Bog i Hrvati

Uredu ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka

Štovani gospodine Karamarko,

obraćamo vam se ovim putem s idejom da što prije dodijelite počasno državljanstvo Republike Hrvatske – Gospodinu Bogu! Listajući letimično članke iz hrvatskih novina uočili smo, naime, da su to državljanstvo bez osobitih poteškoća dosad dobili gospodin Semion Mogiljevič, gospodin Stanko Subotić takozvani Cane, gospodin James Cappiau, gospodin Milorad Ulemek Legija, vjerojatno i gospodin Amsterdam i mnoga druga prava gospoda, pustolovi i kontroverzni biznismeni – pa što ga onda ne bi stekao i Gospodin Bog?!

Dodjela tog papira spada u vaše nesumnjive prerogative. Raspolažemo izjavama pouzdanih svjedoka, časnih i odgovornih ljudi, iz kojih je vidljivo da dotični građanin ispunjava zakonom propisane uvjete:

– pet godina neprekinutog prijavljenog boravka na teritoriju Republike Hrvatske,

– navršenih 18 godina života,

– da mu/joj nije oduzeta poslovna sposobnost, 

– da ima otpust iz stranog državljanstva ili da podnese dokaz da će otpust dobiti ako bude primljen/a u hrvatsko državljanstvo,

– da poznaje hrvatski jezik i latinično pismo,

– da se iz njegova/njezina ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj i da prihvaća hrvatsku kulturu.

Dokazi

O tome da Bog poštuje pravni poredak RH možete pitati svoju šeficu, gospođu Jadranku Kosor, kojoj je Bog, kako smo prošlog tjedna saznali – poslodavac. Naime, ona je, prema tvrdnji Tomislava Kezelja, predsjednika HDZ-a Varaždinske županije – anđeo!

“Otišao je premijer i predsjednik, konsternacija, ali gle čuda: pojavio se anđeo koji je čvrstom ženskom rukom situaciju okrenuo u korist vlade, ali i stranke”, rekao je Kezelj. Svi znamo da je taj Gospodin poslodavac svim kerubinima i serafinima, pa logično onda i njoj. Nitko još nije posvjedočio da je Bog ujedno i član Hrvatske udruge poslodavaca, no člansku kartu HDZ-a zacijelo negdje krije. “Pogledajmo primjer izraelskog naroda”, govorio je davne 1991. godine pater Tomislav Duka. “Bilo je tu uspona i padova, ali Bog bi se uvijek u presudnim trenucima umiješao i birao pojedince preko kojih je djelovao. Smatram da su i pojave Gospe u Međugorju, pojave HDZ-a i samog Tuđmana, primjeri osobite Božje intervencije u hrvatskom narodu…”

(Žalosnije strane ove paralele časni pater Duka imao je prigode uočiti tek znatno kasnije. Naime, ako je Tuđman bio izravni Božji namjesnik u hrvatskom narodu, onda je Duka – prelazeći u opoziciju prema Tuđmanu – samim tim stao i u oporbu prema Gospodinu; đavolska rabota! No sada za raspravu na tu temu obojica imaju cijelu vječnost, a mi se vraćamo našoj raspravi u kojoj ista Dukina izjava služi i kao snažan dokaz da je Bog dobio otpust iz izraelskog državljanstva. Izraelci, naime, ne trpe takve svinjarije.)

Mostarski nadbiskup dr. Ratko Perić ustanovio je davno, gospodine Karamarko, i rodbinsku vezu u prvom koljenu između Gospodina Boga i gospodina Franje. “Hvala Vam, gospodine predsjedniče”, rekao je Perić dočekujući Tuđmana u Mostaru, “što ste ovdje došli kao mirotvorac. Jer, i u Bibliji je zapisano: Zvat će se sinovi Božji koji se bore za mir.”

Tony Mrše iz Toronta Tuđmana je pak proglasio Božjim delegatom: “Znate li vi da je našeg Franju naš Bog Isus Krist poslao da nas izbavi iz muka paklenih”, rekao je. Mrši su se kolektivno priključili i građani Zadra na radu u Njemačkoj, koji su 1991. sa zahvalnošću pisali dr. Franji Tuđmanu kao “dragom i od Boga poslanom poglavaru Hrvatske”.

“Tuđman je svoju stranku stvarao kao Isus Nazarenac apostolat”, dodao je Ivan Aralica, najpoznatija dekoracija Tuđmanova noćnog ormarića. “Istaknuo je cilj – rušenje komunizma i stvaranje hrvatske države – pa tko mu se pridružio, taj je i u Jeruzalem došao.” Piščeva izjava neizravno svjedoči i kako Bog razumije hrvatski jezik i pismo.

