Mlađi punoljetnik, a već kupio tvornicu

Nakon 17 pokušaja konačno je prodana dugoreška Pamučna industrija, tekstilna tvornica sa 150 godina tradicije. Početna cijena je bila viša od 120 miliona kuna, a prodana je za 16,8 miliona kuna ili dva miliona eura, dakle za osam puta manju cijenu.

Kupac je Luka Ivančić, 20-godišnji unuk glavne državne revizorice Šime Krasić. Taj mlađi punoljetnik već je vlasnik tvrtke “Prave nekretnine”, a Pamučnu industriju navodno je kupio posredujući za Stjepana Pavića, vlasnika “Glasteksa”, inače višegodišnjeg dobavljača pamuka i jednog od već namirenih vjerovnika Pamučne industrije. Prodaja će postati pravomoćna tek za mjesec dana kada na račun karlovačkog Trgovačkog suda bude uplaćena ukupna suma od 16,8 miliona kuna i kada novi vlasnik potpiše ugovor o dodatnim uvjetima: da pristaje na preuzimanje preostala 34 radnika i da će u narednih godinu dana zaposliti još stotinu radnika u osnovnoj djelatnosti.

Doista bi bilo čudno da mladić od 20 godina obavi takvu kupnju isključivo za sebe. Koliku je proviziju za tu transakciju dobio, ostat će tajna. Inače, Ivančićeve “Prave nekretnine” lani su u Karlovcu organizirale i natjecanje za najljepšu djevojku. Tvrtka mu je osnovana prije tri godine, dakle kada je imao 17 godina, i za Pamučnu je dao najbolju ponudu.

Pamučna industrija u Dugoj Resi formirana je prije više od 150 godina. Kvaliteta njenih proizvoda nikada nije bila upitna. Izvozilo se za vrijeme Jugoslavije i na zapad. U najboljim vremenima, krajem osamdesetih godina, u njoj je radilo 4.500 radnica i cijeli grad je živio od tvornice, pa je njena propast za Dugu Resu prava tragedija. Višegodišnja agonija Pamučne industrije pravi je primjer posljedica uspostavljanja “efikasnog” neoliberalnog kapitalizma nakon rušenja “neučinkovitog” socijalizma.

Vrijednost od 16,8 miliona kuna nikako ne odgovara stvarnoj vrijednosti fabrike, kako je i danas zovu stariji Dugorešani. Dovoljno je samo prodati tvorničko odmaralište u Velom Lošinju i vratiti sav uloženi novac. Ostale nekretnine u Dugoj Resi vlasniku će donositi izuzetno visoku rentu, koju u normalnim okolnostima nikada ne bi dobio.