na glazbenoj ljestvici

Želi li HGU zabiti čavao u lijes Stojedinice?

Treba li Radio 101 dokrajčiti sada kada proživljava najteže dane u svojoj povijesti, ranjen minusom od preko 20 milijuna kuna ili mu ipak treba pružiti ruku? Za prvu soluciju ovih se dana opredijelila Hrvatska glazbena unija, pozivajući hrvatske glazbenike da razmisle prije nego što pristanu svojim nastupom pomoći Radiju 101. Kao osnovni razlog tog upozorenja navode odnos Radija 101 prema domaćoj glazbi. HGU napominje da vrlo mali broj domaćih izvođača zadovoljava zahtjevne produkcijske i estetske kriterije urednika tog radija.

– Svaka radiopostaja ima pravo na svoju programsku politiku pa tako i Radio 101 – kaže urednik glazbenog programa Radija 101 Siniša Švec. Napominje da su baš oni promovirali čitav niz urbanih izvođača, a imaju pravo da ne puštaju baš sve što se na domaćoj sceni pojavi. Na radiju smatraju da se HGU odlučio na ovaj potez baš sada zbog inicijative da se krajem veljače organizira veliki rok spektakl u Areni na kojem bi nastupili vodeći hrvatski bendovi i čiji bi prihod bio namijenjen pomoći Radiju 101.

HGU je potaknut službenim podacima Radija 101 u kojima se najizvođeniji hrvatski izvođač, grupa TBF, našao tek na 22. mjestu najizvođenijih pjesama u prvih deset mjeseci prošle godine (240 emitiranja). Štoviše, HGU sugerira glazbenicima da sklope komercijalni ugovor s Radijem 101 uz savjet: ukoliko odluče nastupiti na humanitarnom koncertu za pomoć radiju, neka se Stojedinica ugovorom obaveže da ih neće ignorirati u svom programu. Činjenica jest da su kriterij glazbenih urednika Radija 101 neuobičajeni i da su npr. Dino Dvornik, Majke i Urban u prvim danima karijere imali poteškoća pri probijanju na valove ove stanice. To što je predsjednik HGU-a Husein Hasanefendić Hus ujedno vođa Parnog valjka, koji se doista rijetko pojavljuje u eteru Stojedinice, sasvim je druga priča… D. Jagatić

  •  

SPCO Karlovac traži da se “Prosvjeta” i VSNM povuku iz projekta kulturnog centra

Da ne bi bilo neželjenih posljedica

Uprava SPCO Karlovac demantirala je navode predsjednika karlovačkog pododbora SKD-a “Prosvjeta” Milana Jakšića koji je za sve probleme oko neotvaranja prostorija kulturno-duhovnog centra optužio predsjednika VSNM-a Karlovačke županije Radu Kosanovića.

“U cilju sprečavanja bilo kakvih neželjenih posljedica i podjela unutar srpske zajednice u Karlovcu, episkop Gerasim donio je odluku kojom SKD ‘Prosvjetu’ i VSNM Karlovačke županije povlači iz projekta”, stoji u dopisu koji u ime vladike gornjokarlovačkog Gerasima potpisuje jerej Slaviša Simaković. Nastavak svih preostalih radova na uređenju prostora za realizaciju svojih vlastitih projekata i potreba ubuduće preuzima SPCO Karlovac. Sva eventualna potraživanja na ime ulaganja u uređenje prostora, sa računima, specifikacijama i cijenama izvršenih radova u roku od 15 dana treba dostaviti na adresu SPCO Karlovac.

“Prema konceptu koji je predložio episkop Gerasim, prostor je trebao služiti za vjerske, kulturne i obrazovne svrhe, a podjednako su ga za realizaciju svojih programa trebali koristiti SKD ‘Prosvjeta’ pododbor Karlovac i županijski VSNM, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvenu općinu”, stoji u dopisu.