Gospodin Bog boravi na teritoriji RH – proizlazi iz ovih dokaza posve nedvojbeno – znatno dulje od zakonom propisanih pet godina; da poštuje hrvatske običaje svjedoči njegovo ukazanje na teniskim mečevima. “Sam Bog bio je u prvom redu tribina i govorio mi: Ivane, uzmi ovaj meč”, potvrdio je “Sportskim novostima” tenisač Ivan Vajda, nakon poraza na ATP Challengeru Zagreb Open 2002. Gospodin Bog je, rečeno rječnikom hrvatskih celebrytija, posvuduša.

A da u Hrvatskoj nije besposličio svjedoči i činjenica da je pronašao i ozbiljno zaposlenje kao ispitivač namjene madraca, o čemu se raspravljalo i u hrvatskom parlamentu. “Gospođo Pusić, u ime digniteta ovog Sabora moram vam reći da vas je Bog stvorio za madraca, a ne za mudraca”, ocijenio je vitez od Odžaka u najvišem hrvatskom domu iznad kojega, kako svi znamo, stoji – samo Bog!

Osim učlanjenja u HDZ – što je, možda, i samodostatan dokaz želje za hrvatskim državljanstvom – Gospodin je tu stranku nakrcao i blizancima svoga sina jedinca. Ima li većeg dokaza ljubavi prema našoj zemlji i može li ga uopće biti?

“Sanader je zaista kao Isus Krist, samo se nije dao razapeti. Jer čemu? I nakon razapinjanja mnogi ne vjeruju u Isusa”, izjavio je nedavno psihijatar Vladimir Gruden.

“Razapeli su me više nego Sanadera”, dometnuo je košarkaš Nikola Vujčić. A Sanaderov brat Vinko, kojemu je Bog također poslovođa, prokomentirao je jahtarenje bivšeg premijera na “Malo vitra” mudroslovom: “Svatko se treba odmarati. Isus je u evanđelju poslao učenike na odmor, jer ako se ne odmaraš, završit ćeš u bolnici, odmor je nužan”.

“Sjetite se kako su blatili Isusa Krista Spasitelja i kako su završili ti koji su sumnjali. Nema sumnje u HDZ jer oni su na pravom putu, oni žele ujediniti Hrvate i dati pravo glasa onima izvan zemlje zato što su svi oni naša braća i sestre. Izjava Biskupske konferencije potvrđuje da sam u pravu”, rekao je Miroslav Škoro na predizbornom skupu HDZ-a u Karlovcu, u studenom 2007.

Možebitna zapreka

Bog se – imamo još jedan svježi dokaz – ukazao i kao poslodavac Ivi Josipoviću! Gospodin Budimir Leko Lončar, bivši savjetnik Stjepana Mesića, navodno je (agnostiku) Josipoviću – u noći njegova izbornog trijumfa – rekao: “Vas je sam Bog poslao!” Bila je to vjerojatno isprika za zabunu što je samo tjedan ili dva ranije Milana Bandića pozdravio s “dobra večer, predsjedniče”, no starijoj gospodi takvi se lapsusi mogu oprostiti.

Štovani gospodine ministre,

dužni smo vam trezveno i cjelovito prikazati sve relevantne dokaze za pitanje o državljanstvu, pa ne možemo zaobići činjenicu da u ovom delikatnom pravnom predmetu postoji i jedna možebitna zapreka.

Sin Gospodina Boga, Isus, ima – možda – problematičnu poslovnu sposobnost! Osporio ju je ugledni poslovni autoritet, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, gospodin Nadan Vidošević, koji je nedavno otvoreno rekao: “Da se Isus rodi ove noći u Hrvatskoj, bio bi dužan deset tisuća eura.”

Imajući na umu specifičnost vašeg posla, gospodine Karamarko, slobodni smo stoga, odmah po dodjeli državljanstva Gospodinu, preporučiti vam i pokretanje istrage protiv istoga, jer je posve očito da je u Hrvatskoj vodio mnoge obrte iako nije imao državljanstva, a nadridjelatnosti su notorno protuzakonite – to svi znaju.

Bog (odgovorimo dvojbi Vlade Gotovca) između Vukovara i Dubrovnika očito nije previše razmišljao – ako je uopće, hm, razmišljao – o pravnoj državi…

Primite, gospodine ministre, izraze našega najizvrsnijeg štovanja..