Zašto Veljko Jančić nije prošao?

Programsko vijeće HRT-a ostavilo je svoju kuću još naredna dva mjeseca u zrakopraznom prostoru ne izabravši novog glavnog ravnatelja. Prije samo nekoliko tjedana članovi Vijeća disali su kao jedan pokušavajući na sve moguće načine otjerati Vanju Sutlića. Kada su to konačno uspjeli, krenuli su u micanje Hloverke Novak Srzić, iako je već tada bilo jasno da više nisu tako jedinstveni. Idući veliki korak bio im je izbor novog glavnog ravnatelja. No, tu su se već prestali grliti, vratili se u svoje davno iskopane rovove i započeli novu bitku.

Zakonodavac je Vijeću postavio pravilo da prvog čovjeka HRT-a treba izabrati natpolovičnom većinom. U konkretnom slučaju, od ukupno 11 članova Vijeća (trenutno ih je desetero jer još nije izabrana zamjena za Đuru Popijača), njih osmero mora dati glas novom glavnom ravnatelju. Dovoljno je, dakle, da se dva ili tri člana zainate i uskrate svoj glas onome s najviše izgleda i da natječaj propadne. Tako je bilo i ovaj put, samo što se za bojkot odlučilo četvero članova. Teško je reći je li problem bio u samom kandidatu, Veljku Jančiću, dugogodišnjem zaposleniku HRT-a koji je imao povremene izlete u privatne medijske vode, ili jednostavno u činjenici da “njihov” kandidat nije ušao u posljednji izborni krug. Da, riječ je o Damiru Noviniću, “igraču” Siniše Grgića, potpredsjednika Vijeća koji već duže vrijeme kadrovira na HRT-u. Grgić je često isticao da novi gazda Prisavlja treba biti poslovni čovjek, ne nužno vezan uz medije, koji će znati kako HRT izvući iz problema.

Desetero članova Vijeća tajno je glasalo u pet krugova i odmah je bilo jasno da će se borba voditi između Novinića i Jančića, a potonji je u predzadnjem krugu dobio glas više. Članovi Vijeća sastali su se sat prije početka glasanja u posljednjem krugu i dogovorili se da će učiniti sve da izaberu glavnog ravnatelja. Drugim riječima, dva najveća klana (jedan predvode Grgić i Ilija Rkman, a drugi Marina Škrabalo i Sanja Modrić) gotovo su obećala da će u zadnjem krugu dati glas preostalom kandidatu. Međutim, Grgiću se očito nije dopalo to što njegov kandidat nije prošao do samog kraja pa je odlučio HRT-u podariti još dva mjeseca neizvjesnosti.

Lijevom taboru ne odgovara da na čelo HRT-a zasjedne netko iz Grgićeve ekipe. Plaši ih to što im ne znaju namjere. Nitko od njih ne vjeruje da su Novinić, Mislav Stipić i još neki spremni učiniti televiziju financijski stabilnom, politički neovisnom i krajnje profesionalnom kućom lišenom svake korupcije. I sve to za plaću od kakvih deset ili 15 tisuća kuna. Strah ih je da bi ti ljudi što voze skupocjene automobile, a televiziju poznaju samo iz svog dnevnog boravka, mogli imati daleko opasnije namjere. Prije godinu dana tek su rijetki upozoravali na povezanost Grgića, Novinića, Stipića i još nekih, a do danas se u to uvjerilo puno njih. Desni pak tabor, osim što žarko želi da bude izabran upravo njihov kandidat, nije sklon kandidatima usko vezanim za televiziju, a vjerojatno se poneko bavi i prebrojavanjem krvnih zrnaca. Uglavnom, HRT je još uvijek bez glavnog ravnatelja, što samo znači da se i dalje ne zna tko pije. Tko plaća odavno je jasno svakome tko jednom mjesečno dobije uplatnicu kojom 78 kuna doznačuje na adresu Prisavlje 3.