Koga briga za kompetentne kandidate!

No, o zatvorenom dijelu sjednice, koji je prethodio samom izboru, u medijima se malo pisalo.

Tog ponedjeljka u deset sati započeli su razgovori s preostalim kandidatima, dok je sam izbor bio zakazan za 16 sati. Prvi šok je uslijedio već nakon govora Veljka Jančića, koji je na prethodnom izboru došao do finala, kada ga je zaustavilo desno krilo Programskog vijeća. Jančićeva prezentacija bila je odlična: precizno je i otvoreno detektirao probleme i ponudio rješenja. Za pad prihoda od marketinga otvoreno je okrivio velike rabate koji se daju uglavnom velikim agencijama. Naznačio je i da bi motiv tome mogla biti nečija privatna korist. Govorio je i o kratkoročnim kreditima koje HRT u posljednje vrijeme često diže, zbog čega se godišnje gubi između milijun i pol i dva milijuna kuna. Dotaknuo se i vojske savjetnika i pomoćnika koji HRT stoje deset milijuna kuna godišnje.

– Toliko nas košta dokumentarni ili dječji program. Jedan i pol takav savjetnik znači ukupan iznos koliko emisija u kojoj radim potroši na odlične vanjske suradnike u cijeloj godini. S tim novcem mogli bismo potpuno opremiti dva regionalna centra – rekao je Jančić. A zatim hladan tuš:

– Uvjeren sam da bi moja kandidatura izazvala samo problem članovima Vijeća u daljnjem izboru. Odustajem od kandidature, omogućio bih članovima Vijeća da glasaju za nekog boljeg.

Preostali favoriti bili su Josip Popovac, v.d. glavnog ravnatelja, Duško Radić, direktor programa Hrvatskog radija, i urednik Goran Rotim. Upravo je Rotim imao najbolju prezentaciju, no njome nije uspio ozbiljnije promijeniti stavove većine članova Vijeća.

Samom izboru prethodio je jednosatni sastanak iza vrata zatvorenih za novinare. Na njemu su se članovi Vijeća pokušali usuglasiti između dva ili tri kandidata od kojih bi onda jedan u konačnici mogao postati glavni ravnatelj, ali na kompromis je malo tko bio spreman. Popovca, koji je inače označen kao kandidat desnog krila Vijeća, otvoreno je zagovarao predsjednik Vijeća Zvonko Milas, ali i Dragan Crnogorac, što je iznenadilo većinu lijevog krila, koje je favoriziralo Radića.

Uskoro će biti raspisan treći natječaj, no tko će se pametan na njega javiti? A sve se to zbiva pod pokroviteljstvom vladajuće stranke koja, sa svoje strane, opstruira izbor jedanaestog člana Vijeća. Da je kojim slučajem HDZ pustio da on bude izabran, vjerojatno se ne bi dogodio jednak broj glasova, već bi Radić ušao u zadnji krug, a možda i pobijedio.