Kreativnost i turizam u Lici

Atelje Janja Gora dom je mladih umjetnika Danijele Pešut, Branka Šupice i njihovih troje mališana, dvanaestogodišnje Tare, desetogodišnjeg Igora i petogodišnje Sene. U Janjoj Gori, malom mjestu osam kilometara od Plaškog i 30 kilometara od rajskih Plitvica, oni predano rade kako bi ostvarili svoj san – utemeljili internacionalni centar keramike.

Do rata, sada 42-godišnji Branko radio je na ličkoj pruzi kao prometnik. S prestankom rada pruge krenuo je s prijateljem na autostopersku rutu, od Pariza do Belgije i Holandije. U augustu 1991. bio je i u Beogradu, no nakon mjesec dana uvidio je da tamo nema što raditi.

Tuga za rodnim krajem

– Kao pacifist pošao sam nazad u Den Hag, kod porodice koju sam upoznao tokom stopiranja – ispričao nam je Branko, koji je suprugu Danijelu upoznao 1989. godine. Ona je živjela u Rijeci, no nakon stradanja njenog oca, vojnog lica, 1991. godine u Gospiću, s majkom i sestrom nastavila je život u Beogradu. Pošla je za Brankom u Holandiju i tamo čuvala djecu.

Nakon raznih poslova Branko je završio školu pripreme za tisak i grafički dizajn te se zaposlio u novoj struci, a Danijela je krenula na umjetničku akademiju, no nije dobila stipendiju, pa je završila seminare o glini i keramici. U Hagu su se oženili 1998, a iste godine rodila im se prva kći, te su nakon dugo vremena posjetili rodni kraj.

– Iako smo u Holandiji dobili državljanstvo, naučili jezik i našli prijatelje, morila nas je tuga za rodnim krajem, jer odlazak iz njega nije bio naš izbor. Odlučili smo da u Holandiji nećemo dočekati penziju – kaže 38-godišnja Danijela.

Vratili su se u ljeto 2003. godine. Prvo vrijeme živjeli su kod Brankovih roditelja u Plaškom, jer je kuća u kojoj sada žive u Janjoj Gori, nekadašnja vikendica Danijelinog oca, bila ruinirana. Obnovu su dobili 2006. godine, zahvaljujući organiziranju likovnih kolonija, te su godinu kasnije uselili u kuću kojoj su dozidali atelje. U međuvremenu je Branko položio licencu za turističkog vodiča, čime se i sada profesionalno bavi i što im je jedini stalni izvor prihoda.

– Imam ustaljeni ritam rada kao turistički vodič za holandske putničke agencije. Iz Opatije vodim goste na trodnevne izlete Krk-Istra-Plitvice. To je posao koji volim raditi, jer uvijek me zanimalo čitanje, povijest, a uz znanje jezika to je idealna kombinacija – kaže Branko.

Suradnja s Belgijancima

Atelje je pokrenut prije četiri godine, kada je belgijska udruga keramičara u Janjoj Gori organizirala seminar.
– Želimo da Atelje postane mjesto odakle cijeli Plaški može napredovati jer je on, nažalost, posve nerazvijen. Radimo volonterski, no potrebna su određena sredstva da bismo ostvarili planove za napredak kraja. Ministarstvo kulture nije prepoznalo našu ideju i odbilo nas je financirati. Od Karlovačke županije lani i ove godine dobili smo dvije-tri hiljade kuna, a od Općine Plaški lani za organizaciju izložbe dvije hiljade kuna. Organizacija kolonija je puno skuplja, no troškove su pokrili sami učesnici – priča Branko.

Projektom “Kreativci u Lici” žele animirati djecu putem radionica i dodatnih aktivnosti u prirodi. Drugi aspekt projekta je obučavanje odraslih izradi keramike kako bi stekli dodatni izvor prihoda. Ove godine kreće i širi projekt “Voda – fluid života”. Keramičare širom svijeta pozvali su da se priključe i izrade djela inspirirana vodom. Radovi bi bili izloženi u Belgiji, Francuskoj i Hrvatskoj, nakon čega bi u Plaškom bili postavljeni u Muzeju vode, koji planiraju otvoriti 2012. godine.

Branko i Danijela planiraju izgraditi i peć na drva koju su nazvali “Janjagama”. No, za ogromnu, specifičnu peć za keramiku potrebno je pet hiljada komada vatrostalne cigle, za što su im također nužni sponzori. Među stalnim aktivnostima planiraju i poludnevne i vikend-radionice na kojima će podučavati tehnike izrade keramike, od japanskih do tradicionalnih koje su koristili Japodi, prastanovnici Like.

Misle na razvoj Plaškog

Kombinirajući kreativnost i turizam, Branko i Danijela na svom imanju od tri hektara žele organizirati ljetne kampove u kojima bi se družili i kreativno izražavali u glini klinci iz Hrvatske i inozemstva. Za taj plan nedostaje im smještaj i širi radni prostor, što bi riješili sa 30 hiljada eura, pa će zamisao prezentirati Ministarstvu turizma. U sklopu razvoja i turističke infrastrukture rade i na projektu biciklističke staze.

U Ateljeu Janja Gora, gdje vrijedni umjetnici neumorno stvaraju uporabne i dekorativne predmete, održane su dosad četiri kolonije i mnoštvo radionica za djecu. Sudjelovali su na manifestacijama Lika u fokusu i Ogulinski festival bajke, a radove su predstavili na izložbama u Karlovcu, te u Argentini i u Belgiji, gdje će se predstaviti ponovno u maju, a u Francuskoj u julu.

– Ideja imamo i idemo svojim putem, s pozitivnim stavom prema svemu. Iako su se mnogi čudili što smo se vratili u predio odakle svi odlaze, mi ostajemo dosljedni svojim zamislima. Bilo je u početku čuđenja zbog umjetnika u selu, ali svi se privikavaju pa rado nude pomoć u hrani tokom radionica. Zbog ljudi i napretka ovog kraja biti ćemo uporni i javljati se na natječaje kako bismo smogli dovoljno novca da centar oživi, sa svim svojim kreativnim aktivnostima, i pomogne razvoju općine Plaški – zaključuju Danijela i Branko.