Županijski VSNM bio je spreman potpisati ugovor sa crkvom, tvrdi Rade Kosanović, ali je to odbilo učiniti predsjedništvo karlovačkog pododbora “Prosvjete”. Neslužbeno saznajemo da je, nakon što vladika Gerasim više mjeseci ne želi razgovarati sa članovima karlovačke “Prosvjete” i Milanom Jakšićem, formirana tročlana delegacija koja je zatražila prijem kod vladike. M. Cimeša

  •  

Pismo Rastka Močnika povodom početka “beogradskog procesa”

Tužba ne proganja djelo, već politiku anarhista

Drage kolegice, dragi kolege,

pogledajmo činjenice. Poznate su nam posljedice radnje i znamo kako optužnica kvalificira to djelo. Između djela i optužnice stoje optuženi. Uloga suda je da međusobno poveže ta tri bloka činjenica. Sud mora utvrditi vezu između djela i optuženih: jesu li stvarno počinili djelo ili ga nisu počinili. Mora utvrditi i radi li se doista o radnji o kojoj govori optužnica: “međunarodni terorizam”. Sud će morati utvrditi je li moguće povezati radnju s definicijom koju predlaže optužnica.

Optužnica je tu povezanost već uspostavila. Čini se da je nužna veza koja povezuje trivijalnost radnje sa spektakularnošću optužbe – upravo skupina optuženih. Ako je tužba proglasila trivijalnu radnju spektakularnim zločinom samo zato što to djelo pripisuje određenim osobama, aktivistima određene politike, onda zakon ne upotrebljava univerzalno, već konkretno politički. Optužnica je povezala radnju, optužene i kvalifikaciju djela na način koji ne spada u pravni postupak, već u ideološko postupanje.

Spektakularni višak optužnice nad trivijalnošću radnje govori da tužba ne proganja djelo, već politiku šestorke. Ne bilo kojih osoba – već ljudi koji svojom politikom od nas zahtijevaju da počnemo misliti.

Solidaran sam s optuženom i optuženima u beogradskom procesu, jer i ja mislim da svijet ponižavanja i iskorištavanja nije jedini mogući svijet.

Rastko Močnik

  •  

Neven Mimica, potpredsjednik Sabora i predsjednik Odbora za evropske integracije primio je 15. februara u nastupnu posjetu ambasadora Srbije u Hrvatskoj Stanimira Vukićevića. Vukićević je najavio da će 22. februara u posjet Saboru doći grupa prijateljstva Srbija-Hrvatska koju čine poslanici Narodne skupštine Srbije.

Crkva Svetog proroka Ilije u Zadru ponovo se našla na udaru vandala – na njenim su zidovima po tko zna koji put ispisani ustaški grafiti, saopćila je Dalmatinska eparhija. Nakon nedavne najave zadarskog gradonačelnika da će u Zadru iz “higijenskih razloga” biti uklonjeni ostaci osamdesetak u ratu porušenih kuća vlasnika Srba, ovo je novi vid pritiska, ističe SPC.

Na skupštini općinske organizacije SDSS-a kazano je da je zahvaljujući toj stranci Krnjak u posljednjih nekoliko godina dobio više od 20 kilometara asfaltiranih puteva, nekoliko mostova, vodovodnu mrežu, a samo lani je u socijalni program uloženo 340 hiljada kuna.

Karlovački Odbor za ljudska prava uputio je gradonačelniku Damiru Jeliću otvoreno pismo zbog postojanja uvredljivih grafita u nekim dijelovima grada. Od glasnogovornice grada Andreje Barberić saznajemo da je gradonačelnik obećao da će sa članovima Odbora, kada snijeg okopni, obići grad i vidjeti gdje se točno neprimjereni grafiti nalaze.

SNV Zagrebačke županije obilježio je 13. februara u Velikoj Gorici Sretenje, Dan državnosti i Dan vojske Republike Srbije. Predsjednik Vijeća Dragoljub Geratović podsjetio je na značenje Sretenjskog ustava. Zamjenik župana Rudolf Vujević rekao je da je Zagrebačka županija primjer dobrog odnosa prema manjinama. N. J. i M. C.