Nema novca za muzej Sime Matavulja

Kuća u kojoj je davne 1852. godine rođen Simo Matavulj, pisac znamenitog romana “Bakonja fra Brne” i drugih pripovijesti, nalazi se u šibenskoj četvrti Varoš, poznatoj po težacima i radničkoj klasi. O piščevu rođenju svjedoči kamena ploča postavljena na kući što se zavukla u usku uličicu, a nagrižena zubom vremena neupućenom prolazniku skriva svoju tajnu – činjenicu da je unutar njezina četiri zida, osamdesetih godina 19. stoljeća, započela pionirska industrijalizacija Šibenika, točnije proizvodnja likera i narodnog veziva koju je pokrenula Simeona Šima Matavulj, piščeva majka, koja je cijeli posao vodila uz pomoć muža Stevana i drugog sina Đure.

Šibenski težački dom

Povijesnu važnost kuće prepoznao je etnolog Muzeja grada Šibenika Jadran Kale, koji je lani pokrenuo inicijativu da ona bude preuređena u etnografski muzej. No prekasno, čini se, jer su prije dva mjeseca, za iznenadna posjeta Šibeniku, nasljednici obitelji Matavulj, koji žive u SAD-u, praunuk Marko i supruga mu Stejsi, zbog nemogućnosti njezina održavanja oglasili prodaju kuće.

– Osim njih, pravo nasljedstva na kuću imaju i dvije Markove sestre, koje također žive u Americi. Iako pravo na prvokup kuće ima grad Šibenik, jer se nekretnina nalazi u staroj gradskoj jezgri, nažalost, grad nema novca za njezinu kupnju. Šteta, jer bi muzej “Šibenski težački dom”, koji bi bio smješten u rodnoj kući književnika Sime Matavulja, zorno svjedočio o socijalnoj povijesti grada Šibenika. Riječ je o narodnoj, težačkoj priči na mjestu gdje se sve i zbivalo – priča etnolog Kale.

Da je obitelj Matavulj doista bila značajan faktor u gospodarskoj i građanskoj povijesti Šibenika, osim povijesnih zapisa potvrđuju i brojni materijalni dokazi koje je šibenski etnolog pronašao u kući za vrijeme posjeta nasljednika Šime Matavulja.

– Obitelj Matavulj pokrenula je u vlastitoj kući 1880. industriju narodnog veziva, izrađujući šibensku narodnu nošnju, a tu je nastala i glasovita šibenska kapa, nakon čega su 1884. započeli proizvodnju aromatskih likera, o čemu svjedoče pronađene etikete s boca. Također, u kući smo pronašli niz knjiga iz privatne zbirke Sime Matavulja i djela s njegovim potpisom. Pronašli smo i ornamente s torbica, pletene navlake za jastuke i nekoliko šibenskih kapa, što je sve darovano Muzeju grada Šibenika – kaže Kale.

Salon pod ključem

Osobno nismo bili u prilici omirisati dah prošlosti koji se zasigurno osjeća u utrobi kuće. Prostorije koje su nekad služile za skladištenje robe i dućan u kojem se ona prodavala, zaključani su, kao i vrata s dvorišne strane, iza kojih se krije kućni salon u kojem se budući književnik Simo Matavulj pripremao za svoje putešestvije, koje će ga na pragu punoljetnosti prvo odvesti kod strica u manastir Krupu, a zatim i do Milana, Pariza i Beograda, gdje je službovao kao nastavnik i na koncu umro 1908. godine.

– Kućni je salon vrlo važan u etnografskom smislu jer se u njemu nalazi niz stilskih građanskih elemenata koji ocrtavaju duh jedne dobrostojeće trgovačke obitelji kakva je bila obitelj Matavulj. To je dovoljan razlog da kuća bude pretvorena u etnografski muzej. Iako sam već ranije predao povijesne podatke šibenskom Konzervatorskom odjelu, koji obrazlažu potrebu uvrštavanja kuće Matavulj u registar kulturnih dobara, u lokalnim sam novinama pročitao da kuća Matavuljevih neće biti uvrštena u registar jer navodno nema elemenata za to. Ipak, neću odustati, već ću zatražiti inspekcijski nadzor tog postupka – odlučan je Jadran Kale.

Dragan Grozdanić

    Ministarstvo kulture nije osobito zainteresirano

    U Ministarstvu kulture kažu da kuća Sime Matavulja u Šibeniku nije pod zaštitom i da nema elemenata za registriranje građevine kao materijalnog dobra. Napominju da ih nitko iz grada Šibenika nije kontaktirao vezano za kupnju kuće, no ističu u dopisu da će, ukoliko grad Šibenik smatra da bi kuća Sime Matavulja mogla biti muzej, takvu inicijativu podržati.

    – Grad Šibenik podržava ideju osnivanja etnografskog muzeja koji bi bio smješten u rodnoj kući književnika Sime Matavulja, ali za kupnju kuće iz gradskog proračuna jednostavno nema novca – kažu iz ureda Ante Županovića, gradonačelnika Šibenika. Gradonačelnik je usmenu potporu projektu iskazao i nasljedniku Marku Matavulju za njegova posjeta Šibeniku. Iznimno je ponosan na činjenicu da je bio đak osnovne škole što je nekad nosila ime Sime Matavulja, ime koje je, inače, netragom nestalo devedesetih godina.