Manjinama 41,8 milijuna kuna

Savjet za nacionalne manjine usvojio je prijedlog programa rada i raspodjele sredstava za 2010. godinu prema kojima će iz državnog proračuna biti izdvojeno 41.843.800 kuna. Putem Savjeta nevladinim udrugama i ustanovama nacionalnih manjina za programe informiranja, izdavaštva, kulturnog amaterizma i kulturnih manifestacija raspodijeljeno je 40.598.560 kuna, dok je za ostvarivanje kulturne autonomije, za informiranje i osposobljavanje članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina izdvojeno preostalih 1.245.240 kuna, koje ne ulaze u redovna sredstva raspoređena udrugama i ustanovama, nego će biti dodijeljena kao jednokratna pomoć, sukladno potrebama.

– Savjet je ove godine u usvajanje programa rada i raspodjelu sredstava za ostvarivanje programa uložio izuzetne napore, ali i naišao na veliku političku volju Vlade s obzirom na loše socijalne i ekonomske okolnosti u kojima se nalazimo. Iako smo suočeni s recesijskim mjerama, sredstva namijenjena nacionalnim manjinama u ovoj godini u globalu su pet posto  manja u odnosu na ona dodijeljena prošle godine. S obzirom na zadnji rebalans, to je 2,61 posto manje sredstava – kaže Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine.

U 2010. godini srpska zajednica raspolagat će sa 11.440.000 kuna proračunskog novca. Srpskom kulturnom društvu “Prosvjeta” dodijeljeno je 5.360.000 kuna, Srpskom demokratskom forumu 740.000, Srpskom narodnom vijeću 4.385.000, Zajedničkom veću opština 715.000, Srpskom kulturno-umjetničkom i duhovnom društvu “Đurđevdan” iz Drežnice 90.000 i Srpskom privrednom društvu “Privrednik” 150.000 kuna.

Raspoređena sredstva za financijsku potporu programima doznačuju se na temelju kontinuirane analize Savjeta, a u ocjenjivanju predloženih programa primjenjuje se i Kodeks pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga.

– Pojavile su se kritike da Savjet sredstva raspoređuje po političkoj liniji. Mi prije svega financiramo udruge koje iza sebe imaju najbolje programe, uspješne rezultate i provedene projekte. Savjet nije ni arbitar među nacionalnim manjina, niti će biti talac takvih odnosa, jer mi u tome ne učestvujemo – kaže Tolnauer.

Savjet najavljuje da će pokrenuti inicijativu reguliranja kriterija za osnivanje udruga. Priprema i izvještaj o HRT-u u kojem će istaknuti određene pozitivne pomake, ali i naglasiti da “Prizma” nije emisija koja može pokrivati rad nacionalnih manjina, dok je informativni program zainteresiran isključivo za sporne situacije među manjinama.

– HTV mora ispuniti ono što je dužan prema Evropskoj povelji, mora organizirati programe na šest manjinskih jezika, predstavljati, afirmirati i razvijati toleranciju, a ne atmosferu senzacionalizma i sukoba – kaže Tolnauer. P. Arbutina

  •                                                                       

Ponosimo se “Novostima” na kioscima

– Često dobivamo pitanja, ne samo od većinskog naroda nego i unutar dijela srpske zajednice, zašto su “Novosti” na tržištu, a druge manjinske novine nisu, jer smatraju da je posrijedi jedna vrsta favoriziranja. Nažalost, ti ljudi ne prate rad Savjeta jer bi mi bili najsretniji kada bi sve manjinske novine bile na tržištu. Za to, nažalost, još uvijek ne postoje osnovni uvjeti i pretpostavke, i mi smo ponosni da smo uspjeli bar jedne novine staviti na kiosk. Jest da je napravljen presedan da se novine koje su na tržištu jednim dijelom financiraju iz proračuna, ali to je odličan primjer pozitivne diskriminacije. “Novosti” moraju zadržati dosadašnju kvalitetu i manjinski karakter – kaže Aleksandar Tolnauer.